Αρχική Πολιτική Λ.Κατσέλη: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στα δεξιά και εξτρεμιστικά κόμματα

Λ.Κατσέλη: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στα δεξιά και εξτρεμιστικά κόμματα

Η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» μίλησε για την εκδήλωση της 4ης Μαρτίου 2019, με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα

Η συνέντευξη

Αισθάνθηκα την ανάγκη να παρέμβω στην εκπομπή σας γιατί στον πολιτικό διάλογο στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, αυτές τις ημέρες, δημοσιεύθηκαν τόσες πολλές ανακρίβειες και να πω ποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή σήμερα και τι ακριβώς γίνεται.

Η εκδήλωση που διοργανώνουμε έχει έναν και μόνο σκοπό. Να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων για την περίοδο 2019-2024 έτσι ώστε να συζητηθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αναλαμβάνει η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Να αναζητηθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις αυτών των δυνάμεων σε ένα ευρωκοινοβούλιο το οποίο θα είναι διασπασμένο και στο οποίο θα κυριαρχούν πολλά μικρότερα μεν, αλλά δυναμικά, δεξιά και εξτρεμιστικά κόμματα.

Μπροστά σε μια τέτοια Ευρώπη οφείλουμε να ανοίξουμε τον δημόσιο διάλογο, να αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις ακόμα κρατώντας το κάθε κόμμα την αυτονομία του και την ιδιαιτερότητά του. Αυτή είναι πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Πριν από ενάμιση χρόνο, συστήθηκε η ομάδα της συμμαχίας των σοσιαλιστών και δημοκρατών και στην οποία συμμετέχουν από τη χώρα μας το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ.

Σ’ αυτήν την πρωτοβουλία πάρθηκε η απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή που να δίνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια δίκαιη, προοδευτική και βιώσιμη Ευρώπη, για μια άλλη Ευρώπη.

Είχα την τιμή να συμπροεδρεύω με τον Π.Ρασμούνσεν και αυτή τη στιγμή διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, στη Λισσαβόνα, στο Λουξεμβούργο, στο Βερολίνο, στο Βέλγιο, στο Όσλο και στις 4 Μαρτίου κάνουμε την έκθεση εδώ με την ελπίδα ότι όλοι θα έρθουν για να συμβάλλουν στον διάλογο

  • Το ΚΙΝΑΛ πήρε την απόφαση να μην έρθει στην εκδήλωση της ευρωπαϊκής οικογένειας που ανήκει. Πως σας φαίνεται αυτή η απόφαση;

Ελπίζω ότι θα αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση που είναι αξιοπερίεργη γιατί είναι εκδήλωση που οργανώνεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ελπίζω ότι η κ. Γεννηματά η οποία δεν έχει ακόμη απαντήσει θα αναθεωρήσει την απόφαση της και θα το αντιμετωπίσει θετικά.

  • Μπορεί να σχετίζεται η απόφασή της αυτή, με το όνομα του Γ.Παπανδρέου; Ο κ. Παπανδρέου θα είναι σ’ αυτήν την εκδήλωση;

Περιμένουμε και από τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει, έχει κληθεί και με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι μια πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και ελπίζω ότι θα είναι και κείνος κοντά μας, όπως και πολλοί άλλοι από τους προοδευτικούς χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κληθεί γιατί συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως παρατηρητής.

  • Η Φώφη Γεννηματά στην ουσία λέει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να συμμετέχει για να μη θεωρηθεί ότι συμπράττει με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό ακριβώς δεν ισχύει. Αυτή δεν είναι πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών. Αν μου πείτε ότι οποιοδήποτε κόμμα που συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Ομάδα δεν θέλει να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Σοσιαλιστικής Ομάδας, είναι άλλο πράγμα.

  • Είστε υπερ μιας οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πιστεύω ότι σ’ αυτή τη φάση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αυτό που λέμε προοδευτικό μέτωπο μπορεί να γίνει σε επίπεδο κομμάτων. Το κάθε κόμμα ετοιμάζεται για την προεκλογική εκστρατεία με τα δικά του συν και πλην

Αυτό, όμως, που βλέπω είναι ότι όλο το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται και μετά τις εκλογές θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων σε Ευρωπαικό επίπεδο και αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται σε αυτή τη λογική.

Επειδή κάναμε και μια παρουσίαση στην Κύπρο εκεί ενδιέφερε ακόμη περισσότερο, γιατί έδειξε μια διαφορετική στρατηγική και διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση.

      • Είναι σε σωστή κατεύθυνση οι διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή;

Οι συγκλίσεις είναι σε σωστή κατεύθυνση, ο διάλογος πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που αφορούν τους πολίτες είναι πραγματικά πρώτη προτεραιότητα, πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικέ αψιμαχίες και πολιτικές διαμάχες. Να μιλήσουμε και να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις σε ευρωπαικό επίπεδο και εκεί να αναζητήσουμε λύσεις. Το ποιος είναι προοδευτικός την σήμερον ημέρα θέλει πολύ κουβέντα.

– Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο Udo Bullmann, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπρόσωποι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ευρωβουλευτές των πολιτικών παρατάξεων που είτε είναι ενταγμένες στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΚΙΝΑΛ., ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ), είτε συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως παρατηρητές (ΣΥΡΙΖΑ). Στην εκδήλωση έχουν επίσης κληθεί να συμμετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί ή εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, ΔΗΜ.ΑΡ & ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έχει κληθεί με τη θεσμική του ιδιότητα ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας να κλείσει την εκδήλωση με μια τοποθέτηση.

 

 

ροη ειδησεων