Αρχική Οικονομία Ο Καναδάς κινείται προς έκδοση της κληρονόμου Huawei

Ο Καναδάς κινείται προς έκδοση της κληρονόμου Huawei

H καναδική δικαιοσύνη κίνησε χθες, Παρασκευή, τη διαδικασία έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, με την Κίνα να καταγγέλλει ένα «σοβαρό πολιτικό περιστατικό» που θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.

Η καναδική κυβέρνηση ανακοινωσε την επικειμενη έκδοση τρεις μήνες μετά τη σύλληψη της γυναίκας και ένα μήνα μετά τη δημοσίευση από την αμερικανική δικαιοσύνη μιας μακράς λίστας κατηγοριών εις βάρος της.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον κολοσσό Huawei και την οικονομική του διευθύντρια ότι «παρέκαμψαν» τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, αλλά και ότι μέσω δύο θυγατρικών, υπέκλεψαν βιομηχανικά μυστικά του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου T-Mobile.

Η κινεζική εταιρεία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι διέπραξε το παραμικρό αδίκημα. Ο υπ΄αριθμόν 2 κολοσσός κατασκευής smartphones παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν «γνωρίζει για παρατυπίες εκ μέρους της Μενγκ Ουάνγκζου και είναι πεπεισμένος πως τα αμερικανικά δικαστήρια θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα».

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις καναδικές αρχές για το όλο θέμα και ουσιαστικά εκτιμά ότι όλα αυτά εντάσσονται στον οικονομικό πόλεμο Κίνας και ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό περιστατικό», κατήγγειλε σε ανακοίνωση ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας την «έντονη δυσαρέσκεια και την κατηγορηματική αντίθεση» του Πεκίνου.

Η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:

«Δεν πρόκειται για μια απλή δικαστική υπόθεση, αλλά για πολιτική δίωξη σε βάρος μιας κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας. Η απόφαση του Καναδά θα αποδείξει εάν ο Καναδάς τηρεί την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας ή όχι και η Οτάβα θα πρεπει να αρνηθεί το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ και να απελευθερώσει άμεσα την Μενγκ Ουάνγκζου».

«Υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να παρουσιαστούν ενώπιον ενός δικαστή που εξετάζει την έκδοση για να αποφανθεί»,αντιλέγει ο καναδός εισαγγελέας ο οποίος επιμένει ότι «η ακρόαση του αιτήματος έκδοσης δεν είναι δίκη».

Η κληρονόμος και τρόπον τινά υποδιευθύντρια του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη ενώπιον δικαστή του Βανκούβερ «για να επιβεβαιώσει ότι έχει εκδοθεί εντολή εκκίνησης της διαδικασίας και να δώσει ημερομηνία για την ακρόαση σχετικά με την έκδοση», εξήγησε το καναδικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου προκάλεσε πρωτοφανή διπλωματική κρίση μεταξύ Οτάβα και Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές -ουσιαστικά σε αντίποινα- συνέλαβαν, μετά τη σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου, δύο Καναδούς, ενώ κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τρίτο Καναδό. Παρότι η Κινα διαψεύδει ότι προκειται περί αντιποινων, ουσιαστικά «είπε» με τις συλλήψεις ότι θα δειχνει οση ανοχή δείχνουν και οι Δυτικοί

Η τελική απόφαση για την έκδοση ή όχι της Μενγκ Ουάνγκζου θα ληφθεί από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης του Καναδά, Ντέιβιντ Λαμέτι.

ΠηγηΑΠΕ

ροη ειδησεων