Αρχική Απόψεις Όλοι ενώπιον των ευθυνών τους

Όλοι ενώπιον των ευθυνών τους

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Οpen ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του και θέτοντας όλο το πολιτικό φάσμα ενώπιον των ευθυνών του.

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

Ανάμεσα στα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε ο Πρωθυπουργός, με νηφάλιο και ειλικρινή τρόπο, περιλαμβάνεται κι αυτό προς τον κυβερνητικό του εταίρο τον οποίο καλεί να μην ρίξει την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός  παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί το ρόλο του «ομήρου» του Πάνου Καμμένου και τον προκαλεί να ρίξει την κυβέρνηση λόγω του Μακεδονικού. Το μήνυμα είναι σαφές: αν το κάνει αυτό ο Καμμένος θα μείνει στην ιστορία ως «άλλος Σαμαράς» και το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη αφού ούτε οι βουλευτές του δεν τον θα τον ακολουθήσουν σε αυτό το δρόμο.

Προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση το μήνυμα είναι ένα: προχωρήστε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας αν νομίζετε ότι έχετε την πλειοψηφία. Την ίδια ώρα αναδεικνύεται τόσο η υποκρισία της ΝΔ εν συνόλω όσο και μεμονωμένα στελεχών του κόμματος, όπως οι Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της εθνικής γραμμής του Βουκουρεστίου και τώρα συρόμενοι από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ καταψηφίζουν τη ίδια την πολιτική τους παρακαταθήκη.  Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛΛ το οποίο όχι μόνο συμπεριφέρεται σαν ουρά της ΝΔ, αλλά το μόνο που έχει να προσάψει στην κυβέρνηση είναι το παιδαριώδες επιχείρημα «δεν μας καλέσατε να συμβάλλουμε κι εμείς σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας».

Με ατού την ψήφο εμπιστοσύνης πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην περίπτωση που ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός στριμώχνει στα σκοινιά και τα κόμματα που θα επιθυμούσαν μεν άμεσα εκλογές αλλά θα ήθελαν να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Η λύση που προσφέρει ο κ. Τσίπρας είναι η συγκρότηση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, στέλνοντας μήνυμα στον Σταύρο Θεοδωράκη να τολμήσει το βήμα συνεργασίας διαφορετικά το κόμμα του θα εξαϋλωθεί και μέρος του θα προσαρτηθεί στη Δεξιά. Η  λύση λοιπόν που προσφέρει  είναι η κεντροαριστερή στροφή έστω και στο παρά πέντε, την ώρα που Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος και μια σειρά στελεχών της παλιάς φρουράς τάσσονται υπέρ της λύσης στο ονοματολογικό.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές εχθές πως όποιος θέλει να συγκυβερνήσει μαζί του είναι ευπρόσδεκτος εφόσον αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ως ένας πολιτικός που ήρθε για να μείνει, αποδεικνύει ότι είτε χάσει είτε κερδίσει αυτό το στοίχημα, είναι πλέον ένας statesman με συνεπή και συνεκτική συμπεριφορά και αυτό είναι κάτι που του το αναγνωρίζουν όλοι διεθνώς.

Ο Τσίπρας είναι ίσως ο μόνος πολιτικός εδώ και χρόνια που υπηρετεί πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και τη δημοκρατική τάξη, και όχι το κομματικό ή προσωπικό συμφέρον. Ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι δεν φοβάται τα δύσκολα και αποτελεί παράδειγμα συνέχειας και σταθερότητας με ορίζοντα πέραν των τετραετιών.

Η σύγκριση με τους λυσσασμένους για εξουσία, τα κουτσαβάκια της αντρικής σχολής, τους γόνους των μεγάλων οικογενειών και τους βαρόνους της διαφθοράς είναι αναπόφευκτη. Ελάχιστοι πολιτικοί με τέτοια χαρακτηριστικά υπήρξαν στην Ελλάδα, όχι από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά από τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Κι όλοι ένα πράγμα πίστευαν βαθιά: Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν. Η Ελλάδα και η Δημοκρατία όμως μένουν…

ροη ειδησεων