Αρχική Απόψεις Ο ολισθηρός δρόμος της ΝΔ

Ο ολισθηρός δρόμος της ΝΔ

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών,  η οποία επιλύει ένα χρόνιο διπλωματικό ζήτημα και δημιουργεί ανάχωμα στα αλυτρωτικά στοιχεία της γειτονικής χώρας. Κι ενώ ο φιλικός στη ΝΔ Τύπος, προς επίρρωση της παραπάνω φράσης, κάνει λόγο για «εμφύλιο» και «διχασμό» της ελληνικής κοινωνίας για το Μακεδονικό, σε μια σαφή προσπάθεια να δημιουργήσει την εντύπωση πως όντως πρόκειται για «έναν εμφύλιο χαμηλής έντασης», η Αξιωματική Αντιπολίτευση «κλείνει το μάτι» στις «πατριωτικές κινητοποιήσεις» των μαθητών. Η Νέα Δημοκρατία μεταφράζει τις καταλήψεις σε έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που επιχειρεί να καπελώσει οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και να της προσδώσει αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Όμως η δεξαμενή της ακροδεξιάς είναι περιορισμένη και η ΝΔ διαγκωνίζεται με την Χρυσή Αυγή στην προσπάθεια να αντλήσουν και οι δύο πολιτικά οφέλη.  Με μισόλογα και δίχως καμία επίσημη καταδίκη της εισόδου της ακροδεξιάς στα σχολεία, η ΝΔ απλώς καταδικάζει «συνολικά τις καταλήψεις» και δεν εξετάζει τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές.Η Νέα Δημοκρατία κινείται εδώ και καιρό σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο:

  • Άγεται και φέρεται από την ακροδεξιά συνιστώσα του κόμματος η οποία είναι σαφές πως έχει επικρατήσει στην στρατηγική του κόμματος και στην χάραξη αντιπολιτευτικής τακτικής.
  • Την ίδια ώρα προσπαθεί να ενισχύσει το νεοφιλελεύθερο προφίλ της με επιλογές όπως το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», τη στήριξη των παππάδων για το μισθολογικό τους, το αίτημα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την τήρηση της σκληρής γραμμής ΔΝΤ (1 προς 5) για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και την στήριξη των δυνάμεων της αγοράς χωρίς αστερίσκους.

Οι επιλογές αυτές δεν φαίνεται να έχουν απήχηση στην κοινωνία, παρά τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν μια στρεβλή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, αφού πατάνε σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους πόλους: την ακροδεξιά στροφή στα εθνικά θέματα και την προσπάθεια ενίσχυσης ενός φιλελεύθερου και μετριοπαθούς προφίλ του αρχηγού της. Η ΝΔ πλέον θα πρέπει να επιλέξει με γενναιότητα το δρόμο που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής: ή θα αποφασίσει να πάρει αποστάσεις από τη λογική Άδωνι – Βορίδη με την επιστροφή στις ρίζες του Καραμανλισμού ή θα ενδώσει στον ευρωσκεπτικισμό κατά τα πρότυπα Όρμπαν. Όσο η ΝΔ πατάει σε δύο βάρκες δεν μπορεί να πάει πουθενά, απλά οδηγεί περισσότερο κόσμο στην Χρυσή Αυγή. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την αλλοπρόσαλλη τακτική του καθιστά προφανές πως έχει υποστεί μετάλλαξη και βιώνει μια ταυτοτική κρίση. Μάλιστα, στην περίπτωση ήττας στις εκλογές, είναι ορατό το ενδεχόμενο διάσπασής του αφού ήδη έχουν δημιουργηθεί τα μέτωπα που θα επιχειρήσουν να πάρουν το «πάνω χέρι» την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.

  • Η Έλενα Καραμαγκάλη είναι δημοσιογράφος

ροη ειδησεων