Αρχική Επιστήμη Τεχνολογία Κίνα: Διαστημικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025

Κίνα: Διαστημικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025

Η Κίνα συνεχίζει να θέτει υψηλούς στόχους και σε φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα όπως το νέο πρόγραμμα για κατασκευή διαστημικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την ανθρωπότητα οδήγησε τους επιστήμονες στην αναζήτηση τρόπων συλλογής και μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική από το διάστημα. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που φιλοδοξεί να το υλοποιήσει σύντομα καθώς ανακοίνωσε την κατασκευή διαστημικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Οι σταθμοί θα βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τη γη σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της κινεζικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου επιστημών και τεχνολογιών, Science and Technology Daily, οι κινέζοι επιστήμονες σκοπεύουν να κατασκευάσουν μικρούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην στρατόσφαιρα μεταξύ του 2021 και 2025. Οι σταθμοί αυτοί θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο megawatt το 2030 και σε επίπεδο gigawatt το 2050. Χωρίς το εμπόδιο της ατμόσφαιρας και των νυχτερινών ωρών που υπάρχει στη γη οι διαστημικοί σταθμοί θα παράγουν ανεξάντλητα καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Η Κινεζική Ακαδημία Τεχνολογίας και Διαστήματος κάνει λόγo για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στο 99% του χρόνου. Αυτό μεταφράζεται σε έξι φορές περισσότερο από ότι οι επίγειες συσκευές συλλογής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα προτείνει την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική στο διάστημα. Προτείνει τη μεταφορά της μέσω μικροκυμμάτων ή λέιζερ σε επίγεια συστήματα που θα λειτουργούν ως δέκτες.

Τα ερωτηματικά

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά ερωτήματα σχετικά με αυτό το φιλόδοξο πλάνο. Για παράδειγμα τέτοιες κατασκευές υπολογίζεται ότι θα ζυγίζουν περίπου 1000 τόνους και θα ήταν δύσκολο να τεθούν σε τροχιά. Η απάντηση των ερευνητών αναφέρει πως οι σταθμοί θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο διάστημα με τη βοήθεια ρομπότ και τρισδιάστατων εκτυπωτών. Επίσης τίθεται το ερώτημα για το ποιές οι επίδρασεις από την ακτινοβολία των μικροκυμμάτων.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας καθώς μπορούν να υλοποιηθούν. Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πολλές μελέτες για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Όπως όλα δείχνουν η Κίνα συνεχίζει να θέτει υψηλούς στόχους και σε φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα γεγονός το οποίο την κατατάσσει – και – ως μια διαστημική υπερδύναμη.

Διαβάστε ακόμα:

Η NASA σχεδιάζει να στείλει ξανά αστροναύτες στη Σελήνη

ΠηγηEngaged

ροη ειδησεων