Αρχική Απόψεις Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών «βάζει φρένο» στα σχέδια Ερντογάν για τα...

Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών «βάζει φρένο» στα σχέδια Ερντογάν για τα Βαλκάνια

Απρίλιος 2018. Η είδηση πέρασε στα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ:  το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ερντογάν εγκαινίασε τα νέα γραφεία του στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ, μίας από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει ανοίξει γραφεία.

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

Ένα μήνα μετά, ο Ερντογάν εκφώνησε προεκλογική ομιλία, εν όψει των διπλών, προεδρικών και βουλευτικών, εκλογών της 24ης Ιουνίου, 320 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων, στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, στο Σαράγεβο, ενώπιον 50.000 μουσουλμάνων από τις τουρκικές κοινότητες των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.  Στην ομιλία αυτή ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» των Τούρκων, υποστηρίζοντας ότι «οι πρόγονοί μας, εδώ και χίλια χρόνια, είναι Ευρωπαίοι. Φτάνοντας στην Ανατολία, το πρώτο που έκαναν ήταν να περάσουν στον Βόσπορο και να προχωρήσουν προς το εσωτερικό της Ευρώπης. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά το ότι αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε μέχρι τη Θράκη, εμείς πάντα συνεχίζαμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

Η Άγκυρα  εκμεταλλευόμενη την απουσία συγκροτημένης πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενισχύει, όλα αυτά τα χρόνια, την πολυεπίπεδη παρουσία στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό  ότι μετά τη νίκη του ΑΚΡ στις εκλογές στις 30 Μαρτίου 2014, ο κ. Ερντογάν είχε μάλιστα ευχαριστήσει ονομαστικά «τους αδελφούς μας» από τη Βοσνία, την πΓΔΜ και το Κόσοβο «για τη βοήθειά μας στην εκλογική επικράτηση».

Η διείσδυση της Τουρκίας στη γειτονική χώρα και μέσω αυτής στα Βαλκάνια είναι ένας διακηρυγμένος στόχος του Ερντογάν ήδη από το 2000 ο οποίος «κληρονόμησε» και ενίσχυσε την εξωτερική πολιτική των προκατόχων του, ήδη από τη δεκαετία του ’90 με κορυφαία στιγμή τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992 – 1995, όταν η Άγκυρα είχε στείλει μυστικά στρατιωτική βοήθεια στους μουσουλμάνους, σε στενή συνεργασία με άλλες μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν.

Με το τέλος του εμφυλίου στη Βοσνία, υπήρξε μία πλημμυρίδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), τουρκικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών που έβαλαν ισχυρά θεμέλια επιρροής υπό την εποπτεία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούντογλου (Σε ομιλία του, πάλι στο Σαράγεβο το 2009, είχε αναφερθεί στην Pax Ottomana ως τη «Χρυσή Εποχή των Βαλκανίων»).

Σε σχέση με την πΓΔΜ, από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της και εν μέσω της διαμάχης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ο τότε πρόεδρος Κύρο Γκριγκόροφ επεδίωξε σχέσεις με την Άγκυρα τις οποίες εμβάθυνε το ελληνικό εμπάργκο. Ήταν τότε που Άγκυρα και Σκόπια υπόγραψαν μία σειρά από οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες. Παράλληλα, η Τουρκία προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια καθώς και εκπαίδευση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία αποτελεί σύμφωνα τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στην πΓΔΜ με επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Άγκυρα μέσω της ΤΙΚΑ (Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας που είχε ιδρύσει ο Τουργκούτ Οζάλ) εστιάζει στην κατασκευή ή ανακατασκευή σχολείων και άλλων δημόσιων κτηρίων, στην προώθηση έργων αγροτικής ανάπτυξης, στη συντήρηση οθωμανικών μνημείων και στη χορήγηση υποτροφιών.
Υπάρχει επίσης σημαντική παρουσία στον τραπεζικό τομέα, μέσω της Halkbank, πιστωτικού ιδρύματος που έγινε γνωστό λόγω του ρόλου που φέρεται να έχει διαδραματίσει στο σκάνδαλο παράκαμψης του εμπάργκο εναντίον του Ιράν.
Η Halkbank είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην πΓΔΜ. Παράλληλα, από το 2008 η τουρκική TAV έχει υπογράψει 20ετές συμβόλαιο για τη διαχείριση των αεροδρομίων στα Σκόπια και στην Οχρίδα.

Εάν σε αυτή την εικόνα, των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βοσνία, το Κόσοβο, την πΓΔΜ, προστεθούν και οι σχέσεις Άγκυρας-Τυράννων ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, από το 1992 -σχέσεις που μπορεί να γίνουν ακόμη πιο στενές αν η κυβέρνηση της Αλβανίας δεχτεί το αίτημα Εντογάν για κλείσιμο των γκιουλενικών σχολείων στη χώρα με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη- αλλά και η οικονομική διείσδυση στη Σερβία, τότε ίσως συνειδητοποιήσουμε τη θέση της χώρας μας στην «αγκαλιά» μιας βαλκανικής ημισελήνου. Όταν ο κίνδυνος δεν θα είναι μόνο εξ Ανατολών αλλά και από το Βορρά…

Ίσως ακόμη συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να κλείσει το «μακεδονικό», πράγμα το οποίο θα υπενθυμίσει αύριο σε …κάποιους και η Άνγκελα Μέρκελ.

ροη ειδησεων