Αρχική Απόψεις Τι ΔΕΝ θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Τι ΔΕΝ θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

ΟΙ ΥΜΝΟΙ και τα «δοξαστικά» που εκπέμφθηκαν από ηγέτες και ηγετίσκους του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ ( που καλύπτεται πίσω από το κομματικό «μπερντέ» του Κινήματος Αλλαγής) για την προσωπικότητα και την ιστορική συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννησή του δεν προκαλούν μόνο θλίψη, αλλά και οργή.

  • του Μενέλαου Γκίβαλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» 

Η κομματική εκμετάλλευση αλλά και η εμπορευματοποίηση ιστορικών προσωπικοτήτων είναι, ασφαλώς συνήθεις  «πρακτικές» για τους φορείς του πολιτικού μας συστήματος. Όμως αποτελεί ιστορική πρόκληση το γεγονός ότι οι επίγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου, όχι μόνο δεν σεβάστηκαν και δεν διαφύλαξαν την ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του, αλλά, αντίθετα, ευτέλισαν απαξίωσαν και διέσυραν κάθε στοιχείο της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, ενώ απεμπόλησαν και περιφρόνησαν τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που αποτελούσε την ζωογόνο μήτρα του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ «υπόλειμμα» του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί παρά το ανεστραμμένο «κοσμοείδωλο» του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του, που ταυτίστηκε μαζί τους η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αντί, λοιπόν, να εμπορευματοποιούν τη μνήμη, την ιστορική συνεισφορά, το έργο και τις αξίες που υπηρέτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα ήταν καλύτερα οι σημερινοί και οι κατά καιρούς κληρονόμοι να αναλογιστούν τι ΔΕΝ θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικά εγκληματικές δικές τους επιλογές.

Δεν θα μετέτρεπε ποτέ το ΠΑΣΟΚ σε όχημα εγκατάστασης και νομιμοποίησης της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής στην Ελλάδα και δεν θα είχε «συνέταιρο» στην κυβερνητική εξουσία τη διαπλοκή, όπως έπραξε η νεοφιλελεύθερη- εκσυγχρονιστική Σοσιαλδημοκρατία του σημιτικού καθεστώτος.

Δεν θα δεχόταν ποτέ να [παραδοθεί η πολιτική και οικονομική κυριαρχία στο ΔΝΤ και στους εκβιαστές – δανειστές. Μήπως γνωρίζουν, μήπως διάβασαν ποτέ οι κληρονόμοι και σημερινοί «διαχειριστές» του ΠΑΣΟΚ ποια ήταν η άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και τους άλλους διεθνείς μηχανισμούς ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970; Θυμούνται, έστω και αμυδρά σήμερα την πρώτη, ιδρυτική αρχή της εθνικής ανεξαρτησίας;

Τέλος ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα αναγόρευε ποτέ σε στρατηγικό του εχθρό ένα κόμμα που θα ανήκε στον δημοκρατικό, προοδευτικό και τον αριστερό χώρο. Πάντοτε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ επεδίωκε την συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων (ανεξάρτητα από τα λάθη που διαπράχθηκαν εκατέρωθεν) και είχε καθορίσει ως στρατηγικό- ιστορικό του αντίπαλο την δεξιά- συντηρητική παράταξη και τα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπούσε. Δεν είχε, βλέπετε, συλλάβει τη «σοφή» θεωρία των «ίσων αποστάσεων» ώστε να μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ , όπως συμβαίνει περίεργες αυτές εποχές, σε κομματική βακτηρία της ακροδεξιάς- νεοφιλελεύθερης ΝΔ.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ τους λόγους, την περίοδο της ιστορικής κρίσης για τη χώρα η μεγάλη κοινωνική συμμαχία, η βάση του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε μαζικά ένα κόμμα που μετατράπηκε σε «άδειο όστρακο» από ιδέες, αρχές και αξίες. Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν «σαγηνεύτηκε» , δεν παραπλανήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Απάντησε στα διλήμματα της Ιστορίας με βάση τις αρχές και τις αντιλήψεις που η ίδια υπηρετούσε μέχρι τότε. Και αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και την ενσωμάτωσή του στο διαπλεκόμενο- συστημικό καθεστώς.

ΤΙΠΟΤΕ ΑΠ΄ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν κατανόησε ο πολιτικός μηχανισμός συμφερόντων που οδηγεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ στον πλήρη αφανισμό, υβρίζοντας και απειλώντας κόμματα και πρόσωπα του αριστερού- προοδευτικού χώρου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους ιστορικούς – φυσικούς συμμάχους. Όμως τα πάντα έχουν ήδη κριθεί. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθένας σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις μεθόδους του, οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση και στον πολιτικό και ιδεολογικό του «θάνατο». Η σημερινή «ηγεσία» αρκείται στην τέλεση πολιτικών μνημοσύνων  κάθε 3η του Σεπτέμβρη, όταν όλοι μαζί «θυμούνται» τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να τον ξεχάσουν όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

 

ροη ειδησεων