Αρχική Πολιτική Ν.Φίλης: Προτεραιότητά μας η λύση των προβλημάτων των πολιτών

Ν.Φίλης: Προτεραιότητά μας η λύση των προβλημάτων των πολιτών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 2/47» και στους δημοσιογράφους Βασ. Σκουρή και Αγγ. Σπανού

 • Βλέπουμε τον κ. Καμμένο να επιτίθεται συνεχώς στον Πρωθυπουργό και να μην παίρνει απάντηση…

Απελπισμένη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Αυτή είναι η συμπεριφορά του κ. Καμμένου και δεν λαμβάνω υπόψιν μου τα όσα λέει, διότι τον άκουσα εκείνο το βράδυ που είμασταν με τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, να λέει στον Αρχιεπίσκοπο «πέστε μου να ρίξω την κυβέρνηση και θα την ρίξω», άρα… εντάξει, προσπάθησε να την ρίξει τώρα.

 • Εκτιμάτε ότι ο κ. Καμμένος με τη νέα του γραμμή ανήκει στο χώρο της Ακροδεξιάς;

Εκτιμώ ότι ο κ. Καμμένος στην απελπισμένη προσπάθεια της πολιτικής του επιβίωσης, πάει όλο και δεξιότερα. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να κερδίσει ένα κομμάτι από «ακραίους» μακεδονομάχους, δηλαδή εθνικιστές, αλλά εκεί συνωστίζονται πολλές πολιτικές δυνάμεις, είναι η Χ.Α, είναι ο Βελόπουλος, είναι ο Κρανιδιώτης, είναι μικρός ο χώρος για να πάρει ένα κομμάτι ώστε να επιβιώσει.

Δεν είναι δεδομένη η πολιτική γεωγραφία, τα πράγματα είναι πολύ συγχυτικά. Υπάρχει ένα κομμάτι της ακροδεξιάς και μέσα στη ΝΔ, το οποίο δημιουργεί μια συνολική ακροδεξιά ροπή στη ΝΔ ολόκληρη. Σ’ αυτόν τον αστερισμό της ακροδεξιάς συνωθείται σήμερα ο κ. Καμμένος

 • Το περίφημο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά θα γίνει με τον κ. Κουίκ και την κ. Κουντουρά στις τάξεις σας;

Είναι υπουργοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω αν θα είναι υποψήφιοι μαζί μας, αλλά κάθε πολιτικό κόμμα με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές επιδιώξεις του, κάνει τα ανοίγματά του. Το αν χωρούν κάποιοι σε αυτά τα ανοίγματα είναι κάτι που θα το απαντήσουν οι ίδιοι.

Τα πρόσωπα αυτά δεν μπήκαν σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης και αυτό αξιολογείται. Επί 4 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι ήταν υπουργοί, δεν είναι μια ιστορία που φτιάχνεται προεκλογικά.

Εγώ θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος πρέπει να διαμορφώσει με έναν σύγχρονο τρόπο το πρόσωπο της Αριστεράς και να αναδείξει τις δυνατότητες συνεργασιών από τον ευρύτερο κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο.

 • Εσείς έχετε στόχο μια συζήτηση με το ΚΙΝΑΛ ή τον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ, μετά τις εκλογές εννοώ

Έχει επικρατήσει στο χώρο του ΚΙΝΑΛ η γραμμή του κ.Βενιζέλου περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε επιδιώκουν τη στρατηγική νίκη της ΝΔ, άρα είναι δύσκολη σήμερα η οποιαδήποτε συζήτηση με αυτόν τον χώρο. Αλλά δεν είμαστε κοντόφθαλμοι, το ΚΙΝΑΛ ως χώρος του κέντρου, πρέπει να επιδιώξουμε μια προγραμματική συνάντηση με μας, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος. Άρα, διάλογος μετά τις εκλογές και ο οποίος εξαρτάται από τα αποτελέσματα της κάλπης. Από την κάλπη θα προκύψουν οι αναγκαστικές πιθανές προσεγγίσεις.

Πιστεύω ότι σε μια διαιρετική τομή που είναι σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός από τη μία η συντηρητική πλευρά και από την άλλη, οι προοδευτικές δυνάμει και το κοινωνικό κράτος, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να επιλέξει να έρθει στην πλευρά της δημοκρατίας και της προόδου και όχι στην πλευρά του εθνικισμού που είναι ο χώρος της ΝΔ

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι το νέο ΠΑΣΟΚ;

Ούτε μπορεί, ούτε πρέπει, ακριβώς γιατί δεν είναι ίδιες οι συνθήκες με το 74 και γιατί έχουμε μια καινούρια εν δυνάμει διαμορφούμενη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, όπου επίσης η κρίση είναι άγρια και συνεπώς το ανάγλυφο ενός νέου πολιτικού διπολισμού δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα μιας σύγκλισης στο κέντρο. Αυτό ήταν στο παρελθόν ο διπολισμός. Ναι μεν υπήρχε αντιπαράθεση αλλά συνέκλιναν και τα δύο κόμματα στο κέντρο. Σήμερα έχουμε δύο πόλους αντιτιθέμενους και συγκρουόμενους οι οποίοι όμως δεν συγκλίνουν στο κέντρο.

Αλλά χρειάζεται μια διαμόρφωση των κατευθύνσεων με σαφήνεια. Από τη μια ο νεοφιλελευθερισμός και από την άλλη κοινωνικό κράτος, δημοκρατία και αριστερά

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια δημιουργίας του προοδευτικού πόλου, μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει το όνομά του;

Οχι, δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Αυτό που τίθεται είναι μια προσπάθεια διεργασιών με δυνάμεις που δεν εντάσσονται οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τις διαφορετικότητές τους αλλά έχουν την κοινή κατεύθυνση σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν τίθεται το ζήτημα αλλαγής ονόματος, προς συζήτηση, αλλά δεν έχει και σημασία αυτό. Σημασία δεν έχουν τα σχήματα, αλλά η πολιτική προγραμματική συνεννόηση και μετά τα βρίσκουμε όλα τα άλλα. Η κατάσταση της κρίσης που ζήσαμε δεν επίτρέπουν συγκλίσεις στο κέντρο. Αυτό το λέω σε όποιον με ρωτάει.

 • Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανακάμψει;

Να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με τόλμη, πράγμα που το κάνει σε όλα τα θέματα, αναφέρομαι και στη συνταγματική αναθεώρηση, στις Πρέσπες, στα θέματα της δημόσιας διοίκησης και στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτό είναι το τετράπτυχο πολιτικών παρεμβάσεων που απαντούν σε κρίσιμα διακυβεύματα της εποχής μας.

 • Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σαν να μην έχει όραμα για την επόμενη μέρα και μένει σ΄αυτά που έχει κάνει… τι πρέπει να γίνει;

Πρώτον είναι σίγουρο ότι είμαστε σε μια μεταβατική φάση και για την πολιτική αλλά και για την οικονομική πραγματικότητα.

Μέχρι το 2022 που τελειώνουν οι ουρές των μέτρων, προφανώς ζούμε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν διευκολύνει μεγάλες τομές, αντιθέτως οι τομές πρέπει να γίνουν μέσα από υπερβάσεις και συγκλίσεις που καταλήγουν σε νέες πραγματικότητες. Δύσκολη κατάσταση, μεταβατική κατάσταση, και αυτή την εποχή όπως όλα τα κόμματα έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σ’ αυτή τη φάση. Συνεπώς, το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθεί την πολιτική του φυσιογνωμία σαν ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα μέχρι το 2022 αλλά και να την υπερβαίνει με στόχο την αλλαγή αυτής.

 • Επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα;

Είναι προφανές ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση αλλά στην ώρα της. Βήμα βήμα και αναλόγως με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για παράδειγμα θα καταλάβατε ότι σήμερα συζητούν στην Ε.Ε μια κάποια χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών. Δυστυχώς δεν μας περιλαμβάνει εμάς γιατί είμαστε μια ιδιαιτερότητα αρνητική σχετικά με το χρέος της χώρας αλλά και μεις πρέπει να βρεθούμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Πρέπει και μεις να θέσουμε με πρόγραμμα, με συμμαχίες και σιγά-σιγά τα ζητήματα αυτά που θα φέρουν τη χώρα μας σε μια μεγαλύτερη κανονικότητα.

Αυτά τα ζητήματα αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή, τα πλεονάσματα, αφορούν την αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα, του μεγάλου ασθενούς της ελληνικής πραγματικότητας, αφορούν τον εκσυγχρονισμό αλλά και την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την ασφάλεια και την παιδεία των πολιτών, αφορούν προϋποθέσεις και προτεραιότητες οικολογικές.

 • Παλαιότερα θέσατε θέμα συλλογικότητας σε επίπεδο λήψης των αποφάσεων, ισχύει και σήμερα αυτό; 

Πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συλλογικό κόμμα που επιδιώκει με τον πιο δημοκρατικό και οργανωτικό τρόπο να λαμβάνει τις αποφάσεις. Όταν ένα κόμμα είναι στην κυβέρνηση όλα αυτά λαμβάνουν άλλη μορφή. Πολλές φορές οι συνταγματικές πρόνοιες επικρατούν και στη λειτουργία του κόμματος, αλλά στο DNA μας έχουν μια προοδευτική κατεύθυνση για τη λειτουργία του κόμματος.

 • Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές;

Όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχίσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Εννοώ ότι βεβαίως το συνταγματικό όριο είναι ο Σεπτέμβριος αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε όλες τις δυνατότητες και αν προκύψουν διάφορα άλλα θέματα να βρούμε και άλλα ορόσημα. Αλλά επικρατεί το τέλος του Σεπτεμβρίου ως στόχος μας.

 • Όταν κρούσατε το καμπανάκι για το θέμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, θεωρείται ότι εισακουστήκατε;

Υπήρξε μια αλλαγή στη διοίκηση, είδα ότι υπήρξε και μια συμφωνία με την ΝΔ για να σταματήσει το εμπάργκο και αυτό είναι θετικό.

Η ΕΡΤ παρότι θα ήθελα να είναι πολύ καλύτερη, πιο παραγωγική, πιο ενημερωτική, πιο ουσιαστική, και πιο ψυχαγωγική, παραμένει συγκρινόμενη με την εικόνα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ένας σταθμός που μπορείς να βρεις πράγματα που δεν βρίσκεις στους άλλους σταθμούς.

 • Μήπως πρέπει να σταματήσετε και σεις το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ;

Το έχω πει από την αρχή αυτό, παρόλο που πολλοί δημοσιογράφοι εκεί λειτουργούν αντιδεοντολογικά και παρόλο που ο  σταθμός λειτουργεί ως κομματικός σταθμός. Εμείς είμαστε ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα και πρέπει να ακούγεται η φωνή μας παντού.

 • Η συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο θα προχωρήσει ή θα παραπεμφθεί στις καλένδες;

Δεν ακούω κάτι, αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει μια άρνηση από ένα μέρος της ιεραρχίας στο να δεχτούν τη συμφωνία αυτή, αλλά εμάς η προτεραιότητά μας είναι η λύση των προβλημάτων των πολιτών

 • Αν χάσετε στις εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά δεν θα υπάρξουν αναταράξεις αλλά ένας χρήσιμος πολιτικός προβληματισμός, δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

 

 

 

 

ροη ειδησεων