Αρχική Πολιτική Κατρούγκαλος: Η επομένη των Πρεσπών είναι μια πιο φωτεινή ημέρα

Κατρούγκαλος: Η επομένη των Πρεσπών είναι μια πιο φωτεινή ημέρα

«Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκει την Ελλάδα με αναβαθμισμένο διεθνές κύρος», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκινώντας την τοποθέτησή του σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Όσοι περπατήσατε στους διαδρόμους του Φόρουμ των Δελφών θα το έχετε αυτό αντιληφθεί», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή από όλους τους διεθνείς συνομιλητές της σαν μια χώρα που λύνει προβλήματα, που αποτέλεσε φράγμα στον επελαύνοντα στην Ευρώπη εθνικισμό και έλυσε με θάρρος μια διαφορά, την οποία, ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε αν ήθελε, να την άφηνε να διαιωνίζεται.

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, υπουργός Εξωτερικών είπε πως η επόμενη ημέρα των Πρεσπών είναι μια πιο φωτεινή ημέρα και για τη χώρα μας και για την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποτελεί μια διπλή πρόκληση για τη χώρα, να επιβεβαιώσει τον πολιτικό της ρόλο και κυρίως να επεκτείνει την οικονομική δυναμική που αναπτύσσει η οικονομία μας μετά το τέλος των μνημονίων ενοποιώντας κατά το δυνατόν τον οικονομικό χώρο των Βαλκανίων, ευνοώντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή προοπτική όσων κρατών δεν είναι ακόμα μέλη της Ε.Ε. Εστιάζοντας στον πολιτικό ρόλο της χώρας, είπε ότι η Συμφωνία έστειλε ένα διπλό σήμα: «ότι θέλει η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας σταθερότητας, δεν της αρκεί να είναι μια νησίδα σταθερότητας σε αυτό το ιδιαίτερα ταραγμένο τρίγωνο με κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία και ότι εμείς ως πολιτική δύναμη δεν είμαστε δύναμη της αδράνειας και της φοβικότητας». Εξίσου, παρατήρησε πως στα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μια διπλή σημασία: αφενός σταθεροποιεί μια περιοχή που ήταν για πολλά χρόνια -και δυνάμει δεν έχει αποκλειστεί και στο μέλλον ότι μπορεί να γίνει- η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, είπε πως επιβεβαιώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για να αποτελέσει πρωτοποριακή οικονομική δύναμη στον ενιαίο οικονομικό χώρο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στα Βαλκάνια. Ειδικά με τη Βόρεια Μακεδονία, παρατήρησε, η Ελλάδα έχει προνομιακό πεδίο να αναπτύξει τις σχέσεις αυτές, δεδομένου ότι εκτός από την ονοματολογική διαφορά δεν είχαμε ποτέ συγκρουόμενα συμφέροντα.

Σχολιάζοντας παρατηρήσεις των συμμετεχόντων της αντιπολίτευσης στο πάνελ για τη φύση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το όνομα δημιουργούσε προβλήματα ως όχημα αλυτρωτισμού και αυτό το μέγα ζήτημα αντιμετωπίστηκε επαρκώς από τη Συμφωνία. Ζήτημα εθνότητας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ότι δεν υπήρχε στη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε και σημείωσε πως το ζήτημα της γλώσσας που τέθηκε εκ των υστέρων καλύπτεται επαρκέστατα από τη Συμφωνία, όχι κυρίως ούτε όχι μόνο από τον προσδιορισμό της ως νοτιοσλαβικής, αλλά από το ότι προσδιορίζεται στο άρθρο 7 πως δεν έχει καμία σχέση όχι απλώς με την αρχαία, αλλά και με τη σύγχρονη Μακεδονία. Επισήμανε ακόμα πως «επαναλαμβάνει αυτό που ο Αβέρωφ έλεγε το 1959 στη Βουλή, ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα με γραμματική και συντακτικό στα Σκόπια, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας Μακεδονία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μια διεθνής συνθήκη μετά την κύρωσή της που δεσμεύει τη χώρα, πρέπει να ερμηνεύεται πάντα με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και χαρακτήρισε «παράλογο να δημοσιεύεται ένα άρθρο γνώμης στο BBC και με αφορμή αυτό το άρθρο να αναπαράγονται επιχειρήματα ότι τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει τη συζήτηση για τη μακεδονική μειονότητα». Διαμήνυσε πως από τη στιγμή που υπάρχει μια Συμφωνία, η Συμφωνία πρέπει να ερμηνεύεται με τέτοιο τρόπο που να μην βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα».

Απαντώντας στο ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης, Αντώνη Σρόιτερ, τι θα κερδίσει η Ελλάδα από αυτήν τη Συμφωνία σε οικονομικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απολύτως ανακριβές ότι θα προστατεύονται λιγότερο τα εμπορικά σήματα στο μέλλον. Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε μια λύση συναινετική στο θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως σε αυτή τη συζήτηση η χώρα μας έχει ένα σημαντικό προβάδισμα, έχει ήδη κατοχυρώσει μέσω των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης στην Ε.Ε. μια σειρά από προϊόντα και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα προϊόντα αυτά. Σημείωσε επίσης πως σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. προστασία προέλευσης δεν μπορούν να έχουν ολόκληρα κράτη, αλλά περιοχές και ανέφερε ως παράδειγμα πως δεν μπορεί να κατοχυρωθεί το βορειομακεδονίτικο κρασί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως σε τίποτα δεν έχει επιδεινωθεί η προστασία των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με το παρελθόν.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ήταν άρθρο γνώμης που ανασκευάστηκε από το βρετανικό μέσο μετά την επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο ως προς τις πλευρές που είχε ανακρίβειες. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως για τον αντικειμενικό κριτή δεν υπάρχει θέμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει παρόμοιο ισχυρισμό. Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών αποκλείει οποιαδήποτε επίκληση παρόμοιου θέματος από τη γειτονική χώρα.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει και κάθε υποψία αλυτρωτισμού και κάθε δυνατότητα υποστήριξης ύπαρξης μειονότητας.

Επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου στην Κίνα

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα συμπροεδρεύσει της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής με την Κίνα.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ναυτιλιακή και η επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται στα θέματα που θα συζητηθούν.

Στο περιθώριο των εργασιών της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λ.Δ. Κίνας, WANG Yi, ενώ θα έχει ακόμα διμερείς συναντήσεις με τους ZHONG Shan, Υπουργό Εμπορίου και NING Jizhe, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, όπως και στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα συμμετάσχει επίσης στην επίσημη έναρξη των εργασιών της ετήσιας Συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, όπου και θα συναντηθεί με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

 

ροη ειδησεων