Αρχική Πολιτισμός Νάσος Ηλιόπουλος για την "Αλκυονίδα": "Νενικήκαμεν"

Νάσος Ηλιόπουλος για την «Αλκυονίδα»: «Νενικήκαμεν»

Με ανάρτηση του στο Facebook, o υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος, χαιρετίζει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων να αναγνωριστεί ως σύγχρονο μνημείο ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίς».

«Νενικήκαμεν
Ο ιστορικός κινηματογράφος επί της οδού Ιουλιανού 42 χαρακτηρίζεται μνημείο έπειτα από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.
Στην πλατεία Βικτωρίας, η Αλκυονίδα, είναι ακριβώς το σημείο εκείνο που ο πολιτισμός συναντά την ιστορία της πόλης αλλά και της χώρας μας.
Στα χρόνια της δικτατορίας λειτούργησε ως χώρος αντίστασης με προβολές απαγορευμένων ταινιών από το καθεστώς. Για 50 και πλέον έτη υπηρέτησε με συνέπεια μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εμπορική κινηματογραφική βιομηχανία ενώ προσέφερε πολιτιστικές εκδηλώσεις με κοινωνική ευαισθησία και ποιότητα.
Η εξέλιξη αυτή, δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων, των καλλιτεχνών, συλλογικοτήτων και δημοτικών παρατάξεων, μεταξύ των οποίων και της Ανοιχτής Πόλης, που κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση του κινηματογράφου.
Η Αλκυονίδα πρέπει και θα παραμείνει ένας χώρος πολιτισμού ανοιχτός στους ανθρώπους της πόλης μας» γράφει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η «Αλκυονίς» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1969, στην οδό Ιουλιανού και σύντομα να γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος του κινηματογραφόφιλου κοινού σφραγίζοντας μια εποχή με τις επιλεγμένες κινηματογραφικές προβολές με θέματα προοδευτικά και καινοτόμα.

Κατά την περίοδο της Χούντας πρόβαλε για πρώτη φορά  Αϊζεστάιν, Μίκλος Γιάντσο, Παζολίνι. Εκεί κατ’ αποκλειστικότητα προβλήθηκε το 1971 η «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου, ταινία σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, που έφθασε τα 11.000 εισιτήρια μόνο την πρώτη εβδομάδα προβολής της.

Ο κινηματογράφος οδηγήθηκε σε κλείσιμο το 1991 – ως αποτέλεσμα του νέου νόμου κινηματογράφου περίπου την δεκαετία του 1980 που πέρασε τα γραφεία διανομής σε λίγες εταιρίες, δημιουργώντας όρους πολύ δύσκολους για τις μικρές αίθουσες – ξανάνοιξε, όμως, μετά από είκοσι τρία χρόνια το 2014, «πατώντας» πάνω στα ίδια βήματα της ιστορικής της ξεχωριστής διαδρομής. Στην ανακαίνιση της Αλκυονίδας αποκαλύφθηκε μέσα στην αίθουσα προβολής, και ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης, ένα σημαντικό διακοσμητικό ανάγλυφο μήκους 60 μέτρων του διακεκριμένου γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλλα που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

ροη ειδησεων