Αρχική Πολιτική Σ.Αναγνωστοπούλου: Η διολίσθηση της Ν.Δ προς την Ακροδεξιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

Σ.Αναγνωστοπούλου: Η διολίσθηση της Ν.Δ προς την Ακροδεξιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» στην ΕΡΤ1 με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσιο

Αναλυτικά η συνέντευξη

  • Δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια; Γιατί πρέπει να πάρουμε την έγκριση των δανειστών- θεσμών για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία;

Έχουμε βγει από τα μνημόνια, γι’ αυτό ακριβώς μπορούμε και να επεκτείνουμε τον ν. Κατσέλη/ Σταθάκη έτσι όπως ίσχυε και να τελειώσουμε επιτέλους με αυτό το κρίσιμο θέμα που από τη μία μεριά είναι τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών και από την άλλη μεριά η προστασία της πρώτης κατοικίας που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τις ασθενέστερες ομάδες.

Βέβαια γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της Ευρωζώνης υπάρχουν κανόνες, και πρέπει να διατηρείται η δημοσιονομική σταθερότητα με κάθε τρόπο.

Η κυβέρνηση δείχνει την απόλυτη βούληση ώστε οι ασθενέστερες ομάδες να προστατευθούν. Αυτό που συγκράτησα εγώ είναι η επιδότηση του δανείου 100% από το κράτος, όταν αδυνατεί ο πολίτης, πλήρως και αποδεδειγμένα, να πληρώσει.

Αυτό που μερικοί καταγγέλλουν το κράτος και μιλάνε για την ιδιωτικοποίηση και τα καλά της, βλέπετε τώρα πως έρχεται μπροστά μας. Εάν δεν υπήρχε κράτος το οποίο να ασκήσει μια πραγματική προνοιακή πολιτική τότε όλος ο κόσμος θα έμενε στον αέρα και στα δίχτυα των τραπεζών και των κανόνων κ.λ.π.

  • Εάν οι θεσμοί δεν συμφωνήσουν στα προτεινόμενα εσείς ούτως ή άλλως θα προχωρήσετε στην προστασία της πρώτης κατοικίας; Θα πάμε και με μονομερή ενέργεια;

Αυτή η συζήτηση και με τους θεσμούς έχει γίνει. Δεν γίνεται εν κενώ. Από κει και πέρα, αυτή η κυβέρνηση το έχει αποδείξει και μέσα στα μνημόνια, ότι διαπραγματεύεται σκληρά αυτά τα θέματα. Προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία και τώρα το πολύ σημαντικό είναι ότι στη συμφωνία μπαίνουν και όλες οι πρώτες κατοικίες οι οποίες υποθηκεύθηκαν και για επιχειρηματικό δάνειο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μικροεπιχειρήσεις και για ελεύθερους επαγγελματίες.

  • Άρα λέτε, ότι ασχέτως της οποιασδήποτε άποψης, εσείς θα φέρετε ν/σ για το θέμα αυτό.

Εννοείται. Η κυβέρνηση κάνει διαπραγματεύσεις όλο αυτό το διάστημα, δεν το έχει αφήσει στον αέρα το πρόβλημα. Τρία είναι τα θέματα: το πρώτο, να προστατευθούν οι ασθενέστεροι και η πρώτη κατοικία, το δεύτερο είναι η εύλογη επιβάρυνση των τραπεζών αλλά να μην κινδυνεύσει καθόλου η κεφαλαιακή τους επάρκεια, και τρίτον, το δημοσιονομικό κόστος να μην δημιουργεί προβλήματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα, γιατί η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι κάνει πάρα πολύ σταθερά βήματα για να μην είναι η χώρα στο κενό.

Επειδή αφορά πάρα πολύ κόσμο, και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κοινωνικό θέμα, πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι σ’ αυτά που λέμε και να μην πετάμε πράγματα στον αέρα. Να δούμε αυτό που έρχεται, και να αφήσουμε τις ευκολίες ότι ανέβηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, ας πληρώσουν τα δάνειά τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στις τράπεζες και μετά να μιλήσουν. Επίσης, ας μιλήσουν για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν χωρίς καμία επιτήρηση στον τραπεζικό τομέα.

  • Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις των κομμάτων

Επειδή το θέμα της άκρας δεξιάς είναι πάρα πολύ σημαντικό – της δε Χ.Α είναι ακόμη πιο σοβαρό- και επειδή η ακροδεξιά αφορά όλη την Ευρώπη, δεν χωράνε ούτε συμψηφισμοί ούτε κομματικές αντιπαραθέσεις της ευκολίας. Εδώ χρειάζεται μια αντιμετώπιση η οποία θα είναι δραστική ή όχι.

