Αρχική Πολιτική Ξενογιαννακοπούλου: Οι προσλήψεις στους Δήμους για την καθαριότητα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό

Ξενογιαννακοπούλου: Οι προσλήψεις στους Δήμους για την καθαριότητα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό

Οι προσλήψεις για την καθαριότητα των Δήμων «είναι βάσει ανταποδοτικών πόρων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» ξεκαθαρίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφορικά με  δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Νοσηλευτών, ότι «αυτή η κυβέρνηση προσλαμβάνει υπαλλήλους στην καθαριότητα των δήμων και όχι νοσηλευτές».

Η ίδια μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017», υπογράμμισε ότι «πρώτα απ’ όλα, η 3Κ για την καθαριότητα των Δήμων είναι βάσει ανταποδοτικών πόρων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε κόμμα που υποτιμά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας στους δήμους για την υγιεινή και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Παράλληλα, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου πρόσθεσε ότι «οι προσλήψεις που εγκρίθηκαν το 2018 όσον αφορά τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι 1.400. Αυτά είναι τα ακριβή στοιχεία που σας δίνω με βάση αυτά που έχουμε εγκρίνει. Επιπλέον, για το 2019 με σαφή δέσμευση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των 9.000 προσλήψεων που προγραμματίσαμε σύμφωνα με τον κανόνα ένα προς ένα, η Υγεία είναι βασική προτεραιότητα».

«Επομένως, αυτή η κριτική από τον κ. Μητσοτάκη είναι αβάσιμη. Δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσλήψεις στην Υγεία, ενώ επιμένει στην επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα ένα προς πέντε, που θα σήμαινε για το 2019, μόλις 1.800 προσλήψεις αντί των 9.000 που προγραμματίζουμε. Οι 1.800 προσλήψεις οριακά θα κάλυπταν τις πάγιες ανάγκες του Δημοσίου,  όπως οι παραγωγικές σχολές της αστυνομίας και του στρατού», σημείωσε η ίδια.

Τέλος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «δυστυχώς, αυτά είτε λέγονται απλώς για αντιπολίτευση, είτε κρύβεται από πίσω η λογική ιδιωτικοποίησης πλευρών της ευρύτερης δημόσιας λειτουργίας, όπως είναι η καθαριότητα στους δήμους».

ροη ειδησεων