Αρχική Κοινωνία Ανάργυροι Φλώρινας: 42 εκατ. ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση

Ανάργυροι Φλώρινας: 42 εκατ. ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση

Ανάργυροι Φλώρινας: 42 εκατ. ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση

Εγκρίθηκε το ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων στη Φλώρινα. Το χωριό είχε κριθεί ακατάλληλο μετά την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο το 2017.

Με την υπογραφή πίστωσης 42,4 εκατοµµυρίων ευρώ στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ανοίγει ο δρόµος για την επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην καταβολή των αποζηµιώσεων στους πληγέντες και τη δηµιουργία του νέου οικισµού, στον ∆ήµο Εορδαίας Κοζάνης, όπου θα χτίσουν τα νέα σπίτια και τη νέα ζωή τους.

Ήδη, μετεγκαταστάθηκαν 230 κάτοικοι και απομένουν άλλοι 70.

Η κατολίσθηση-µαµούθ στο ορυχείο Αµυνταίου, που άλλαξε τον χάρτη της περιοχής, συνέβη στις 10 Ιουνίου 2017 .

80 εκατοµµύρια κυβικά χώµατος µεατοπίστηκαν, καταπλακώνοντας τεράστια µηχανήµατα εκσκαφής. Το πόρισµα της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων που συστάθηκε µε εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, κατέληξε σε τέσσερις βασικές αιτίες που προκάλεσαν το φαινόµενο: Στρώσεις υλικών µε χαµηλή αντοχή στους γεωλογικούς σχηµατισµούς που περιβάλλουν το κοίτασµα λιγνίτη, παρουσία ρηγµάτων που καθόρισαν µερικώς τη γεωµετρία της κατολίσθησης χωρίς να ενεργοποιηθούν, παρουσία υπό πίεση υπόγειων υδροφορέων και επιµέρους κλίσεις του µετώπου εξόρυξης.

Η κατολίσθηση σταµάτησε µια «ανάσα» από τα πρώτα σπίτια του χωριού Ανάργυροι, το οποίο ήδη από χρόνια είχε υποστεί φθορές από ρήγµα που διέτρεχε παράλληλα τον οικισµό.

ΠηγηΕΡΤ

ροη ειδησεων