Αρχική Πολιτική Βάκη: Μύχιος πόθος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι η συνταγματοποίηση του...

Βάκη: Μύχιος πόθος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, στο «kokkino» με τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο

  • Το πολιτικό σύστημα έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, τώρα που συζητείται η Συνταγματική Αναθεώρηση;

Μείζον ζήτημα, κορυφαία πολιτική πράξη Δημοκρατίας και την παρούσα πρόταση την γεννά η ανάγκη δημιουργίας δημοκρατικών αναχωμάτων στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που στη χώρα μας υπό την μορφή των μνημονίων ξέρουμε πολύ καλά τι έφερε. Καταστρατήγηση δικαιωμάτων, υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και εξασθένηση των θεσμών. Άρα, είναι απολύτως αναγκαία

Η εξέλιξη της συζήτησης κατέδειξε καταρχάς την πραγματική στόχευση της ΝΔ, σε σχέση με το κρίσιμο αυτό πολιτειακό ζήτημα.

Στόχος της ήταν και παραμένει το πληθωριστικό άνοιγμα άρθρων του Συντάγματος ώστε να δημιουργήσει παράθυρα και ευκαιρίες για την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος γιατί στην πρότασή της περιλαμβάνει πάνω από 100 άρθρα για αναθεώρηση και ο μύχιος πόθος της είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα ανοικτά με στόχο μια ενδεχόμενη εκλογική πρωτιά της και μετά μια κατεδάφιση από μια δεξιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με αυτή την πολιτική τακτική λειτουργεί και το ΚΙΝΑΛ. Αν δει κανείς τις προτάσεις τους είναι η συνταγματοποίηση του κόφτη, δηλαδή η νεοφιλελευθεροποίηση του συντάγματος, είναι για το άρθρο 16 που υπόσχονται ότι θα το αλλάξουν και βεβαίως το άρθρο 24 που αφορά Κτηματολόγια, Δασικούς Χάρτες.

Ενώ έχουν αυτό το σκεφτικό δεν εμφανίζονται να έχουν την ίδια ευαισθησία για τα δικαιώματα. Δεν στηρίζουν καμία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμβάθυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Έχουν αναγείρει το κοστούμι του Μκεδονομάχου, του θρησκόληπτου, του υπερασπιστή της εθνικής παράδοσης και δεν ανοίγουν κανένα άρθρο από αυτά τα πολύ σημαντικά. Ούτε και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν ενδιαφέρονται να ανοίξουν.

Όταν συγκυβερνούσαν είχαν κάνει πράξη τον υποκατώτατο μισθό και ο κ.Μητσοτάκης είχε πει ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο και ουσιαστικά υπερθεματίζουν ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας.

Αντιθέτως θεωρώ πάρα πολύ θετικό ότι συνταγματοποιούνται δικαιώματα που άπτονται του δικαιώματος της εργασίας, όπως η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, οι συλλογικές συμβάσεις «ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία». Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτά τα δικαιώματα θεμελιώνονται στο Σύνταγμα, διότι η εργασία επλήγη περισσότερο από ότι άλλο.

  • Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να πει αν θα στηρίξει τον Πρ.Παυλόπουλο στις εκλογές του 2020.  Γιατί θεωρείτε ότι γίνεται αυτό;

Στηρίξαμε το 2015 ένα πρόσωπο της μετριοπαθούς Ν.Δ, τον Προκόπη Παυλόπουλο, με σκοπό ευρείες συναινέσεις για τον άνθρωπο που εκπροσωπεί τη χώρα και όχι κάποιο κόμμα. Η ΝΔ τον στήριξε τότε εκτός από τον κ. Μητσοτάκη με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για τον π. Υπουργό Εσωτερικών που μονιμοποίησε τους συμβασιούχους. Άρα, το βασικό πρόβλημα του Κ.Μητσοτάκη φαίνεται να είναι η αλλαγή προσώπου γιατί προφανώς δεν επιθυμεί να ψηφίσει τον Π.Παυλόπουλο, ενδεχομένως να κάνει μικροπολιτική.

 

Πηγηthefact..gr

ροη ειδησεων