Αρχική Πολιτική Σεβαστάκης: Δεν μπορούμε να μιλάμε με "αυτισμό". Η νομιμοποίησή μας είναι ο...

Σεβαστάκης: Δεν μπορούμε να μιλάμε με «αυτισμό». Η νομιμοποίησή μας είναι ο μέσος πολίτης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, στο κεντρικό δελτίο του kontra channel

Aναλυτικά η συνέντευξη

  • Εκλέγεστε στη Σάμο και υπάρχει πρόβλημα με το προσφυγικό

Έχει νευριάσει πάρα πολύ ο κόσμος, υπάρχει μια τρομακτική αδράνεια, γίνονται μετακινήσεις ανθρώπων και αντικαθίστανται αυτόματα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα που ειδοποιεί για άμεση αντικατάσταση άμεσα. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι η απέναντι πλευρά είναι στρατιωτική πλευρά της Τουρκίας που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δομημένο αυτό το κύκλωμα. Η διαχειριστική ζωνη είναι πολύ δύσκολη και όχι αποδοτική. Αυτή η κατάσταση ριζοσπαστικοποεί τον μέσο πολίτη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι ένα είδος υποδείγματος γι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα ηγεμονεύσει στην επόμενη ευρωβουλή

  • Έχουν περάσει αρκετά χρόνια και τέλος πάντων τι άλλο πρέπει να γίνει για να μετατραπεί η φάση σε διαχειρίσιμη

Δεν είναι όλες οι φάσεις το ίδιο.Έχουμε διακυμάνσεις, υπήρχαν περίοδο έξαρσης των ροών και τώρα αυτή την περίοδο υπάρχουν ισχυρές ροές, άρα παραβιάζεται η συμφωνία. Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που δεν είναι από εμπόλεμες ζώνες και είναι ουσιαστικά οικονομικοί μετανάστες. Άρα έχουμε μια συμφωνία η οποία παραβιάζεται. Ελπίζω ότι με την επίσκεψη Τσίπρα και η συνομιλία με τον Ερντογάν που είναι πολύ σημαντική, θα έχει αποτελέσματα.

Έχω περάσει την περίοδο του μη διαλόγου και της μη συζήτησης και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Είναι πολύ βασικό να δούμε κάποια σημεία βελτίωσης μετά από τις συνομιλίες.

  • Είναι πρόωρο να ρωτήσω αν έχουμε δει κάποια σημεία βελτίωσης στις ροές;

Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός.

Υπάρχει επίσης η απόλυτη βεβαιότητα για δομημένο κύκλωμα που στην περίπτωση της Μυτιλήνης εξαρθρώθηκε ενώ στη Σάμο όχι. Εσωτερικά υπάρχουν πληγές διασύνδεσης με τα κυκλώματα της από κει πλευράς.

  • Βαριά κουβέντα αυτή…

Δεν είναι βαριά κουβέντα, εκ του αποτελέσματος το βλέπουν όλοι, δεν χρειάζεται να είσαι μάντης. Βλέπουμε συντεταγμένη παραβίαση της συμφωνίας και επειδή είναι θαλάσσια τα σύνορα δεν μπορεί να υπάρξει εργαλείο ανάσχεσης του φαινομένου, παρά μόνο συμφωνητικό πλαίσιο με την απέναντι πλευρά

  • Το βασικό δίπολο είναι ΣΥΡΙΖΑ- αντιΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία χρόνια οι εκλογές κρίνονται από τον εκνευρισμό. Στο πόσο απορρίπτεις ή πόσο θες να εκδικηθείς ή να τιμωρήσεις αυτόν που έχει την κυριαρχία.

Υπάρχει ένα κομμάτι «τιμωρητικό» που δεν είναι καταφατική ή αρνητική ψήφος, αλλά έχεις ένα τεράστιο πεδίο μπροστά σου να αντιμετωπίσεις, που είναι η πολλή χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναποφαστιστικότητα και η άθροιση όλων των δυνάμεων του ακροδεξιού χώρου.

Αν κάνεις τη σούμα θα δεις ότι έχεις έναν δομημένο χώρο υπερδεξιάς- νεοδεξιάς, άτυπης συμπόρευσης και το οποίο αποτελεί ένα δυναμικό κίνδυνο γιατί έχει υιοθετήσει τα λεξιλόγια της αριστεράς.

Εργατίστικα λεξιλόγια, φιλεργατικά και μερικές φορές είναι εξαιρετικά φιλικά στον ακροατή, ένας δικαιωματισμός, επομένως, σφετερίζεται ένα εργαλείο που ήταν προνομιακό εργαλείο της Αριστεράς και αυτό θα το δούμε να μεταφράζεται και στα κόμματα της αριστεράς.

Δηλαδή, τα κόμματα της αριστεράς, θα πιέζονται και από αυτή τη ζώνη.

  • Αυτό συμβαδίζει με την κριτική που ασκείτε στη ΝΔ ότι στρέφεται προς την ακροδεξιά;

Αν κάνεις όλη την ανάγνωση, θα δεις ότι έχεις στο «κοινωνικό ψαχνό» στο λαϊκό ψαχνό, έχεις μια μεγάλη μετατόπιση προς τα δεξιά.

Η ΝΔ καιροσκοπικά στρέφεται προς τα δεξιά, όχι γιατί επηρεάζει  ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης ή ο Σαμαράς. Στρέφεται γιατί βλέπει ότι το «λαϊκό ψαχνό» έχει μια μετακίνηση και προσπαθεί να την περιλάβει.

  • Θα το βρει μπροστά της αυτό εκτιμάτε;

Απολύτως. Φτιάχνει μια πολιτική γλώσσα που δεν θα βρίσκει αύριο. Αν η ΝΔ θέλει να επενδύσει στην πολιτική μακροημέρευσή της, οφείλει να επενδύσει σ’ αυτό που ήταν πάντα. Δηλαδή, εχέφρονες δεξιοί, δηλαδή την κεντροδεξιά. Αν χάσουν το κέντρο θα το στεγάσει κάποιος άλλος, είναι προφανές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πολύ σοβαρά βήματα εκλογίκευσης του κέντρου, αφομοίωσης ενός μέρους του δημοκρατικού κέντρου.

Νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας πολλές φάσεις αυτού που ονομάζεται «ντέρμπυ»

  • Αυτό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλάζει τα πράγματα;

Δεν μπορούμε να μιλάμε με «αυτισμό» για να μας καταλαβαίνουν μόνο οι δικοί μας. Η αναφορά και η νομιμοποίησή σου είναι ο πολίτης και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη μας εκκρεμότητα. Να δώσουμε στον μέσο πολίτη πίσω αυτό που αφαιρέθηκε στα δέκα χρόνια της κρίσης

 

ροη ειδησεων