Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις Τζουμάκας:Η χώρα έπαθε στραπάτσο από τους πολιτικά ανάπηρους της ΝΔ και του...

Τζουμάκας:Η χώρα έπαθε στραπάτσο από τους πολιτικά ανάπηρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (audio)

O Στέφανος Τζουμάκας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, στη Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων στους 97,6.

Η συνέντευξη

  • Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν αλλά προς ποια κατεύθυνση;

Η χώρα υπέστη μεγάλη βλάβη από τις πολιτικές που άσκησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις αρχές της κρίσης με την ένταξη στο ΔΝΤ.

Η χώρα έχασε:

  1. Το 30% του εθνικού της πλούτου
  2. 1 τρις σε εμπορικές αξίες
  3. 300.000 επιχειρήσεις
  4. Το 80% του πληθυσμού έχασε πάνω από το 60% του εισοδήματός του
  5. Η ανεργία έφτασε στο 35%, ακόμα και σήμερα το 50% του πληθυσμού δεν έχει οκτάωρη, σταθερή εργασία
  6. Το 45% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Πριν από τα χρόνια της κρίσης, στις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό ήταν το 15% κάτω από το όριο της φτώχειας, οπότε υπολογίστε πόσα χρόνια χρειάζονται για να ανακάμψει ο κόσμος.

Για να ανακτηθούν αυτά και να φτάσει η χώρα στο επίπεδο που ήταν παλιά, θέλει το λιγότερο δύο δεκαετίες. Τώρα βρισκόμαστε στο βιωτικό επίπεδο 1975- 1977. Αντί να κάτσουμε και να δούμε όλα αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα και να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αναστραφεί η κατάσταση βγαίνουμε στα κανάλια και πολιτικολογούμε όλοι, για ξεκάρφωμα. Διότι έχουν ευθύνες, δεν θέλουν να πουν την αλήθεια ώστε να κάτσει ο λαός να ξαναφτιάξει ότι έχασε. Το χειρότερο μάλιστα απ’ όλα όσα έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι ότι διαμόρφωσαν τις συνθήκες για να φύγουν 400.000 νέοι απο τη χώρα και οι οποίοι έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, από αυτούς δεν θα γυρίσει ούτε το 10% γιατί προηγείται η ζωή και βρήκαν χώρες και δυνατότητες για να την φτιάξουν, συν άλλες 250.000 μετανάστες που είχαν συγγενείς στο εξωτερικό…

Η ζημιά που έκαναν είναι μεγάλη και καταστροφική. Όλοι οι νεοφιλελεύθεροι, οι δεξιοί πάσης φύσεως θεωρούν ότι η οικονομία είναι το έλλειμμα και το χρέος, νοιάζονται μόνο για τα μνημόνια, γι’αυτό επεβλήθη και η κρίση. Χώρα που δεν παράγει και δεν εξάγει και δεν φορολογεί δεν θα έχει ποτέ έξοδο από κρίσεις. Χρειάζεται πολιτική τόλμη και αλλαγή πορείας.

Έπαιρναν δάνεια οι επιχειρηματίες και έφτιαχναν επιχειρήσεις στις ΒΙ.ΠΕ και σε λίγα χρόνια οι εγκαταστάσεις τους γίνονταν «νεκροταφεία». Έγινε ποτέ μια απογραφή για να δούμε την κατάσταση στις ΒΙ.ΠΕ της χώρας;

Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών πάνω από 15 δισ το χρόνο γιατί εισάγουμε κρέατα, δηλαδή ένα μνημόνιο το χρόνο είναι μόνο η εισαγωγή κρεάτων. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί τα κανάλια τα ελέγχουν οι ολιγάρχες, οι μεγάλοι απατεώνες που αγόρασαν άδειες, που έχουν αγορασμένους δημοσιογράφους και αγορασμένους πολιτικούς και από το πρωί αρχίζουν και λένε…. να μην κάνω χαρακτηρισμούς.

Η συζήτηση πρέπει να είναι το πως θα γυρίσει η οικονομία, αλλά βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν συμφέρει όσους θέλουν να διαλύσουν το κράτος, να πάρουν αυστηρά μέτρα…

Η επιχειρηματική τάξη ζητούσε, επειδή έπεσε το κέρδος της, να μειωθούν τα ασφάλιστρα, να μην πληρώνουν, και τότε δεν θα μπορούν να πληρώνονται οι συντάξεις. Ζητάνε να μειωθούν οι συντάξεις, πως θα ζήσει ο κόσμος, αρκεί να κερδίσει το κεφάλαιο. Αυτό είναι το πρόβλημά τους.

