Αρχική Πολιτική Ξενογιαννακοπούλου: Κανείς δεν κερδίζει στην πολιτική αφήνοντας υπόνοιες

Ξενογιαννακοπούλου: Κανείς δεν κερδίζει στην πολιτική αφήνοντας υπόνοιες

«Κανείς δεν κερδίζει στην πολιτική αφήνοντας υπόνοιες. Δεν υπάρχει η έννοια του εκβιασμού στην Δημοκρατία. Όποιος έχει κάτι να πει, τοποθετείται ανοιχτά», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκπομπή «ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ» της ΕΡΤ1 με τον δημοσιογράφο Τ.Σαράντη.

Η συνέντευξη

«Αυτή την περίοδο αναδεικνύονται καθαρά δύο διακριτικοί πόλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Από τη μία πλευρά, έχουμε έναν ευρύτερο Αριστερό, Δημοκρατικό πόλο, που συσπειρώνει και δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σαν επιδίωξη ένα μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά – αυτό είναι μια πανευρωπαϊκή αναζήτηση- ενόψει των ευρωεκλογών.

Άρα, αυτή είναι η πόλωση βάσει ιδεών και απόψεων. Εδώ βλέπουμε μια τεχνητή πόλωση έντασης και στοχοποίησης ανθρώπων, γιατί είδαμε και το φαινόμενο βουλευτών της Κεντροαριστεράς οι οποίοι είχαν διαφορετική στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν άλλη άποψη. Οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και μάλιστα σε μεγάλα εθνικά θέματα».

 • Ναι αλλά κάνουμε πολιτική με το «κομπιουτεράκι»…

Η πολιτική γίνεται βασικά με βάση τους θεσμούς και το τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Άρα, αυτό που έδειξε κατευθείαν η ίδια η διαδικασία και που ήταν πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ακριβώς για να υπάρχει ένα καθαρό, θεσμικό, δημοκρατικό πεδίο, ήταν ότι η Κυβέρνηση έχει μια καθαρή πλειοψηφία και «δεδηλωμένη» και αυτό αποδείχθηκε σε όλες τις ψηφοφορίες που ακολούθησαν…

 • Κατάληξη, όμως, ήταν να έχουμε μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Βοηθάει αυτό και σε τι;

Θα έλεγα ότι η ιστορική και πολιτική εμπειρία έχει αποδείξει ότι η ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού έρχεται όταν υπάρχουν κοινωνικοί και πολιτικοί λόγοι για να γίνει αυτό.

Γίνεται ένα λάθος, ότι στις αναλύσεις περιοριζόμαστε μόνο σε ότι αφορά τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα μετακινούνται και τα κόμματα κλονίζονται ή παθαίνουν διασπάσεις και αλλαγές, όταν υπάρχει ένα αίτημα το οποίο δεν καλύπτεται από τα κόμματα. Όταν υπάρχει ετερόκλητες δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά, βλέπουμε βουλευτές οι οποίοι δεν πηγαίνουν μόνο να στηρίξουν στην ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση, αλλά είδαμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά πήγαν είτε στο ΚΙΝΑΛ είτε στη ΝΔ. Εκεί κανείς δεν έκανε κριτική, άρα, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 • Ναι αλλά η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν είναι κυβέρνηση…

Ακριβώς και πρέπει να πούμε ότι και ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Λυκούδης και ο κ. Μαυρωτάς δεν στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή ακριβώς την θεωρούν εθνικά επωφελή, όπως και ο κ. Θεοχαρόπουλος που επίσης ψήφισε τη Συμφωνία και δεν στηρίζει την κυβέρνηση.

Άρα, βλέπουμε ένα φαινόμενο, όπου τα κόμματα δεν μπορούν να έχουν ένα ενιαίο στίγμα και μια ενιαία άποψη.

Γιατί όταν βγαίνει το ΚΙΝΑΛ και μέσω της ηγεσίας του λέει ότι αποπέμπεται ο κ. Θεοχαρόπουλος, όχι γι΄αυτήν καθ’ αυτήν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά γιατί με τη στάση του αυτή στηρίζει την κυβέρνηση… αυτό δείχνει το ετερόκλητο και τις πολύ βαθιές διεργασίες που γίνονται στα κόμματα.

 • Το ετερόκλητο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ κατέληξε πάλι σε μια μεγάλη κόντρα…

Όταν ξεκίνησε η συνεργασία αυτή το 2015, ήταν μια κυβέρνηση όπως σε όλη την Ευρώπη που δεν είναι ανάγκη τα κόμματα να έχουν την ίδια ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, αρκεί να έχουν μια βάση προγράμματος στην οποία συμφωνούν και την οποία υλοποιούν

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ήταν μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασία η οποία οδήγησε την χώρα έξω από τα μνημόνια και σε μια σειρά ζητήματα αναπτυξιακά και κοινωνικά…

 • Ο καλός και έντιμος συνεργάτης ξαφνικά έγινε αποστάτης;

Κανείς δεν κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για αποστασία.

 • Ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Καμμένο στη βουλή…

Όχι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο, επειδή ήταν γνωστή η θέση του κ. Καμμένου ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, γιατί το είχε πει μήνες πριν.

 • Η απάντηση του Πρωθυπουργού προς τον κ. Καμμένο στη βουλή, ήταν ότι «πήγαινες να γίνεις ο Σαμαράς της κυβέρνησης»

Είπε, για να είμαστε ακριβείς, ότι «σε προφύλαξα για να μην συμβεί κάτι τέτοιο». Δεν τον κατηγόρησε ότι το έκανε.

