Αρχική Απόψεις Ο υπόγειος εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία

Ο υπόγειος εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία

Όσοι από τους οξυδερκείς πολιτικούς αναλυτές διαπίστωναν αρχηγικές φιλοδοξίες στον Άδωνι Γεωργιάδη με την αμέριστη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά που προωθεί τη γνωστή ατζέντα του μέσω του αντιπροέδρου του κόμματος, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι.

  • Έλενα Καραμαγκάλη

Η πρόσφατη «ηγετική» εμφάνιση του Άδωνι Γεωργιάδη στην κοπής της πίτας του ήταν σαφώς μια επίδειξη δύναμης κι ένα μήνυμα προς τους επικριτές του, προς όλες τις κατευθύνσεις και μάλιστα κατά την οποία μοίρασε χρίσματα υποψηφίων χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Η υποψηφιότητα Μπογδάνου «κάηκε» μετά το σάλο που ξέσπασε με αφορμή το σχόλιο για «κατεδάφιση της ΕΡΤ με τανκ» το οποίο υιοθέτησε πλήρως και προσπάθησε να ανασκευάσει στη συνέχεια.  Η κα Σπυράκη ξεκαθάρισε στο briefing των πολιτικών συντακτών πως ο Μπογδάνος δεν θα είναι υποψήφιος καθώς, όπως είπε, τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση στη ΝΔ. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπέστατο χαστούκι στο σύστημα Σαμαρά-Γεωργιάδη, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό από την ομάδα που πλαισιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιχειρείται περαιτέρω «καπέλωμα» του προέδρου, με αποτέλεσμα να δείχνει ανίσχυρος και ανεπαρκής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να σύρθηκε από την ακροδεξιά σέχτα του κόμματός του στο Μακεδονικό και να υποτάχθηκε στην ατζέντα Σαμαρά  υπό τον φόβο δημιουργίας πολιτικού χώρου στα δεξιά της ΝΔ, ωστόσο είναι σαφές πως δεν μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμά του να επιλέγει τους υποψηφίους του κόμματος.

Η ατζέντα Σαμαρά παραλίγο να επικρατήσει και στην συνταγματική αναθεώρηση όπως έγινε φανερό από το αδιάλλακτο «όχι» σε κάθε σχετική συζήτηση που στη συνέχεια έγινε «ναι» καθώς στο παρασκήνιο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δέχτηκε ομοβροντία διαμαρτυριών για τη στάση του κόμματος με εκκλήσεις να μπει η ΝΔ στο διάλογο καθώς με την αναθεώρηση κάποιοι διαβλέπουν πιθανότητα άρσης ενός εμποδίου, μιας «δεξιάς παρένθεσης» δηλαδή, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην περίπτωση που η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να το ξανασκέφτεται κι έτσι μπήκε στο διάλογο, θέλοντας να επικοινωνήσει διαφοροποίηση από τη στείρα άρνηση.

Η τριχοτομημένη ΝΔ (κύκλος Μητσοτάκη, κύκλος Σαμαρά και Καραμανλικοί) κρέμεται από μια κλωστή. Μόνη συγκολλητική της ουσία η προεκλογική ετοιμότητα, εξ΄ου και η εμμονική διατύπωση του αιτήματος για εκλογές. Όσο οι κάλπες καθυστερούν τόσο θα γίνεται φανερή η διάσπαση του κόμματος και η αδυναμία επιφανών στελεχών (π.χ. Δένδιας) να σιωπήσουν ή να υποκύψουν στις φιλοδοξίες επανάκαμψης Σαμαρά με «όχημα» τον Γεωργιάδη.  Η στρατηγική που έχει επιλέξει η ΝΔ φαίνεται να κλυδωνίζεται καθώς η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια βεντάλια ζητημάτων με σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα και προοδευτικό πρόσημο. Παρότι η ΝΔ άντεξε ενώπιον της καταλυτικής επίδρασης της Συμφωνίας των Πρεσπών, που διέλυσε δύο κόμματα, δεν προοιωνίζεται ότι θα συμβεί το ίδιο με το άνοιγμα των πρώτων καλπών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ΝΔ κατεβαίνει διασπασμένη, με βαρόνους του κόμματος να κατεβαίνουν υποψήφιοι ως ανεξάρτητοι. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια για ευρωεκλογές με «δημοψηφικό χαρακτήρα» από πλευράς της ΝΔ, μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ θα ωφελήσει, αφού η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατεβαίνει σε αυτές με μόνο αφήγημα το σύνθημα «φύγετε» ενώ στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι η συγκρότηση μετώπου κατά της ακροδεξιάς, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί και έχει ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ροη ειδησεων