Αρχική Απόψεις Τόσοι «προφήτες», μα τι «προφήτες»!

Τόσοι «προφήτες», μα τι «προφήτες»!

Τι κι αν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ξανά και ξανά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της; Τι κι αν έχει πει ακόμη ότι θα εκμεταλλευτεί και το περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα για επιπλέον 20 ημέρες, δηλαδή να στήσει κάλπες μετά τα μέσα του Οκτωβρίου; Οι «προφήτες» των ελληνικών ΜΜΕ επιμένουν: οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όλες μαζί τον Μάιο ή και πριν από αυτόν, ίσως τον Απρίλιο, ίσως τον Μάρτιο, ίσως και την …ερχόμενη Κυριακή. «Πηγές» τους «κύκλοι του Μαξίμου», «κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ», «άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Τσίπρα», μια καφετζού και πέντε χαρτορίχτρες με «μεγάλη πείρα».

Γιατί αυτή η επιμονή σε «προφητείες» από «προφήτες» που έχουν διαψευστεί και έχουν «πάει κουβά» αναρίθμητες φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντάμα με τον Λεβέντη και τον Κυριάκο;

Ιδού οι σημαντικότεροι λόγοι των «προβλέψεων»:

  1. Ας αρχίσουμε από το απλό: Διότι αυτή είναι η επιθυμία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος τις ζητάει από την ημέρα που εξελέγει, κι αφού είναι επιθυμία του «πατισάχ» όλοι θα πρέπει να σπεύσουν για την εκπλήρωσή της. Από κοντά και η Φώφη Γεννηματά αλλά και οι αρχηγοί μικρών (πρώην;) κομμάτων.
  2. Διότι αυτή είναι η επιθυμία των εντολοδόχων εκδοτών και καναλαρχών οι οποίοι πέρα από το να ευχαριστήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπουν ότι η αντοχή της «αριστερής παρένθεσης» ξεπερνάει τις ψυχικές και κυρίως τις οικονομικές αντοχές τους. Οσες καραβιές χρήμα κι αν διαθέτεις, υπάρχει κι ένα όριο όταν το πετάς από το μπαλκόνι για να συντηρήσεις ολόκληρους ομίλους ΜΜΕ με μηδαμινά έσοδα από άλλες πηγές.
  3. Από κοντά και κάποιοι δημοσιογράφοι που έχοντας χάσει εδώ και χρόνια το ένστικτό τους, αποχαυνωμένοι από την ευκολία των non-paper ή κολλημένοι με τις πρακτικές παλαιότερων πολιτικά εποχών αδυνατούν να αναλύσουν τη συγκυρία και να «διαβάσουν» τον νέο τρόπο του πολιτεύεσθαι που έχει εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας.
  4. Τόσο η απαίτηση για εκλογές «εδώ και τώρα», όσο και οι προβλέψεις για κάλπες «μεθαύριο» έχουν και πολλούς επιμέρους λόγους ύπαρξης ιδιαίτερα όμως σημαντικούς με πρώτο την έλλειψη θετικού οράματος και ολοκληρωμένων προγραμματικών θέσεων από πλευράς τόσο της ΝΔ που διεκδικεί την εξουσία όσο και του ΚΙΝΑΛΛ που διεκδικεί θέση μπαλαντέρ.
  5. Σε μια σύντομη προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει χρόνος να ξετυλίξει κάποιος τις θέσεις του, του αρκούν τα συνθήματα και οι γενικολογίες, Αντίθετα, όταν ο χρόνος μακραίνει θα πρέπει να απαντάς, ακόμη και σε αυτούς που σε προστατεύουν, για το τι θα κάνεις με το τάδε ή το δείνα ζήτημα. Κι εκεί μπορεί να την πατήσεις μιλώντας, για παράδειγμα, για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και να σε πάρουν με τις λεμονόκουπες.
  6. Χωρίς όραμα και πρόγραμμα, η προαναγγελία άμεσων εκλογών –θεωρείς ότι- κρατάει συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους αλλά κυρίως τα στελέχη σου και να μην αρχίσουν τις γκρίνιες του τύπου «δεν τραβάει το παιδί» ή «τι παλτό μας βγήκε το παλικάρι». Ο κίνδυνος βέβαια είναι να καείς στην προθέρμανση, πράγμα που ήδη αρχίζει να διαφαίνεται…
  7. Ενας ακόμη λόγος είναι, δημιουργώντας προεκλογικό κλίμα και ατμόσφαιρα, να εξαναγκάσεις την κυβέρνηση, τα στελέχη της αλλά και τα στελέχη του δημόσιου τομέα να «κατεβάσουν τα μολύβια» σταματώντας να νομοθετούν και να εφαρμόζουν πολιτικές που θα είναι υπέρ τους.
  8. Μια σύντομη προσφυγή στις κάλπες θα είχε μόνο οφέλη για εκείνον που διεκδικεί την εξουσία καθώς θα μπορούσε να δρέψει τους καρπούς όσων κατάφερε η κυβέρνηση μετά κόπων και βασάνων, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Άλλος δηλαδή να έχει τρυπηθεί από τα αγκάθια και άλλος να μαζέψει τα ρόδα, διότι μόνο «καμένη γη» δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι θα άφηνε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντε το πολύ έναν …Πάνο Καμμένο!
  9. Διότι, καταλαβαίνουν ότι η ολοκλήρωση μια τετραετίας, πράγμα που έχει συμβεί τέσσερις ή πέντε φορές από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο ατού με θεσμική αξία, μία κατάκτηση για την αριστερά που καταφέρνει αυτό που μέχρι το 2015 φάνταζε αδύνατον.
  10. Τέλος, για να προλάβουν την πλήρη κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού και των θιάσων που έχουν απομείνει στα πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα.

Το κακό είναι ότι όλα αυτά φαίνεται να τα κατανοεί ο Αλέξης Τσίπρας και γι αυτό να πηγαίνει κόντρα σε προφητείες και προφήτες της κακιάς ώρας.

ροη ειδησεων