Αρχική Πολιτική Ε.Αχτσιόγλου: Η συνεργασία των εργαζομένων με τους εργοδότες είναι προς το συμφέρον...

Ε.Αχτσιόγλου: Η συνεργασία των εργαζομένων με τους εργοδότες είναι προς το συμφέρον όλων

Συνέντευξη της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στο TV100 Thessaloniki και τον Παναγιώτη Κρινή.

Η συνέντευξη

  • Μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή, μετά την ενέργεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το πλαίσιο για τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, από τον περασμένο Αύγουστο, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση και στις τάξεις των εργαζομένων και στις τάξεις των εργοδοτών να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, να καθίσουν στο τραπέζι να συνεννοηθούν προκειμένου να δουν την υπογραφή συμβάσεων.

 

  • Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό και συγκρούσεις πάντα υπάρχουν. Στον κλάδο του τουρισμού έχουν υπογραφεί κλαδικές συμβάσεις και αυτό ήταν αρκετά σύνθετο πρόβλημα για να μπορούν να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις επιχειρήσεις του κλάδου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των εργοδοτών διότι στην πραγματικά διασφαλίζεις ότι όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα επιτρέπουν σε κάποιον να κάνει ανταγωνισμό εις βάρος των μισθών. Δηλαδή βγαίνουν από το πεδίο του ανταγωνισμού σε επίπεδο μισθών και ανταγωνίζονται σε πιο υγιές επίπεδο

 

Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, «είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό επιδιώκουμε με δύο τρόπους, με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από την 21 Αυγούστου και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να υπάρξει αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά επίπεδα». Για να τονωθεί η ζήτηση στην ελληνική αγορά, σημείωσε, «χρειάζεται να υπάρξει αύξηση των μισθών, αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ενσωματώνει το παράδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης, που βιώσαμε στη χώρα την περίοδο 2010-2014».

Ειδικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε ότι «θα γίνει τον Ιανουάριο και θα υπάρξει ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, μιας ντροπιαστικής, ρατσιστικής διάκρισης για τους νέους». Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τόνισε ότι «έχουν επεκταθεί ήδη 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους.

Αυτό σημαίνει αύξηση μισθών και βελτιωμένους όρους εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους». Επισήμανε, παράλληλα, ότι με την υπογραφή και την επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας «οι μισθοί βγαίνουν από το πεδίο του ανταγωνισμού και οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται σε ένα περισσότερο υγιές πλαίσιο που είναι η παραγωγικότητά τους, το παραγόμενο προϊόν τους και η ποιότητά του».

ροη ειδησεων