Αρχική Πολιτική Δουζίνας: Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στη συμμετοχή του λαού στην άσκηση της...

Δουζίνας: Οι προτάσεις μας αποσκοπούν στη συμμετοχή του λαού στην άσκηση της εξουσίας

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Δουζίνα, στη συζήτηση και λήψη απόφασης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Απόσπασμα της τοποθέτησης

Ο συνδυασμός συναίνεσης και σύγκρουσης εκφράστηκε στο μεταπολεμικό κράτος με αυτό που ονομάσαμε κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας. Αυτός ήταν ένας ευκαιριακός γάμος ανάμεσα σε δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους διανέμεται ο εθνικός πλούτος, από την μία πλευρά η αγορά και η ιδιοκτησία και από την άλλη πλευρά η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήταν ακριβώς η πολιτική και η Δημοκρατία που έβαζε έλεγχο στην ανεξέλεγκτη δράση της αγοράς και διόρθωνε τα αποτελέσματά της και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αλλά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου απελευθέρωσε το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό από τον έλεγχο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν ζητούν πια την αναγνώριση των πολιτών αλλά την αγάπη των αγορών.

Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η νέα σύγκλιση κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς και δημιουργήθηκε αυτό το υβρίδιο του νεοφιλελευθερισμού

Σήμερα αυτό το οικονομικό μοντέλο βρίσκεται σε υποχώρηση παντού σε όλη την Ευρώπη και μόνο στην Ελλάδα το βλέπουμε μέσα από τις προτάσεις τις συνταγματικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επιθυμία τους αυτό το μοντέλο να συνεχιστεί

Το οργανικό συμπλήρωμα αυτής της λεγόμενης νεοφιλελεύθερης σύγκλισης είναι η μεταδημοκρατική συνθήκη.

Οι κοινωνίες είναι πολύπλοκες, μας λένε, τα προβλήματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και η πάλη των τάξεων τελείωσε, οι κοινωνικές εντάσεις έχουν μειωθεί. Μόνο ειδικοί και τεχνοκράτες γνωρίζουν τα οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα και έτσι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε διαβούλευση, ο λαός κάνει λάθη.

Η συμμετοχή των πολιτών αποθαρρύνεται, η κοινωνική αποχή διευρύνεται και έχουμε την μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς και του Εθνικισμού σε όλη τν Ευρώπη.

Για την αντιπολίτευση αυτά δεν είναι προβλήματα. Για μας όμως αποτελούν το κέντρο της πολυδιάστατης κρίσης που περάσαμε και τώρα βγαίνουμε. Οι προτάσεις μας επαναπολιτικοποιούν την πολιτική σε τρεις κατευθύνσεις:

  1. Την αντιπροσωπευτική δημοκρατία
  2. Την λαϊκή κυριαρχία με την αμεσοδημοκρατική μορφή της
  3. Την επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους

Η  πιο σημαντική ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής αρχής είναι η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας πολυκομματικών κυβερνήσεων συνασπισμού και συναντίληψης αποτελούν το ισχυρότερο αντίβαρο στο πρωθυπουργικό μοντέλο και την κυβερνητική παντοδυναμία.Στο ίδιο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτικής και της κυβερνητικής σταθερότητας βρίσκονται οι προτάσεις που αποτρέπουν τη διάλυση του κοινοβουλίου με την αδυναμία εκλογής ΠτΔ.

Η πρότασή μας προσπαθεί να αποτρέψει την καταφυγή σε εκλογές δίνοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη βουλή για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις, αλλά αναγνωρίζεται και η συμμετοχή του λαού στην ύψιστη διαδικασία.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι η πρόταση να είναι ο πρωθυπουργός εκλεγμένος βουλευτής, αλλά επίσης να προτείνεται το όριο θητειών για τους βουλευτές για να σταματήσει η λογική της οικογενειοκρατίας, της δυναστείας και της γεροντοκρατίας.

Η κοινωνία μας περνάει σταδιακά στην εποχή όπου η γλώσσα, η τεχνολογία και οι επιστήμες λειτουργούν με συνεργασίες και με δικτυώσεις και δικτυακές διασυνδέσεις ριζωματικά.

Σε μια τέτοια κοινωνία της γνώσης τα όρια της αντιπροσώπευσης και της κάθετης πολιτικής οργάνωσης γίνονται ορατά. Προτείνουμε επομένως την επέκταση της λαϊκής συμμετοχής με την διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για κρίσιμα θέματα ή για ψηφισμένο ν/σ αλλά και την θεσμοθέτηση της λαϊκής πρωτοβουλίας.

Τα μέτρα αυτά φέρνουν τον λαό στο προσκήνιο, αλλά φέρνουν και τον διάλογο και την διαβούλευση στο λαό.

Μας λένε ότι αυτά πηγαίνουν εναντίον στις αρχές της δημοκρατίας και του Συντάγματος. Αλλά το Σύνταγμα ως δίκαιο που εκπορεύεται από την πολιτική εξουσία και ταυτόχρονα την περιορίζει και την ρυθμίζει, λογικά πρέπει να προέρχεται από μια ανώτατη δύναμη. Ιστορικά όλες οι συντεταγμένες εξουσίες, δηλαδή τα συντακτικά Συντάγματα είναι αποτελέσματα επανάστασης, απελευθέρωσης, ανατροπής δικτατοριών.

Οι προτάσεις μας είναι η αρχή μιας πορείας επανασύνδεσης της δημοκρατίας με τον δήμο.

Στην καρδιά του προγράμματός μας είναι και η επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους. Για μας το κοινωνικό κράτος δεν είναι ορισμένα δευτερεύοντα και παρακατιανά μέτρα, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς συμπολίτες μας αλλά αποσκοπούν στο μετασχηματισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.

Προτείνουμε την απαγόρευσης στις διακρίσεις με βάση το φύλλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτή η πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή από τη ΝΔ. Τι σημαίνει αυτή η απόρριψη;

Σημαίνει ότι εκτός από νεοφιλελεύθερη η ΝΔ, έχει ορισμένα κομμάτια της που προχωρούν σε μια αντίδραση.

Εμείς σταδιακά, προσεκτικά σκιαγραφούμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και γίνεται φανερή η αντιπαράθεση της προοδευτικής και της συντηρητικής αντίληψης.

Επάνω σε αυτή την αντιπαράθεση θα δοθεί η μάχη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, πιστεύω ότι η πρόοδος θα νικήσει

ροη ειδησεων