Αρχική Απόψεις Το κερδισμένο στοίχημα της κυβέρνησης και οι επόμενες προκλήσεις

Το κερδισμένο στοίχημα της κυβέρνησης και οι επόμενες προκλήσεις

Aίσια κατάληξη είχε στο Eurogroup η οριστική κατάργηση του νόμου για την περικοπή συντάξεων και η είδηση καταλαμβάνει μετά βίας ένα μονόστηλο στις εφημερίδες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ουσίας, που έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων.

Η ΝΔ είχε ποντάρει όλα της λεφτά σε μια κακή εξέλιξη, συγκρούστηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί προσάπτοντάς του σχεδόν ότι είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μισόλογα, προέβλεψε την συμπερίληψη των περικοπών στον προϋπολογισμό, το ζήτημα ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μέχρι τη στιγμή που δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euroworking Group. Έκτοτε ουδέν. Λες και το ζήτημα δεν αφορά χιλιάδες συνταξιούχους, λες και άξια αναφοράς είναι μόνο η καταστροφολογία και όχι μια θετική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από την ευτυχή κατάληξη της συζήτησης με τους θεσμούς ωστόσο είναι βέβαιο πως δεν θα εφησυχάσει. Οι πληγές που έχουν ανοίξει οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας στο σώμα της κοινωνίας είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και δεν είναι εύκολο να επουλωθούν σε μερικούς μήνες. Θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, η οποία δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων με επιδόματα και κοινωνικές πολιτικές αλλά στην ανακοπή της αγωνίας της μεσαίας τάξης για επιβίωση.

Η μεσαία τάξη που τα χρόνια των Μνημονίων συνέχισε να εργάζεται και στήριξε την ελληνική οικονομία μέσω φόρων και εισφορών, αλλά και την αγορά, έστω και με την περιορισμένη αγοραστική της δύναμη, περιμένει να δει σύντομα αλλαγές στην πραγματική οικονομία. Ενθαρρυντική είναι σημερινή έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για πέμπτο κατά σειρά μήνα τον Νοέμβριο. Η άνοδος εκπορεύεται από τις καλύτερες προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη δική τους, ενώ βελτιώνονται και οι προσδοκίες ως προς την ανεργία και την αποταμίευση. Η έκθεση αναφέρει πως η αίσθηση των πολιτών ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μια σειρά από επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που στηρίζουν τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Η στροφή της κυβέρνησης στην καθημερινότητα εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα ενώ η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η διευκόλυνση εξόφλησης οικονομικών εκκρεμοτήτων σε δημόσια ταμεία αλλά και το νέο όραμα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο πριν αποφασιστεί ποιος θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες.

  • Άρθρο της Έλενας Καραμαγκάλη για το «thefact.gr»

ροη ειδησεων