Σαπίλα

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

Περιστατικό 1: Μια κοπέλα αρνείται να συνευρεθεί ερωτικά με δύο νεαρούς άνδρες που δεν δέχονται «όχι» ως απάντηση, την χτυπούν, πιστεύουν ότι την έχουν σκοτώσει και την πετούν στα βράχια για να την ξεφορτωθούν. Η κοινή γνώμη ναι μεν σοκάρεται αλλά … μπαίνει ένα «αλλά». Μήπως τα ήθελε, μήπως είχε δεχτεί αρχικά και μετά άλλαξε γνώμη, μήπως τελικά άλλο ήταν το θύμα αυτής της ιστορίας….

Τα σχόλια στο προφίλ της κοπέλας στο Facebook είναι ενδεικτικά. Όποιος έχει κουράγιο να δει κατάματα την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας, ας το επισκεφθεί. Στη χώρα που 1 στις 4 γυναίκες έχει κακοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ακόμη μιλάμε για προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους του θύματος.  

 Περιστατικό 2: Μοντέλο της ελληνικής showbiz εμφανίζεται σε νυχτερινή εκπομπή μέινστριμ καναλιού και λέει: «Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει χαστούκι; Όποια λέει πως δεν έχει φάει λέει ψέματα»… «Στη ζωή μας ελκύουμε αυτό που στην πραγματικότητα επιζητούμε. Δεν έχω πέσει ποτέ θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης γιατί δεν το έχω προκαλέσει», συνεχίζει το μοντέλο.

Η χαριτωμένη αυτή κυρία δεν ζει στη Σαουδική Αραβία. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα που είναι ευρωπαϊκή χώρα, που έχει κατακτήσει υποτίθεται τα ίσα δικαιώματα και καταδικάζει την έμφυλη βια. Αυτή η κυρία υποτίθεται πως είναι πρότυπο για τις νέες γυναίκες και όχι μόνο «κλείνει το μάτι» στην υποταγή του θηλυκού ενώπιον ενός σκληρού αρσενικού που ρίχνει χαστούκια αλλά επιβεβαιώνει πως το θύμα του βιασμού προκαλεί την επίθεση.

Αυτοματισμοί τραγικοί, αμορφωσιά, ρατσισμός, σεξισμός, όλα μπερδεύονται, αναδεικνύονται και πολλές φορές κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Ευτυχώς μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντιστέκεται και καταδικάζει τη λογική «τι γύρευε ο Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια» για να θυμηθούμε άλλη μια προσπάθεια ενοχοποίησης του θύματος, μέρα που είναι σήμερα…

 

ροη ειδησεων