Αρχική Επικαιρότητα Υπ. Άμυνας Γαλλίας: Να προστατεύσουμε τους Κούρδους στη Συρία από την τουρκική...

Υπ. Άμυνας Γαλλίας: Να προστατεύσουμε τους Κούρδους στη Συρία από την τουρκική απειλή

«Η ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης (από τη Συρία) ξαναμοίρασε τα χαρτιά και δημιούργησε νέες καταστάσεις στην περιοχή. Ουδείς γνωρίζει ακόμη ποια διευθέτηση θα προκύψει», αναφέρει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, σε άρθρο της στην εφημερίδα Le Parisien.

«Το καθήκον μας είναι να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε οι SDF να γίνουν θύματα της αποχώρησης των ΗΠΑ», προσθέτει, αναφερόμενη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια κυρίως κουρδική τοπική συμμαχία η οποία μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με αεροπορική υποστήριξη του -υπό αμερικανική διοίκηση- διεθνούς συνασπισμού.

Οι τζιχαντιστές είναι πλέον πολιορκημένοι σε μια συνοικία έκτασης μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου στο χωριό Μπαγούζ, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Όμως, μετά τη νίκη και την αμερικανική αποχώρηση, οι Κούρδοι θα βρεθούν υπό την άμεση απειλή μιας τουρκικής επέμβασης στη βορειοανατολική Συρία, εκτός αν διαπραγματευθούν με τη Δαμασκό να τεθούν και πάλι υπό το συριακό καθεστώς.

«Η εταίροι μας στο πεδίο, οι SDF, έδωσαν πολλά», υπογραμμίζει η υπουργός Άμυνας, την ώρα που οι συνέπειες που θα έχει η αμερικανική αποχώρηση στους Κούρδους απέχουν πολύ από το να έχουν ρυθμιστεί.

Το Πεντάγωνο ζήτησε από τους συμμάχους του να δημιουργήσουν μια «δύναμη παρατηρητών» στη βορειοανατολική Συρία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Κούρδων συμμάχων που απειλούνται από την Άγκυρα.

Όμως η πρόταση δεν έγινε δεκτή την Παρασκευή στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

«Η λύση, ελλείψει άλλης, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τους Κούρδους. Όμως αυτό δεν θα συμβεί οπωσδήποτε, καθώς η Δαμασκός θέλει να ανακτήσει την κυριαρχία της. Εξ ου και η σημασία των Ρώσων στο παιχνίδι», σχολιάζει γαλλική κυβερνητική πηγή, υπογραμμίζοντας πως, για το Παρίσι, «η τύχη της Ροζάβα (σ.σ.: τα ημιαυτόνομα κουρδικά εδάφη στη Συρία) πρέπει να περιληφθεί σε μια πολιτική διευθέτηση» που να περιλάβει την Τουρκία.

Στο άρθρο της, η Γαλλίδα υπουργός προειδοποιεί επίσης εναντίον οποιασδήποτε προσέγγισης με τη Δαμασκό, την ώρα που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, έχει ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της Συρίας έπειτα από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Η πείρα μάς διδάσκει τη διπροσωπία του συριακού καθεστώτος· αυτοί που θέλουν να επανασυνδεθούν μαζί του για να προστατευθούν κινδυνεύουν να έχουν την αθέτηση ως ανταμοιβή», εκτιμά η υπουργός.

 

 

ΠηγηLeft.gr

ροη ειδησεων