Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις "Οι μειώσεις που κάναμε στις ασφαλιστικές εισφορές είναι σαν να έγιναν σε...

«Οι μειώσεις που κάναμε στις ασφαλιστικές εισφορές είναι σαν να έγιναν σε άλλη χώρα από εξωγήινους»

«Οι μειώσεις που έχουμε κάνει στις ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχουν ακουστεί πουθενά, σε κανένα από τα ΜΜΕ, ούτε καν από τις οικονομικές στήλες των μεγάλων site και των μεγάλων εφημερίδων. Ούτε μια ανάλυση, ούτε μια αναφορά» , δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, στο «Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Μιλάμε για μειώσεις έως 35% και δεν έχει περάσει πουθενά, είναι σαν να έχει γίνει σε άλλη χώρα. Αν είχαμε προσθέσει έστω και ένα ευρώ επιβάρυνση, θα γίνονταν αναλύσεις στα κανάλια, έκτακτα δελτία μέχρι και ζωντανές συνδέσεις, τώρα που έγιναν μειώσεις, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δεν παίζει πουθενά. Περιμένουμε τις τροποποιήσεις που θα γίνουν με βάση τον κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά οι μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δείχνουν ότι κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας και μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές.

  • Λένε, υπόγεια βέβαια, ότι “υπάρχουν μειώσεις αλλά γίνονται αυξήσεις σε άλλους τομείς, άρα…” και αρχίζει η συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα κλπ

Είναι διαφορετικό το ποιοι οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση, που το οδήγησαν συγκεκριμένοι κύκλοι σε επίπεδο κυβερνήσεων και τραπεζών  με τη διαχείριση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, δεν έγιναν αυτά σε άλλη χώρα από εξωγήινους και είναι διαφορετικό να προσπαθείς να σώσεις το καταρρέον ασφαλιστικό. Πρέπει να εξηγήσουμε πως κατέρρευσε το ασφαλιστικό σύστημα και τι αναγκαστήκαμε να κάνουμε εμείς από το 2015 για να σταθεί στα πόδια του.

Αν δεν έχει πλεονάσματα το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις στο μέλλον, στις επόμενες γενιές, ακόμη και σε μας τους μεγαλύτερους.

  • Όσο και αν ακούγονται «κραυγές» για την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κόσμος καταλαβαίνει την προπαγάνδα γιατί βλέπει τα λεφτά στην τσέπη του…

Φυσικά βλέπει τη διαφορά και να μην ξεχνάμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν μέσα σε ένα έτος αύξηση της φορολογίας των ακινήτων από τα 600 εκατ. στα 3,4 δις ευρώ και μετά έρχονται και κατηγορούν εμάς για όσα έπρεπε να κάνουμε μέσα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων… νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ειρωνικό.

Θέλω να επανέλθω και να πω ότι ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, δεν έχει παίξει πουθενά, δεν υπάρχουν αναλύσεις, δεν υπάρχουν επεξηγήσεις ούτε τα σαββατοκύριακα, ούτε στα κανάλια, ούτε πουθενά. Βεβαίως και είναι και δική μας ευθύνη που δεν το αναδείξαμε όσο θα έπρεπε αυτό το ζήτημα.

  • Ο Πιέρ Μοσκοβισί πριν έρθει στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις 120 δόσεις και ότι βαίνουμε προς την κανονικότητα.

Βεβαίως και έχουμε μια σειρά πολλών θετικών στοιχείων και στην αύξηση των μισθών και στην αύξηση των εξαγωγών και στις επενδύσεις που κάθε μήνα και πολύ αναλυτικά αναδεικνύονται οι θετικοί ρυθμοί, είναι πολύ σημαντικό ότι ο κ. Μοσκοβισί μόνος του αναφέρθηκε στα «μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα που δεν ήταν επιβεβλημένα από την Ε.Ε.», και άρα πάει την συζήτηση στο τι πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Έρχονται πολύ θετικά ν/σ το επόμενο διάστημα που θα λύσουν υπαρκτά προβλήματα. Δίνουμε μια συνολική λύση με μέτρα κοινωνικής ωφέλειας και τα οποία ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο.

  • Υπάρχει πραγματική δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Υπάρχει, μάλιστα πρέπει να πάρουμε υπόψιν ότι χώρες που είναι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, δεν μιλάμε για την Ιαπωνία, με τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούν να κινηθούν σε ρυθμούς ανάπτυξης που είναι αναγκαίες για θέματα ανταγωνισμού και για θέματα «επιβίωσης» εντός της Ε.Ε. που έχει τους δικούς της κανόνες. Εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε μια κατάσταση ελλειμματικών προϋπολογισμών, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βεβαίως και πρέπει να είναι πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί μας, αλλά όχι με τόσο μεγάλα πλεονάσματα που αφαιρούν έσοδα είτε από οικονομικές δράσεις είτε από κοινωνικές δράσεις, που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Αυτοί που προτείνουν μάλιστα την συνταγματοποίηση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής  πολιτικής, κρύβουν ότι την εποχή της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε και στις συνθήκες του Μάαστριχ, είχαμε δεσμευτεί σε μια μεγάλη σειρά  θεμάτων που κάποτε ήταν στην δική μας δραστηριότητα και τώρα έχουν περιέλθει σε υπερεθνικά όργανα. Δεν είναι δυνατόν να αναγκάσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομία μας να κινηθεί σε ακόμη στενότερα περιθώρια από ότι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερους ελέγχους και δεσμεύσεις στη χώρα μας.

 

ροη ειδησεων