Αρχική Κοινωνία Στα 91 τα θύματα της νόσου της γρίπης

Στα 91 τα θύματα της νόσου της γρίπης

Με αμείωτο ρυθμό συνέχισε η γρίπη να προκαλεί επιπλοκές και θανάτους και αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της εποχικής γρίπης στους 91.

Σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ το 97% όσων έχασαν τη ζωή τους είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Α και κυρίως από το στέλεχος Η1Ν1. Οι περισσότεροι νεκροί ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν είχαν εμβολιασθεί.

Η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα -εξάλλου κάθε χρόνο «κορυφώνεται» το Φεβρουάριο και το Μαρτιο

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη, ειδικά όταν αυτός γίνεται εγκαίρως, μια που ο οργανισμός αρχίσει να παράγει αντισώματα αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό

Όπως ενημερώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα από 18 έως 24 Φεβρουαρίου, τα περιστατικά που εμφάνισαν γριπώδη συνδρομή ήταν μειωμένα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα -δηλαδή με την περίοδο  10/2 έως 17/02.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν 287 κλινικά δείγματα από όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 103 ήταν θετικά στους ιούς της γρίπης. Το 97,1% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά στον ιό τύπου Α της γρίπης και το 2,9% στον τύπου Β.

Να θυμίσουμε επίσης μια βασική λεπτομέρεια: το εμβόλιο καλύπτει σε ποσοστό μεγάλο, όχι όμως και απολύτως. Οι εμβολιασθέντες καλό ειναι να συνεχίσουν να παίρνουν προληπτικά μέτρα και να μην επαναπαύονται στο ότι έχουν εμβολιασθεί. Και ειδικά αν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένοι, πάσχοντες απο χρόνια νοσήματα), άπαξ και εμφανίσουν συμπτώματα εμπύρετης λοίμωξης, να απευθύνονται πάντα σε γιατρό ακόμα κι αν εμβολιασθεί. Επίσης να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και να μην επισκέπτονται ασθενείς -η γρίπη μεταδίδεται και όταν ο ασθενής είναι απύρετος.

Επίσης, χωρίς να θέλουμε ασφαλώς να κινδυνολογήσουμε, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των νεκρών της γρίπης κάθε χρόνο (και φέτος) υπήρξαν και μερικοί νέοι άνθρωποι  κατά τα άλλα υγιέστατοι, που δηλαδή δεν ανήκαν σε ευπαθή ομάδα και δεν είχαν εμβολιαστεί, και που ίσως θεώρησαν ότι θα αντιμετωπίσουν τη γρίπη εύκολα στο σπίτι. Όμως για μερικούς άτυχους συμπολίτες μας, η γρίπη δυστυχώς αποδείχθηκε πιο ισχυρή. Οπότε είναι σκόπιμο ακόμα κι εκείνοι που αισθάνονται ότι είναι «τέρατα υγείας», άπαξ και εμφανίσουν υψηλό πυρετό και μεγάλη καταβολή δυνάμεων να απευθύνονται σε γιατρό ή και σε νοσοκομείο.

Πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, γιατι αν δεν εισπνεύσει κάποιος τον ιο της γρίπης (π.χ. απο φτάρνισμα ασθενούς) μπορεί δυστυχώς να τον κολλήσει με τη συνηθέστερη οδό: ο ιος «κάθεται» σε επιφάνειες με τις οποιες έρχεται σε επαφή το χέρι μας και εν συνεχεία όταν φέρνουμε ασυναισθητα το χέρι στη μυτη, τον εισπνέουμε.

 

ροη ειδησεων