Αρχική Πολιτική Σ. Αναγνωστοπούλου: Στο επίκεντρο της πρότασης μας τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Σ. Αναγνωστοπούλου: Στο επίκεντρο της πρότασης μας τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Σ. Αναγνωστοπούλου: Στο επίκεντρο της πρότασης μας τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μια πλειονότητα η οποία βρέθηκε περιθωριοποιημένη, και λόγω της κρίσης αλλά και λόγω του συντηρητισμού της τελευταίας εικοσαετίας από το 1990 έως το 2010. Ακόμη περισσότερο επιχειρείται να δημιουργηθούν θέσεις μάχης, σε σχέση με αυτό που εξελίσσεται στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή την άνοδο της Ακροδεξιάς, την υπερίσχυση των δυνάμεων του Νεοφιλελευθερισμού» ανέφερε κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Είπε επίσης ότι η πρόταση της ΝΔ για ενσωμάτωση του δημοσιονομικού κανόνα στο σύνταγμα συνιστά μεγάλη παρέκκλιση από τα ελληνικά συντάγματα των μεγάλων στιγμών. «Αν τα ελληνικά συντάγματα των φωτεινότερων στιγμών ήταν η ισότητα και η ελευθερία, η ισότητα ως προϋπόθεση για την ελευθερία, τώρα πάμε σε ένα άλλο πράγμα: η ελευθερία αυτόνομη, ως όμως ατομική πρωτοβουλία. Αυτό θέλουμε; Αυτή τη θέση μάχης θέλουμε να ετοιμάσουμε;» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. «Είναι ύψιστης σημασίας πώς θα ξαναδούμε αυτή την ιστορική διαδρομή: Ουδετερόθρησκο κράτος, ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου κράτους. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα έπρεπε να ήταν υπέρ ενός αιτήματος το οποίο κραυγάζουν από τους αιώνες τα φωτεινότερα μυαλά αυτού του έθνους, ο Ρήγας Φεραίος πρώτος από όλους» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν προτείνουμε μια επιθετική εκκοσμίκευση αλά Γαλλία, αλλά δεν είναι και συμβολική η πρόταση μας. Και δεν είναι συμβολική, γιατί η ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου δεν επιτρέπει τις γκρίζες ζώνες οι οποίες δημιουργήθηκαν στην πορεία του πολιτικού βίου και οι οποίες συμπυκνώνονται σε αυτό που είπε ο κ. Βορίδης, το ελληνορθόδοξον έθνος».

Αναφερόμενη στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ενώ κόπτεται η Νέα Δημοκρατία για την παράδοση, η οποία συμπυκνώνεται στο άρθρο 3, δεν κόπτεται για μια άλλη παράδοση στην οποία πάτησε η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα, η οποία ήταν το μεγάλο διάβημα για τη δημοκρατία».

«Αναφέρεται συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία το παράδειγμα της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και όλα αυτά. Η Κύπρος έκανε ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί είχε εθνικό πρόβλημα και γιατί υπήρξε μεγάλη δυσκολία με το δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Κι αν, λοιπόν, φεύγει κόσμος, νέος κόσμος, γιατί δεν ανοίγουμε περισσότερες θέσεις και σχολές στα δημόσια πανεπιστήμιά μας;».

ροη ειδησεων