Αρχική Πολιτική Ξενογιαννακοπούλου: Απεγκλωβίζονται δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ που δεν δέχονται την δεξιά στροφή του

Ξενογιαννακοπούλου: Απεγκλωβίζονται δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ που δεν δέχονται την δεξιά στροφή του

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7», με τους Ι.Κασαπόπουλο και τον Γ.Σαραντάκο

Η συνέντευξη

  • Ο κ. Γαβρόγλου αλλάζει συνέχεια το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, ας το αφήσει ήσυχο…

Η στελέχωση και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι κάτι εύκολο, πρέπει να βλέπετε και τη συνολική εικόνα. Ξέρετε ότι φέτος τα βιβλία πήγαν στην ώρα τους, έγιναν και προσλήψεις και θα γίνουν κι άλλες στην Ειδική Αγωγή…

  • Τι γίνεται με τον κ. Πολάκη;

Καταρχάς πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης πήρε τον κεντρικό τραπεζίτη γιατί αισθάνθηκε ότι στοχοποιείται για μία υπόθεση η οποία όπως φάνηκε και από τη δήλωση της Τράπεζας Αττικής, ήταν ένα νόμιμο δάνειο και δεν ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος άνθρωπος που παίρνει δάνειο.

Έκανε ένα τηλέφωνο στον κεντρικό τραπεζίτη και επειδή είναι ένας άνθρωπος που νιώθει ότι πρέπει να υπερασπιστεί την τιμή του γιαυτό απάντησε και δεν απείλησε. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα και να ελεγχθεί.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ούτε τον απείλησε τον κεντρικό τραπεζίτη, ούτε τον ηχογράφησε. Θα έλεγα ότι σε κάποια ζητήματα δίνεται και μεγαλύτερο βάρος, συχνά, προκειμένου να υπάρξει ένας αποπροσανατολισμός της κουβέντας. Έγινε όλη αυτή η συζήτηση για ένα θέμα καθ’ όλα νόμιμο, σε μια φάση που ο πρωθυπουργός ήταν στο Μόναχο, που η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια άλλη εικόνα στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή και όπως είδατε βραβεύθηκε με την Β.Μακεδονία…να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

  • Ήταν άκομψη η παρέμβαση Πολάκη…

Ο καθένας μας εκφράζεται με τον δικό του τρόπο και δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο που νιώθει ότι θίγεται και αντιδρά. Δεν έκανε κάτι υπερβολικό. Πήρε ένα τηλέφωνο και είπε ότι είναι καλοδεχούμενος ο έλεγχος αλλά να μην υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά.

Είναι δυνατόν να σχολιάσω κάτι υποθετικό; Μένω στα δεδομένα που είναι ότι το δάνειο είναι νόμιμο όπως είπε ο ίδιος και η τράπεζα. Θέλω να είμαι δίκαιη με τον κ.Πολάκη. Ο κ. Πολάκης μπορεί να έχει τον τρόπο του να εκφράζεται αλλά είναι ένας πολύ αποτελεσματικός υπουργός. Το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη εργάζεται πάρα πολύ για τα θέματα της Υγείας και επειδή συνεργάζομαι μαζί τους για τις προσλήψεις στην Υγεία, πρέπει να επιβεβαιώσω ότι εργάζονται πάρα πολύ σκληρά.

Όλη αυτή η ιστορία περί θεσμικής εκτροπής επειδή στοχοποιήθηκε ένας υπουργός και μάλιστα άδικα, γνωρίζουμε, βέβαια, ότι υπάρχουν  στελέχη της ΝΔ που κατηγορούν μέρα-νύχτα στελέχη της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Με την ίδια λογική δεν άκουσα να ειπωθεί καμία κουβέντα, να μην δημιουργούμε παραπληροφόρηση.

  • Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει έτσι;

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση πήρε πολύ σημαντικά μέτρα, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει να λαμβάνει εξίσου σημαντικά κοινωνικά μέτρα. Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν πού μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μας και η εικόνα της χώρας έχει ενισχυθεί καθώς και η γεωπολιτική της θέση.

  • Πολλοί λένε ότι ο κ. Τσίπρας ψάχνει στηρίγματα στους στενούς συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου. Μιλάμε για διεμβολισμό του χώρου από τον οποίο προέρχεστε;

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, μάλιστα, τώρα που βγήκαμε από την κρίση και η πολιτική ξαναμπαίνει στο τραπέζι, να αναδειχθούν οι δύο πόλοι.

Από την μία είναι ο αριστερός πόλος με ένα πιο προοδευτικό, δημοκρατικό, κοινωνικό πρόσημο και ο νεοφιλελεύθερος, δεξιός πόλος, με συντηρητικό πρόσημο.

Στην Ευρώπη μάλιστα έχουμε και το μεγάλο πρόβλημα της ακροδεξιάς και υπάρχει ανάγκη για μέτωπο απέναντί της. Εκ των πραγμάτων η κεντρική δύναμη στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, αποφάσισε ο λαός να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι θα ήταν ευχής έργο να θελήσουν να συνεργαστούν στο μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, και θυμίζω επίσης ότι ο Πρωθυπουργός τους κάλεσε επανειλημμένα.

Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή το ΚΙΝΑΛ έχει ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα προσβλέπει στη στρατηγική νίκη της ΝΔ. Άρα, αυτές οι δυνάμεις που βλέπετε να απαγκιστρώνονται από το ΚΙΝΑΛ και να προσεγγίζουν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει να κάνει με τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται.Εγώ πάντα μιλούσα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου.

Αυτό που συμβαίνει με τους κ. Μωραίτη και Τόλκα είναι ότι αντιτίθενται στην προοπτική συμπόρευσης με την συντηρητική παράταξη, αυτό είναι σαφές. Αυτός ήταν και ο λόγος που διαφοροποίηθηκαν. Όταν ένας φορέας μετατοπίζεται συνεχώς προς τα δεξιά, είναι λογικό να υπάρχουν δυνάμεις που νιώθουν ότι δεν εκφράζονται.

 

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων