Αρχική Απόψεις Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Η έλευση στην Ελλάδα του Μ. Βέμπερ κάθε άλλο από απαρατήρητη πρέπει να περάσει και πολύ περισσότερο από ασχολίαστη. Ο άνθρωπος που διαγκωνίζεται, στο κρατίδιο της Βαυαρίας αλλά και σε όλη τη Γερμανία, με την ακροδεξιά ΑFD, σε ρατσισμό αλλά και σε ακραίες νεοφιλεύθερες θέσεις, λειτούργησε ως σπόνσορας του τσίρκου του Μοσχάτου.

  • του Γιάννη Καφετζή*

Υποσκέλισε τις Ευρωπαϊκές αρχές υποσχόμενος αβάντες στο ανδρείκελο που παριστάνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χειροκρότησε την έμπλεη μίσους ομιλία του μητσοτάκη (ναι, με μικρό μ), χασκογελώντας, ως γνήσιος απόγονος της Βαυαρικής επιτροπείας των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων.

Το ακροδεξιό αυτό υποκείμενο φιλοδοξεί να ηγετεύσει στην Ε.Ε. Αυτό, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη άνοδο, πανευρωπαϊκά, της «ορθόδοξης» ακροδεξιάς αποτελεί έναν, επί θύραις, κίνδυνο για τη πορεία της Ευρωπαϊκής υπόθεσης και γι’αυτή καθαυτή την ύπαρξη της.

Αν επικρατήσει το μείγμα νεοφιλελευθερισμού, ρατσισμού και εθνικισμού που πρεσβεύουν αυτές οι δυνάμεις, αυτό θα’ ναι και το καρφί στο φέρετρο των αρχών που, υποτίθεται, υποστηρίζει η σύσταση της Ε. Ε. και σε συνέχεια η δημιουργία όλο και πιο έντονων φυγόκεντρων δυνάμεων από τις εθνικές κυβερνήσεις. Ο κίνδυνος αυτός επιτάσσει την σύσταση μετώπου από όλες τις αριστερές, κεντροαριστερές, πράσινες και ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων και εθνικιστικών δυνάμεων και απόψεων που άλλωστε ήδη επικρατούν σε αρκετές εθνικές κυβερνήσεις (Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία, κ. α).

Από αυτή την άποψη πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και σε Εθνικό επίπεδο και σε Πανευρωπαϊκή διάσταση. Δειλά ενθαρρυντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση γίνονται και από την Ευρωπαϊκή σοσιαλ-δημοκρατία, σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ που κρατά, τις οποίες δυνάμεις διαθέτει, δέσμιες στο άρμα του εκλεκτού του Βέμπερ στη χώρα.

Η Αριστερά, λοιπόν, στη χώρα έχει να δώσει τους επόμενους μήνες ένα αγώνα που θα πρέπει να στοχεύει όχι μόνο στη μη επάνοδο των καταστροφέων της χώρας στον κυβερνητικό θώκο, αλλά και στη προσπάθεια σύμπηξης ενός μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά ενίσχυση με εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή σημασία.

* Ο Γιάννης Καφετζής είναι νομικός, σ.Εθνικής Τράπεζας

ροη ειδησεων