Αρχική Απόψεις Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται τη Huawei; Ποιά η στάση της Ευρώπης;

Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται τη Huawei; Ποιά η στάση της Ευρώπης;

O πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας περιέχει τον έλεγχο των ασύρματων τεχνολογιών που υπόσχονται να συνδέσουν ακόμα και τη πιο απλή και καθημερινή οικιακή - έξυπνη - συσκευή στο διαδίκτυο

Κάποτε οι δύο μεγάλες υπερδυνάμεις ήταν παθιασμένες με την εξέλιξη των πυρηνικών. Σήμερα η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας περιλαμβάνει τον έλεγχο των ασύρματων τεχνολογιών που υπόσχονται να συνδέσουν ακόμα και τη πιο απλή και καθημερινή οικιακή – έξυπνη – συσκευή στο διαδίκτυο.

Γράφει ο Παναγιώτης Μαντής

Οι δύο υπερδυνάμεις (σ.σ. ΗΠΑ- ΚΙΝΑ) έχουν επιδοθεί σε ένα πολιτικό πόλεμο με επίκεντρο την Huawei (Κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών).

Οι Αμερικανοί κατηγορούν την Huawei για κλοπή βιομηχανικών μυστικών από αμερικανικές εταιρείες, παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, κατασκοπεία και πολλές ακόμα κατηγορίες, τις οποίες η κινεζική εταιρεία αρνείται.

Τον περασμένο Δεκέμβρη συνελήφθη στον Καναδά η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Μεγκ Ουάνγκζου, κατ’ απαίτηση της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι έχουν ασκηθεί 10 κατηγορίες σε δύο θυγατρικές της Χουάγουεϊ — τις Huawei Device Co., Ltd. και Huawei Device Co. USA — για σύσταση και συμμορία, καθώς και για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής T-Mobile. Επιπλέον, οι δύο θυγατρικές κατηγορούνται για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Λίγες ώρες αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CBC του Καναδά μετέδιδε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας επιβεβαίωσε την επίδοση επίσημου αιτήματος έκδοσης της Μενγκ  από την Ουάσινγκτον στην Οτάβα.

Η σύλληψη, στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Χουάγουεϊ προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας. Ελεύθερη υπό όρους, πλέον, η Μενγκ αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών στις 6 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν δύο Καναδούς και καταδίκασαν σε θάνατο έναν τρίτο, υποθέσεις οι οποίες ερμηνεύθηκαν από πολλούς αναλυτές ως αντίποινα.

Η κρίση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Οτάβα εξάλλου οδήγησε στην καθαίρεση- από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό- , του Τζον Μακόλουμ, πρεσβευτή του Καναδά στην Κίνα, με αιτιολογία κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την διαδικασία έκδοσης της Μενγκ.

Ο πραγματικός λόγος της διαμάχης είναι το 5G

Πίσω από τις κατηγορίες και τους τίτλους ειδήσεων ο σημαντικότερος λόγος σε αυτή τη διαμάχη, είναι η έλευση της νέας τεχνολογίας γνωστής ως 5G και ποιος παίκτης θα έχει το βασικό ρόλο.

Το 5G

Πέρα από πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων και τις υποδομές του δικτύου, το 5G αποτελείται από μια σειρά τεχνολογιών με σκοπό την ασύρματη διασύνδεση όλων των συσκευών, από βιομηχανικό εξοπλισμό έως και τις πιο απλές έξυπνες οικιακές συσκευές. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σε ένα τέτοιο δίκτυο αναμένεται να φτάνει και τα 20 Gb το δευτερόλεπτο(!). Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, είναι αρκετό ώστε να κατέβει μια ταινία high-definition ακαριαία στο κινητό σας. Επίσης, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να λειτουργούν και να βασίζονται σχεδόν τα πάντα στο 5G.

Το 5G θα επιτυγχάνει από 25% έως και 50% γρηγορότερες ταχύτητες και θα χρησιμοποιεί περισσότερο εξοπλισμό από τα έως τώρα δίκτυα.

Οι πρώτες συσκευές smartphone με 5G- έχει ήδη ανακοινωθεί- πως θα κυκλοφορήσουν αργότερα αυτή τη χρονιά. Βέβαια για την πλήρη μετάβαση σε 5G δίκτυα θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους ανησυχίας είναι ότι, με το 5G θα ανοίξουν «πόρτες» σε περισσότερες συσκευές που θα συνδέονται στο διαδίκτυο και ότι το 5G θα υποκαταστήσει τις παραδοσιακές ενσύρματες συνδέσεις κυρίως λόγω των υψηλών επιδόσεων. Πάνω στο 5G θα στηρίζονται από βιομηχανικές, ιατρικές, οικιακές εφαρμογές, ρομποτικές συσκευές, σύγχρονα αυτοκίνητα, τραπεζικές εφαρμογές και ότι θα μπορούσε να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Κι όλο αυτό γιατί το 5G θα μπορεί τεχνικά να εξυπηρετεί τα πάντα χωρίς πρόβλημα. Όπως κάθε τεχνολογία έτσι και το 5G θα έχει κενά ασφαλείας τα οποία θα σταδιακά θα λύνονται.

Ο ρόλος της Huawei

Η Huawei είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής δικτυακού εξοπλισμού και δεύτερος μεγαλύτερος – μετά τη Samsung που βρίσκεται σε πτωτική πορεία –  σε πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Το 2018 μάλιστα ξεπέρασε σε πωλήσεις και την Apple που ήταν δεύτερη. Αυτό καθιστά την Huawei ως έναν από τους βασικούς παίκτες στο μερίδιο της αγοράς 5G με τις πρώτες προβλέψεις να μιλούν για κέρδη 123 δισ. δολαρίων, στα πέντε πρώτα χρόνια.

Η επέκταση και εδραίωση της κινεζικής εταιρείας στις δυτικές αγορές θα αποτελούσε βραχνά για τις αμερικανικές εταιρείες και κατ’ επέκταση για την αμερικανική αγορά, καθώς επίσης τίθεται και θέμα ασφαλείας για τους Αμερικάνους όταν μια κινεζική εταιρεία κυριαρχεί σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως το 5G.

Η στάση της Ευρώπης

Ύστερα από την προτροπή της Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το αν η Huawei αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης δεν θα αποκλείσουν τη Huawei από την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Ειδικότερα το Reuters με τίτλο: «H Γερμανία δεν επιθυμεί να αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον αποκλεισμό των προϊόντων που διατίθενται από την Κινέζικη Εταιρεία Huawei Technologies για κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς 5G στη Γερμανία, σύμφωνα με το επιχειρηματικό δελτίο της Handelsblatt της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η Ιταλία και Γαλλία παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι ο πόλεμος ΗΠΑ – Huawei αποκαλύπτει πόσο ζωτικής σημασίας είναι μια νέα τεχνολογία, για το μέλλον του παγκόσμιου ανταγωνισμού, της οικονομίας και της ασφάλειας.

Με πληροφορίες από MIT Technology Review, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo: Nikkei Asia Review 

ροη ειδησεων