Όταν λέω δραστική εννοώ, το υπόστρωμα που νομιμοποιεί κάτι τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις και που τους δίνει ένα μανδύα και μπορεί να παραπλανήσει κόσμο, είναι ο εθνικισμός. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Η συνθήκη των Πρεσπών ανέδειξε αυτό το πράγμα.

Στα συλλαλητήρια και κάποιοι από τους ομιλητές αλλά και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες που τους είδαμε, νομιμοποιήθηκαν κάτω από έναν μανδύα, ότι είναι εθνικιστές.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό το πρόβλημα του εθνικισμού που τροφοδοτεί και νομιμοποιεί τις ναζιστικές οργανώσεις ή αντιμετωπίζεται ή δεν αντιμετωπίζεται.

Η Συμφωνία των Πρεσπών χώρισε δύο μέτωπα, οριστικά και αμετάκλητα. Ο διαχωρισμός αυτός, έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά με παλινωδίες και κάποιες διαφοροποιήσεις καλυπτόταν. Τα όρια τώρα είναι ευκρινέστατα και άρα κάθε κόμμα έχει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στην Ευρώπη για το τι θέση κρατάνε σε ορισμένα θέματα.

  • Για το κίνημα των Αγανακτισμένων το 2015

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, το 2015, δεν έβγαινε μπροστά να εκφράσει ένα κίνημα το οποίο είχε λόγους να είναι οργισμένο γιατί είχε χρεοκοπήσει η χώρα μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς αυτή η κοινωνία να το έχει πάρει είδηση.

Αν δεν υπήρχε πολιτικός χώρος να το δώσει να το καταλάβουν, η Χ.Α θα είχε φτάσει στο 30%. Και στις πλατείες ποτέ δεν υπήρξαμε μαζί με τους Χ.Αυγίτες, τους διώξαμε τους Χ.Αυγίτες και το ξέρω γιατί ήμουν μπροστά.

  • Μήπως με το να κατονομάζετε ώς ακροδεξιό τον Γεωργιάδη, απενοχοποιείται ο Μιχαλολιάκος;

Ο Μιχαλολιάκος είναι νεοναζιστής, τελεία και παύλα, δεν είναι ακροδεξιός και δεν έχει κανέναν μανδύα. Είναι νεοναζιστής, είναι εγκληματική οργάνωση και μακάρι να τελειώσουν οι δίκες …

Όμως, όταν βγαίνει ένα σημαίνον στέλεχος της ΝΔ και λέει ότι πρέπει να τελειώσουμε με την Αριστερά και τις ιδέες της – όχι απλώς να κερδίσουμε τις εκλογές- , όταν ο κ. Μητσοτάκης αν γίνει Πρωθυπουργός σκοπεύει να πάρει θεσμικά μέτρα εναντίον της Αριστεράς και των αριστερών ιδεών, τότε μπαίνει σε πολύ δύσκολα μονοπάτια.

Όταν ο κ. Σαμαράς βγαίνει στο βήμα της Βουλής και λέει αυτό που λέει ο Μιχαλολιάκος όταν κατεβαίνει από το βήμα της βουλής, το «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική», αυτό είναι ο πιο βαθύς πυρήνας του εθνικισμού που νομιμοποιεί τα πάντα. Όλη η ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν επιχειρήματα που πατούσαν σε ιστορικές αναλήθειες, εκεί πατάει πάντα η ακροδεξιά σε ιστορικές αναλήθειες.

Ο Αντώνης Σαμαράς έβγαλε έναν καθαρά ακραίο εθνικισμό. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ τον χειροοκρότησαν όρθιοι. Αυτό είναι μια διολίσθηση και είναι πάρα πολύ σοβαρή.

Αδωνις Γεωργιάδης, σηκώθηκε ο κ. Δένδιας και έκανε πραγματικά μια κατηγορηματική τοποθέτηση που τον χειροκροτήσαμε όλοι εμείς. Ο κ. Γεωργιάδης προχθές που έκοψε την πίττα του είπε ότι αυτός δεν θέλει να τον χειροκροτούν οι Συριζαίοι, θέλει να τον χειροκροτούν οι δεξιοί. Αυτό δεν ήταν απλά αιχμή για τον κ. Δένδια.

Επίσης, όταν η κ. Γεννηματά αποκαλεί τον κ. Τσίπρα «νεοκομμουνιστή», θυμίζω ότι αυτό ακούστηκε το 1958 για τους βουλευτές της ΕΔΑ από τον Αμερικανό Πρέσβη.

Πάρα πολύ σύντομα… προτιμώ η χώρα μου να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, αυτοπεποίθηση, να θέλει να έχει φίλους γύρω της και όχι να ξεκινάμε με άρνηση και με καχυποψία.

 

ροη ειδησεων