Αρχική Πολιτική Ν.Ηλιόπουλος: Η ασφάλεια στην πόλη είναι θέμα Δημοκρατίας

Ν.Ηλιόπουλος: Η ασφάλεια στην πόλη είναι θέμα Δημοκρατίας

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1, με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη

Αναλυτικά η συνέντευξη

 • Δεν μπορώ να βρω σπίτι στην πόλη.

Μια δημοτική αρχή καταρχήν πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα στην κατοικία. Αυτή είναι αρχή. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει διάφορα προβλήματα, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και χρόνια. Οπότε μπορούμε να μάθουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι η συζήτηση για την Airbnb είναι πανευρωπαϊκή.

Στην Βαρκελώνη η σημερινή δημοτική αρχή κέρδισε τον δήμο βασιζόμενη επάνω στα προβλήματα που προέρχονται από την βραχυχρόνια μίσθωση.

Όντως, το airbnb δημιουργεί ζητήματα κατοικίας αυτή τη στιγμή και δεν μιλάω για έναν μικροιδιοκτήτη, μιλάω για κανονικό real estate και αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στον τουρισμό.

Άρα, η δημοτική αρχή πρέπει να βάλει όρους απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Ήδη έχει ρυθμιστεί το φορολογικό και θα πρέπει να μπουν και «κατώφλια», δηλαδή, πόσα ΑΦΜ, πόσες κατοικίες μπορεί να είναι σε μια πλατφόρμα.

Είναι θέματα που ο δήμος πρέπει να έχει γνώμη γιατί ο δήμος επιβαρύνεται, καθώς επίσης και τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν λόγο, γιατί ενώ αυτά αφήνουν φόρους στην πόλη, το airbnb δεν αφήνουν

 • Ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα

Η Αθήνα έχει χάσει τη μάχη αυτή τη στιγμή. Στο πράσινο σύμφωνα με τον ΠΟΥ μια πόλη χαρακτηρίζεται βιώσιμη αν έχει 9 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει 0.9τ.μ

Άρα, τα δύο μητροπολιτικά πάρκα (Γουδί- Ελαιώνα) η Αθήνα δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα τ.μ.

 • Συμμετοχή των ιδιωτών να υπάρχει ή με δημόσια κάλυψη και δημόσιο έλεγχο;

Εμείς λέμε ότι όταν μιλάς για Μητροπολιτικό Πάρκο μιλάς για ένα πάρκο που οι βασικές του λειτουργίες στηρίζονται από τον δήμο. Το να πεις ότι έχω και κάποιους χώρους για να δώσω, όπως μια καφετέρια, αυτό μπορεί να γίνει με κοινωνικά κριτήρια, σαν να είναι μια εταιρεία ΚΑΛΟ. Χωρίς να βγάζεις από το πλαίσιο τον έλεγχο του δήμου, γιατί οι ελεύθεροι χώροι είναι κομμάτια Δημοκρατίας.

Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε δήμους που είχαν δώσει δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα και τις παίρνουν πίσω γιατί κατέρρευσαν οι εταιρείες, ήταν πολύ ακριβές για τους δημότες και δεν έφερναν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν

 • Στο 4ο Διαμέρισμα είχαμε πάντα πρόβλημα με τους ελεύθερους χώρους. Υπάρχουν δυνατότητες να μιλήσουμε σήμερα για αξιοποίηση κενών χώρων, προς χρήση;

Καταρχήν προχωρά η υπογειοποίηση των γραμμών από το Υπουργείο Υποδομών, και θα πάει μέχρι τις Τρεις Γέφυρες.

Το ερώτημα όμως είναι

 1. Ο δήμος είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τον χώρο ώστε να είναι λειτουργικός και φιλικός προς τους ανθρώπους;
 2. Ο δήμος της Αθήνας είναι συγκριτικά πλούσιος με φτωχή διαχείριση. Αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει 85 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής. Από αυτά τα χρήματα έχει απορροφήσει λιγότερα από 10 εκατ. Μέσα σε αυτά που δεν έχει απορροφήσει είναι η δημιουργία ενός κλειστού αθλητικού χώρου σε κάθε κοινότητα.

Άρα ο Δήμος της Αθήνας έχει αναξιοποίητες δυνατότητες.

 • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας συντηρητικής και μιας προοδευτικής κατεύθυνσης δημοτική αρχή;

Το βασικό ζήτημα σήμερα στην Αθήνα είναι ότι πρέπει να δοθεί μια μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Μια μάχη με συμφέροντα, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η Αθήνα πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή που δεν θα είναι απλά παρακολούθημα των συμφερόντων αλλά που θα παλεύει για τον δημόσιο χώρο.

