Αρχική Απόψεις Η δυσάρεστη έκπληξη της Μέρκελ και το αδιέξοδο Μητσοτάκη

Η δυσάρεστη έκπληξη της Μέρκελ και το αδιέξοδο Μητσοτάκη

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο άδειασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Καγκελάριος Μέρκελ για το Μακεδονικό, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Μέρκελ δήλωσε αιφνιδιασμένη που πρέπει να απαντήσει σχετικά με την «ανταλλαγή των συντάξεων με τη λύση για το Μακεδονικό», όπως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο Μητσοτάκης. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση πως το ερώτημα για τη στάση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έθεσε γερμανίδα δημοσιογράφος, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων για τη στάση των ελληνικών κομμάτων απέναντι στο χρόνιο διπλωματικό πρόβλημα του ονοματολογικού της γείτονος.

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού μετά το δημόσιο άδειασμα της γερμανίδας καγκελαρίου μπορεί εύκολα κανείς να μαντέψει το περιεχόμενο της συζήτησης –  κεκλεισμένων των θυρών –  μεταξύ τους. Προηγήθηκε το χθεσινό άδειασμα του φίλου του Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Euractiv φέρεται να τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών παρότι στη συνέχεια το διέψευσε με ένα tweet. Οι δημοσιογράφοι του Μέσου όμως επιμένουν για τις δηλώσεις Βέμπερ και προανήγγειλαν τη δημοσίευση του ηχητικού της συνέντευξης.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο ίδιο Μέσο, ένας ακόμη εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκθέτει τον Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας την υποκριτική και λαϊκίστική πολιτική του, στο ονοματολογικό. Ο Έλμαρ Μπροκ υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Μητσοτάκης δεν διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά υπό το φόβο διάλυσης του κόμματός του υιοθετεί τη σκληρή γραμμή Σαμαρά – Άδωνι, με την ελπίδα ότι ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού θα κερδίσει πόντους – και ψήφους – από τους «Μακεδονομάχους».

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ενώπιον δύο επιλογών: Είτε θα πρέπει να πει «όχι στη Γερμανία και την Ευρώπη που μας εξανάγκασαν να προδώσουμε τη Μακεδονία μας για τη μη περικοπή των συντάξεων» αν είναι ειλικρινής και αποφασισμένος να κρατήσει τη σκληρή γραμμή του κόμματός του, φλερτάροντας ανοιχτά με τον αντιευρωπαϊσμό ή θα πρέπει να πει «έλεγα ανοησίες για τα περί συναλλαγής» και να υποστεί τη δημόσια κατακραυγή.  Όλα τα άλλα θα είναι απλώς υπεκφυγές και προφάσεις εν αμαρτίαις.

ροη ειδησεων