Αρχική Απόψεις ΛΕΠΕΤΕ: Μια σχέση αδιαλλαξίας και μαξιμαλισμού

ΛΕΠΕΤΕ: Μια σχέση αδιαλλαξίας και μαξιμαλισμού

Μερικά λόγια για το ζήτημα της επικουρικής παροχής των συν/χων της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ)

  • του Γιάννη Καφετζή, Νομικού

Ο λογαριασμός Επικούρησης ΛΕΠΕΤΕ, συστήθηκε το 1949 με συμφωνία της Διεύθυνσης της Τράπεζας και του Συλλόγου εργαζομένων. Με εισφορές εργαζομένων και εργοδότη ο λογαριασμός είχε στόχο την μηνιαία καταβολή στους συνταξιούχους της Τράπεζας, ως σημαντικό συμπλήρωμα της σύνταξης τους.

Η διαχείριση του λογαριασμού ανατέθηκε σε Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους εργοδότη και εργαζομένων και με ευθύνη της Τράπεζας.

Το 2005 νομοθετείται σε συμπαιγνία Αλογοσκούφη – Αράπογλου η αποκοπή των νέων εργαζομένων -από το 2005 και εφεξής- από το ΛΕΠΕΤΕ και η ένταξη τους στο επικουρικό του ΙΚΑ με δραστική μείωση του ποσοστού εισφοράς της Τράπεζας.

Έτσι ο λογαριασμός μετεξελίχθηκε σε «κλειστό», μιας και σ’ αυτόν εισέφεραν εργαζόμενοι πριν το 2005 και η Τράπεζα αντίστοιχα μόνον γι’ αυτούς.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με αλλεπάλληλες πολυπληθείς εθελούσιες εξόδους. Αποτέλεσμα η ισολογιστική ανισορροπία του ΛΕΠΕΤΕ.

Η Τράπεζα μέχρι πριν 15 μήνες συμπλήρωνε το έλλειμμα του λογαριασμού με 110-120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με το άνοιγμα του ισοζυγίου να έχει περάσει συνολικά τα 720 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν 15 μήνες η Τράπεζα σταμάτησε την παροχή αφαιρώντας από το εισόδημα των συνταξιούχων το 40-45%. Ο σύλλογος συνταξιούχων (ΣΣΕΤΕ) αντιμετώπισε το θέμα, κατά πλειοψηφία, με απαίτηση για καταβολή όλου του ποσού, επιμένοντας στην άποψη ότι πρόκειται για «εγγυημένη και καθορισμένη παροχή», αγνοώντας την πραγματικότητα, αβαντάροντας στην ουσία την αδιαλλαξία της Τράπεζας και ωθώντας τους συνταξιούχους σε αδιέξοδες δικαστικές διεκδικήσεις, οι οποίες στην πορεία βγήκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία εις βάρος τους.

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΣΕΤΕ αποτελείται από συνδικαλιστές προσκειμένους σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΕ και καιροσκόπους.

Εδώ να σημειώσω ότι, οι παροχές του ΛΕΠΕΤΕ δεν εθίχθησαν ούτε κατά ένα ευρώ από μνημονιακά μέτρα με απόδοση μάλιστα 14 μηνιαίων παροχών το χρόνο. Ο λόγος ήταν ότι έγινε αποδεκτό ότι αφορούσε διμερή σχέση τράπεζας-εργαζομένων με καμία συμμετοχή του δημοσίου. Έτσι και όταν προέκυψε η εν μια νυκτί διακοπή της παροχής η θέση και έκκληση της κυβέρνησης, δια στόματος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ήταν να τα βρουν τα δύο μέρη με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η στάση επί 15 μήνες και των δύο μερών ήταν μια αλληλοτροφοδοτούμενη αδιαλλαξία. Έτσι προ ολίγων ημερών ο κ. Πετρόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να νομοθετήσει την ένταξη των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ για τη μερική αντιμετώπιση του εισοδηματικού προβλήματος τους, χωρίς να σταματά η δικαστική διεκδίκηση προς τη Τράπεζα.

Η απάντηση του ΣΣΕΤΕ στην πρόθεση αυτή ήταν άλλη μια φορά η αδιαλλαξία, η μη ενημέρωση των 16.500 στερημένων παντελώς της παροχής και εκδηλώσεις με γλίσχρη συμμετοχή, σε επίπεδο ολίγων δεκάδων.

Δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο τόνιζα ότι η μόνη ελπίδα, για κάποια διευθέτηση του ζητήματος, ήταν η κυβερνητική παρέμβαση. Αυτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους συσχετισμούς δυνάμεων, τη σύνθεση του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ και τη στάση της Διεύθυνσης της τράπεζας.

Τώρα πλέον φαίνεται σε όλο και περισσότερους ως η μόνη πιθανή λύση. Το σημείωμα αυτό δε διεκδικεί εύσημα ολοκληρωμένης ανάλυσης του όλου ζητήματος, αλλά μόνο ως προσέγγιση διευκρινιστική.

 

ροη ειδησεων