Αρχική Απόψεις Το Κρεμλίνο και η…γραβάτα

Το Κρεμλίνο και η…γραβάτα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα όπου πραγματοποιεί κρίσιμες συναντήσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ αλλά και τον Πρόεδρο Πούτιν.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αναθέρμανσης στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, για να σπάσει ο «πάγος» που δημιουργήθηκε μόλις έγινε γνωστό πως το Μακεδονικό οδεύει προς επίλυση και την απέλαση Ρώσων διπλωματών καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε πληροφορίες για «ρωσικό δάκτυλο» στις διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού είναι η ενέργεια καθώς η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με τη Ρωσία στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Turkish Stream ή όπως το έθεσε σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, του European Stream.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται την ώρα που στη νοτιοανατολική Μεσόγειο το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα καθώς η αμερικανική Exxonmobil έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και υπάρχει σε εξέλιξη ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Μάλιστα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε προειδοποίηση να μην προχωρήσει η Κύπρος σε περαιτέρω στρατικοποίηση του νησιού λόγω της αμερικανικής παρουσίας. «Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε η ίδια. Ο εκνευρισμός της Ρωσίας είναι φανερός και περιπλέκει αρκετά το γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Το Κυπριακό επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ωστόσο ο πήχης έχει μπει χαμηλά αφού  Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Ωστόσο, η διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για μια δήλωση στήριξης της Ρωσίας στις ελληνικές και κυπριακές θέσεις.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει σοβαρές αντιρρήσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που επιδιώκει είναι αρχικά να αποσαφηνίσει πλήρως την ελληνική θέση υποστηρίζοντας πως πρόκειται πρώτα από όλα για μια επίλυση ενός χρόνιου διπλωματικού ζητήματος και δευτερευόντως  μια αφορμή για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για όλα, ξεδιπλώνοντας το σχέδιό του πάνω στα ζητήματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο η απάντηση που έκλεψε την παράσταση ήταν αυτή που αφορούσε τη γραβάτα. Ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το«τι πρέπει να γίνει για να φορέσει γραβάτα», υπενθύμισε ότι την φόρεσε όταν πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας που ουσιαστικά εξομαλύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών, «αλλά την έβγαλα την ίδια μέρα και στην ίδια ομιλία, λέγοντας ότι για μένα αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας».

«Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τηDowning Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση» είπε ο πρωθυπουργός.

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

ροη ειδησεων