 • Σε κείνο το υπουργικό συμβούλιο με την ένταση, είχε φανεί ότι είχε κερδίσει ο κ. Καμμένος και είχε χάσει ο κ. Κοτζιάς…

Δεν είχε κερδίσει και δεν είχε χάσει κανείς. Ήταν ένα υπουργικό συμβούλιο που επιβεβαίωσε ότι θα πάμε με ενότητα, χωρίς το κόμμα των ΑΝΕΛ να στηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας – που όντως δεν το έκανε- προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι μεγάλες εξαγγελίες της ΔΕΘ, πράγμα που έγινε.

Όλα τα ζητήματα που αφορούσαν το Κοινωνικό Μέρισμα, τα Αναδρομικά, ο Κατώτατος Μισθός, όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Σήμερα και αφού περάσαμε ένα δύσκολο μήνα στη βουλή, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια πιο σαφή και θετική θέση.

Μια κυβέρνηση που έχει τη «δεδηλωμένη» και την εμπιστοσύνη της Βουλής, εγκρίθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσουμε την γεωπολιτική θέση της χώρας μας και να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις μας και, τώρα , μπορούμε να προχωρήσουμε στα αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα που έχουμε προαναγγείλει.

 • Σήμερα στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Καμμένος είπε ότι κατέχει μυστικά. Αυτό δεν είναι υπονοούμενο;

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει πολιτική, ούτε να σχολιάσει κάτι τέτοιο. Θα έλεγα ότι την απάντηση την έσωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν έστειλε την επιστολή του στον ΠτΒ όπου είπε με σαφήνεια ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν και γενικά δεν υπάρχει η έννοια του εκβιασμού στην Δημοκρατία. Όποιος έχει κάτι να πει, τοποθετείται ανοιχτά.

Κανείς δεν κερδίζει στην πολιτική αφήνοντας υπόνοιες. Αυτό που είναι το κρίσιμο θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

 • Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, με το ΚΙΝΑΛ;

Σαφώς πάντα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου. Και είναι και μεγάλη αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή.

 • Ναι αλλά πρέπει να σας πω ότι ο κ. Α.Παπανδρέου ήταν ένας από τους εχθρούς της Αριστεράς…

Όχι, δεν δέχομαι αυτό ότι ήταν εχθρός της Αριστεράς ο κ. Παπανδρέου, ποτέ δεν υπήρξε εχθρικός και μάλιστα στην δεκαετία του 60 ήταν ο πρώτος μη προερχόμενος από την παραδοσιακή Αριστερά, γιατί προερχόταν από το Τροτσιστικό Ρεύμα του Μεσοπολέμου, και είχε μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη να εκφραστεί το ΕΑΜικό Κοινωνικό Ρεύμα, είχε κάνει άνοιγμα τότε προς την Αριστερά και ο ίδιος είχε μιλήσει για κοινό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην δεξιά και στα Ανάκτορα και αυτή ήταν πάντα η λογική του.

Είχε δεχθεί πολλές επιθέσεις και υπήρξε και το ’89 που το ζήσαμε. Νομίζω ότι κάποιες στιγμές υπήρχε και μια μικρή αδυναμία της τότε Αριστεράς για το Ρεύμα που μιλούσε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα είμαστε σε μια άλλη εποχή και αυτό που πλέον έχει σημασία μετά από 23 χρόνια από το θάνατο του Α.Παπανδρέου, φαίνεται η επικαιρότητα ξανά των θέσεων του, γιατί ζούμε την ανάγκη στο πλαίσιο της εποχής μας, μιας ευρύτερης, αριστερής, προοδευτικής συμμαχίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που να μπορεί να δώσει μια προοδευτική προοπτική για το μέλλον.

 • Χωράει στην κουβέντα αυτή και η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης;

Σε μια συζήτηση που αφορά τον αριστερό προοδευτικό πόλο, χωράει όποιος αισθάνεται προοδευτικός και συμφωνεί με τις υπάρχουσες αρχές. Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα κεντρικό ρόλο γιατί με την ψήφο του ελληνικού λαού είναι η κεντρική προοδευτική δύναμη της χώρας, αλλά υπάρχουν και άλλες δυνάμεις.

Θα πω ότι και μέσα στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις. Δυστυχώς, σ΄ αυτό που ορίζεται σήμερα ως κεντροαριστερά, παρόλο που εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως Σοσιαλίστρια, υπάρχουν δυνάμεις που είναι προοδευτικές, αλλά υπάρχουν και δυνάμεις που έχουν επιλέξει να συμπορευτούν με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

 • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που έχουν κάνει έναν τεράστιο πολιτικό κύκλο και απορείς …

Η κρίση, τα μνημόνια, οι τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις, έχουν φέρει τεκτονικές αλλαγές παγκόσμια και στο δικό μας πολιτικό σύστημα. Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα που πολλές φορές αλλάζουν κοινωνικές και πολιτικές συνειδήσεις. Αν κανείς μείνει στη μετακίνηση των προσώπων χάνει το βαθύτερο αφήγημα και τις βαθύτερες αιτίες.

Τα πρόσωπα κουβαλάνε κάτι αλλά η συνείδηση αλλάζει στις μεγάλες τεκτονικές αλλαγές. Αλλάζει και η ενόραση και η επιδίωξη για το μέλλον. Προσωπικά πάντα υποστήριζα την ανάγκη μιας νέας Αριστερής Συσπείρωσης, γιαυτό και συμμετέχω και χαίρομαι που συμμετέχω σ΄αυτήν την κυβέρνηση.

 • Στις προσλήψεις τώρα…

Θα γίνουν 9.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2019. Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι 3.200 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι 4.500 θέσεις στην Ειδική Αγωγή.Μάλιστα θα τηρηθεί ο κανόνας μία πρόσληψη για μια αποχώρηση.

 

ροη ειδησεων