Αρχική Πολιτική To πλαίσιο προστασίας α’κατοικίας σήμερα στο Μαξίμου

To πλαίσιο προστασίας α’κατοικίας σήμερα στο Μαξίμου

Σε μια κρίσιμη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου με τους Έλληνες τραπεζίτες, θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της α’κατοικίας καθώς η παράταση που έλαβε ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη εκπνέει στο τέλος του μήνα.

  • Έλενα Καραμαγκάλη

Παρόντες στη σύσκεψη εκτός των Ελλήνων τραπεζιτών θα είναι στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης που χειρίζεται ο ίδιος τα ζητήματα των ελληνικών τραπεζών.

Στόχος αυτής της σύσκεψης είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών αφού ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο που θα παρέχει προστασία σε δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν «κοκκινήσει». Έτσι επί τάπητος θα τεθούν:

  • το όριο προστασίας, με την επιδίωξη της κυβέρνησης να κινείται στην τοποθέτηση του ορίου πάνω από τα 150.000 ευρώ
  • η κατηγορία των δανείων, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να συμπεριληφθούν εκτός από τα στεγαστικά και άλλου είδους δάνεια, όπως τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά
  • το πλαίσιο επιδότησης των δανείων από την Πολιτεία με στόχο την προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύπτεται το 1/3 των δόσεων των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα

Στόχος της κυβέρνησης και του ιδίου του Πρωθυπουργού είναι να απλωθεί μια «ομπρέλα προστασίας» σε ευάλωτους δανειολήπτες, παρά τις αντιρρήσεις των τραπεζών που θέλουν να «ξεφορτωθούν» γρήγορα τα κόκκινα δάνεια προχωρώντας άμεσα τους πλειστηριασμούς και παρά τους ενδοιασμούς  των Θεσμών.

Τζανακόπουλος: Σενάρια φαντασίας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τέλος στην παραφιλολογία για ενδεχόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έβαλε με παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι:

«Τα σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν μόνο στη φαντασία δημοσιογράφων που για δικούς τους λόγους κινδυνολογούν. Όσα είπε ο κ. Δραγασάκης στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου εντός κοινοβουλίου διαστρεβλώθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ο κ. Δραγασάκης απλώς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η καταπολέμηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κοινωνικό ζήτημα».

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο News 24/7, ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες».

ροη ειδησεων