Εκεί κρίνεται το προοδευτικό, μαζί με τη συμμετοχή. Όπου κι αν έχω πάει οι κάτοικοι μου λένε ότι ακόμη και σε ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, η δημοτική αρχή δεν τις ακούει καθόλου.

 • Τι ρόλο παίζουν οι ακροδεξιοί μέσα στην πόλη;

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνα ενάντια στην παλιά διαχείριση πλην μιας παράταξης. Της Χρυσής Αυγής η οποία στήριζε το σκληρό κομμάτι της κακοδιαχείρισης.

Η μάχη να μην καταλήξει ο απογοητευμένος κόσμος στην ακροδεξιά κερδίζεται μέσα από την κοινωνική πολιτική. Ο δήμος να μην αφήνει τυφλά σημεία, να σπάει το αίσθημα εγκατάλειψης, ότι δεν ασχολείται κανείς μαζί με τον απογοητευμένο. Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος αφήνει το περιθώριο για την άνοδο της Χ.Α

 • Βλέπω την Αθήνα και δεν έχει αλλάξει τίποτα…

Καταρχήν πρέπει να ανοίξουν σχολεία με πολιτισμικές και πολιτιστικές ιδιότητες, δεν μπορεί να είναι σχολεία χωρίς διαφορετική αντίληψη. Τα σχολεία είναι το πολιτισμικό κύτταρο της πόλης που μπορεί να την αλλάξει.

Το δεύτερο είναι η διαχείριση των όμβρυων υδάτων. Δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις σε κάποιες γειτονιές που με μια βροχή δεν μπορείς να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα καταστήματα της γειτονιάς.

 • Πως φαντάζεστε ένας πολίτης 35 ετών σαν και σας να είναι δήμαρχος στην Αθήνα. Το είχατε φανταστεί;

Όχι δεν το είχα φανταστεί. Τώρα το φαντάζομαι και το πιο στενόχωρο που άκουσα ήταν σε μια περιοδεία στη Ριζούπολη που μια ηλικιωμένη κυρία μου είπε ότι θα ήθελε να μένει σε άλλο όμορο δήμο.

Είναι μια ωραία φιλοδοξία να πεις ότι θέλω να δουλέψω στην πόλη που έχω μεγαλώσει και έχω ζήσει.

 • Η πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει δημοκρατικά, οπότε το Δ.Σ θα έχει μια πλειοψηφική δημοκρατική κατεύθυνση. Συμφωνείτε;

Το νέο εκλογικό σύστημα εξασφαλίζει αυτό που λέτε. Το παλιότερο σύστημα είχε το πρόβλημα ότι μπορούσε το 20% να εκλεγεί και να δείχνει μια αλαζονεία. Την αλαζονεία μιας εξουσίας που δεν συνομιλούσε.

Η απλή αναλογική είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους ανθρώπους της πόλης, γιατί θα μπορούν να παλεύουν για τα αιτήματά τους. Με απλή αναλογική η δύναμη που έχει πρόγραμμα, προτεραιότητες και ακούει και συνομιλεί με τις γειτονιές θα είναι η πραγματική διοίκηση της πόλης.

 • Τι θα κάνετε με τα Εξάρχεια; Τι θα γίνει με την ασφάλεια στην πόλη;

Η ασφάλεια είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας. Μια πόλη δεν μπορεί να λειτουργεί με φοβισμένους ανθρώπους.

Το πρώτο κομμάτι που πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος για την πόλη, είναι ο ηλεκτροφωτισμός. Είδα τον προυπολογισμό της τωρινής δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο και είναι Μηδέν ευρώ.

Το δεύτερο κομμάτι είναι η πολιτική στέγασης. Δηλαδή σε περιοχές που επιλέγει να δίνει κίνητρα.Έχει κτιριακό απόθεμα ο δήμος της Αθήνας που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για νέα ζευγάρια.

Το τρίτο κομμάτι είναι η πολιτική δημοτικών τελών για επιχειρήσεις.

Το τέταρτο και το πολύ κρίσιμο κομμάτι είναι ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός και οι δομές του πρέπει να φύγουν από το κέντρο της Αθήνας και να πάνε στις γειτονιές. Εμείς λέμε ότι «οι ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές»

 

 

 

ροη ειδησεων