Η χώρα μπήκε σε φτωχοποίηση και πάμε στην Ε.Ε. Σε ποιά Ε.Ε.; Δεν υπάρχουν ηγέτες στην Ε.Ε., όσοι βρίσκονται εκεί είναι διαχειριστές, την εξουσία την έχουν οι χρηματιστές, οι τράπεζες, το παρασιτικό κεφάλαιο.

Θα αποκτήσει ηγεσία μετά τις ευρωεκλογές, άρα είναι κρίσιμη η ψήφος, είναι κρίσιμο το ποιους ευρωβουλευτές θα στείλει η κάθε χώρα και απο αυτό θα κριθεί το μέλλον μας.

Θα είναι ο Βέμπερ επικεφαλής; Αυτός ο ακροδεξιός που μιλάει για μακελειό για να πλουτίσουν ακόμα οι πλουσιότεροι και να οργανώσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ή θα είναι ένας άλλος ηγέτης με μια άλλη ομάδα που θα πάει παρακάτω. Ήρθε η ύφεση στη Γερμανία, απέτυχαν όλα τα προγράμματά τους, ποια πορεία θα πάρει ο νέος ηγέτης;

Θα πάμε σε προοδευτική πολιτική; Έχουν πάθει τέτοιο σοκ από την ύφεση και τη λιτότητα που είναι πολύ δύσκολο να πάρουν άλλο δρόμο.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες, όμως, ανθρώπων. Η μία κατηγορία λέει «δεν συμφωνώ και θα αγωνιστώ να αλλάξω την ατζέντα», κανείς άλλος δεν θα μας αλλάξει τη ζωή, εμείς οι άνθρωποι της κάθε χώρας θα αλλάξουμε τη ζωή μας.

Και υπάρχουν και οι πασοκονεοδημοκράτες- απολογητές, οι συντηρητικοί της λούφας που πάντα έλεγαν «τι να κάνουμε δεν γινόταν αλλιώς»

Και τώρα έχουμε και άλλη μια κατηγορία ανθρώπων, τους ακροδεξιούς που λένε «μίσος, φθόνος, τιμωρία, για κάθε διεκδίκηση»

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να συνταχθούμε σε μια προοδευτική πολιτική για να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας, δεν θα μας την φτιάξει κανένας άλλος

  • Δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας

Ορισμένοι θέλουν να συνεχιστεί η κρίση γιατί πλούτισαν από αυτή, άλλοι έχουν συμφέρον να συνεχιστεί η κρίση για να υποτάξουν μια σειρά από χώρες και να τις κάνουν φτωχότερες. Λένε ότι φέτος είχαμε τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Σε μια συνάντηση στη Ρόδο το 1995, ο Ανδρέας είχε πεί ότι «θέλουν την Ελλάδα μια φθηνή Φλώριδα». Αυτό δεν άλλαξε, αυτό θέλουν. Δείτε τι βγάζουν κάθε μέρα στα κανάλια, κάτι τύπους που λένε «μαγειρεύουμε και σερβίρουμε ωραία»…αυτό δεν γίνεται στον αέρα, κάποιος  το κατευθύνει. Και κάποιος πρέπει να πει «stop» σε αυτά τα φαινόμενα σκλαβιάς, χωρίς προοπτική. Η χώρα έπαθε στραπάτσο και αυτοί που το έφτιαξαν το στραπάτσο θέλουν να ξανακυβερνήσουν οι απατεώνες, να ξαναβγούν βουλευτές.

  • Ο κ. Τσουκάτος  πήρε 16 δισ δρχ…

Μόνο ο Τσουκάτος τα έπαιρνε; Από το ’75 δεν μάζευαν λεφτά στη ΝΔ, που τους τα έδιναν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι; Το ’77 με τις εκλογές το ίδιο δεν έκαναν; Το 81 το ΠΑΣΟΚ από τους ίδιους δεν τα έπαιρνε; Μετά ήρθε ο «Γκάγκστερ Μητσοτάκης», που μάζευε λεφτά, μετά το ίδιο ο Σημίτης, μετά ο Καραμανλής το ίδιο, μετά ο Γιώργος ο Παπανδρέου, το ίδιο…

Τι λέμε τώρα; Στην πολιτική μαζεύει λεφτά αυτός που είναι πολιτικά ανάπηρος, που δεν μπορεί να δώσει όραμα να κινητοποιήσει τη χώρα.. χρειάζεται αφίσες, μεγάλες εικόνες, χρηματοδοτήσεις, συγκεντρώσεις, παρελάσεις…

Όλοι τα ξέρουν αυτά.

 

ροη ειδησεων