19.9 C
Athens
Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2019
Αρχική Κοινωνία Μ.Καραμεσίνη: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στήριξαν τις δημόσιες δομές όταν υπήρξε μεγάλη...

Μ.Καραμεσίνη: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στήριξαν τις δημόσιες δομές όταν υπήρξε μεγάλη ανάγκη προσωπικού

«Η μείωση της ανεργίας δεν είναι κάτι φετινό. Εδώ και τέσσερα χρόνια ξεκίνησε να αυξάνεται η απασχόληση και έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας κατά 330.000», δήλωσε η Διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, στη Δεύτερη Ματιά στην ΕΡΤ

 Η συνέντευξη:

  • Σε τι ποσοστά είναι πλήρους απασχόλησης και σε τι ποσοστά είναι μερικής απασχόλησης αυτές οι 330.000 θέσεις εργασίας;

To Ποσοστό μερικής απασχόλησης στο σύνολο της εργασίας είναι 9%, όπως ακριβώς ήταν και το 2014. Και το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης είναι στα ίδια επίπεδα με το 2014, δηλαδή στο 30%. Άρα κατά 70% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης και 30% μερικής απασχόλησης στους μισθωτούς

  • Οι νέοι είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά της τάξης του 30%.

Ναι βεβαίως, εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα, το οποίο παραλάβαμε στο 51%, από κει ξεκινήσαμε και αυτή τη στιγμή ανακοινώθηκαν και από την κ. Αχτσιόγλου και από τον κ. Ηλιόπουλο, προγράμματα για νέους κάτω των 30 ετών. Υπήρχαν βεβαίως τέτοια προγράμματα από το 2015 αλλά αυτή την τελευταία περίοδο δίνεται μεγάλη έμφαση στους νέους πτυχιούχους.

  • Αυτά τα προγράμματα είναι σε ισχύ και είναι ετήσιας απασχόλησης;

Aκριβώς. Σε αυτά τα δύο τελευταία προγράμματα που δώσαμε στη δημοσιότητα, υποβάλλουν αιτήσεις και οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις  και το ένα πρόγραμμα αφορά 5.500 άνεργους που θα απασχοληθούν 12 μήνες στο δημόσιο τομέα και για ένα άλλο πρόγραμμα που απευθύνεται στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν ανέργους πτυχιούχους με επιχορήγηση για 15 μήνες και για νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν στις επιχειρήσεις τους.

  • Πως μετράται η ανεργία;

Για την επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία χρησιμοποιείται από την ελληνική αρχή ο ορισμός του ΟΗΕ, δηλαδή για να υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία μεταξύ των χωρών όλες οι χώρες χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο.

Η αμφισβήτηση που υπήρχε στο παρελθόν ήταν λογική και θεμιτή γιατί περιελάμβανε στους απασχολούμενους αυτούς που ρώταγαν την τελευταία εβδομάδα, γιατί είναι δειγματοληπτική η έρευνα, και δήλωναν ότι δούλευαν τουλάχιστον μια ώρα. Οπότε δεν καταχωρούνταν ως άνεργοι.

Επειδή υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση, η Eurostat τα τελευταία πέντε χρόνια, δημοσιεύει στοιχεία ανεργίας στα οποία περιλαμβάνονται και η ημιαπασχόληση και η εποχική απασχόληση. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις το ποσοστό ανεργίας μπορεί να ανέβει κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό το «διορθωμένο» ποσοστό έχει ακριβώς την ίδια τάση που καταγράφει και το επίσημο ποσοστό ανεργίας, δηλαδή μειώνεται.

Εμείς στον ΟΑΕΔ έχουμε την διοικητική ανεργία, αυτούς που έρχονται και καταγράφονται ως άνεργοι στα μητρώα μας

  • Για να καταχωρηθεί κάποιος ως άνεργος στον ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει απολυθεί προηγουμένως;

Όχι, οι άνεργοι που έρχονται σε μας είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν δουλειά. Μπορεί να καταγραφεί και κάποιος που δεν έχει εργαστεί ποτέ αλλά ψάχνει να βρει δουλειά

Επίσης, εμείς καλούμε και νέους που τελειώνουν τις σπουδές τους, για να έρθουν να εγγραφούν στα μητρώα μας.

  • Ο ΟΑΕΔ συνδέεται με τις επιχειρήσεις εντός της χώρας για να μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην εξεύρεση εργασίας;

Ο ΟΑΕΔ έχει κάπου 80.000 καταγεγραμμένους χρήστες, επιχειρήσεις δηλαδή και με βάση το δίκτυο αυτό συλλέγει τους ανέργους και με βάση τα χαρακτηριστικά τους τους προωθεί στις ανάλογες θέσεις.

  • Επιδοτούνται επιχειρήσεις για πρόσληψη;

Aυτή τη στιγμή τρέχουν 13 προγράμματα εκ των οποίων τα 10 επιδοτούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Άρα οι επιχειρήσεις μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας και να ενημερωθούν για ότι τους απασχολεί.

  • Η ανεργία πέφτει με εντυπωσιακό τρόπο, αλλά, τι είναι αυτές οι νέες θέσεις εργασίας;

Aυτές οι θέσεις είναι σε διάφορους κλάδους, και το 18% εως 20% είναι στην μεταποίηση και στον ηλεκτρισμό και δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ όλοι μιλούν για εστίαση και καταλύμματα και τουρισμό. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυξάνει ο τζίρος στη μεταποίηση τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται πάρα πολύ στους δείκτες απασχόλησης.Επίσης υπάρχουν θέσεις στην υγεία…

  • Η μία μονάδα ανάπτυξης της οικονομίας, δηλαδή το 1%, πόσες περίπου θέσεις εργασίας δημιουργεί;

Αν πάρουμε υπόψη μας ότι την τελευταία χρονιά δημιουργήθηκαν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, περίπου λέω, και εφόσον είχαμε ανάπτυξει 2,1% τότε αυτό σημαίνει ότι κάθε μονάδα είναι 50.000 θέσεις εργασίας.

Να πω ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ έχουν δώσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα προγράμματα που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και αυτά που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα. Εδώ συνέβαλε πάρα πολύ το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ γιατί έδωσε πολλούς εργαζόμενους σε δήμους και κάλυψε πάρα πολλές ανάγκες κοινωνικές, έγιναν πολλά έργα χάριν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας….

 

ροή ειδήσεων