Αρχική Πολιτική Λ.Κατσέλη: Η κοινωνική βάση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα κινείται σε άλλες ταχύτητες...

Λ.Κατσέλη: Η κοινωνική βάση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα κινείται σε άλλες ταχύτητες από την ηγεσία του κόμματος

Η Λούκα Κατσέλη για το νόμο προστασίας συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε πτώχευση, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η συζήτηση που προωθείται από κάποιους κύκλους ότι ο νόμος ήταν προϊόν της κρίσης και ότι έχει να κάνει με την αύξηση των κόκκινων δανείων που εκτοξεύστηκαν στη χώρα μας λόγω της κρίσης κλπ, δεν έχει βάση. Ο νόμος είναι κομμάτι του πτωχευτικού δικαίου, όπως έχουμε για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουμε και για τα φυσικά πρόσωπα.

  • Άρα δεν καταργείται, όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος ότι θα συνεχιστεί…

Ο νόμος πρέπει να είναι διαρκής και να εμπλουτίζεται, να παρακολουθείται και να γίνονται και προοδευτικές ρυθμίσεις όποτε και όταν χρειάζονται.

  • Γνωρίζετε ότι σε αυτά εμπλέκονται και οι εταίροι μας και παρότι εσείς τον ψηφίσατε, παρόλα αυτά ενεπλάκη ο νόμος στην καρδιά των μνημονίων και σωστά λέτε ότι πρέπει να είναι όπως σε όλες τις χώρες, αλλά η Ελλάδα είναι σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…

Να θυμίσω ότι ο νόμος είχε ενταχθεί στο πρώτο μνημόνιο και είχε περάσει από ΕΚΤ και ακριβώς επειδή είναι κομμάτι του πτωχευτικού δικαίου κανείς δεν έθεσε θέμα ότι σχετίζεται με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Τα δε νούμερα που έχουμε είναι απολύτως συμβατά με τις συνθήκες που βρισκόμαστε, όπως και στις άλλες χώρες, και είναι φυσικό να έχουμε την προστασία του νόμου αφού είμαστε μια χώρα που έχει χάσει το 1/4 του ΑΕΠ της.

Καθώς βγαίνουμε από αυτή την βαθιά ύφεση και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και καθώς γίνονται και βελτιωτικές ρυθμίσεις ως αναφορά την εκδίκαση των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία, η κατάσταση θα πρέπει να ομαλοποιηθεί και να υπάρξει παρακολούθηση και εποπτεία του νόμου, να κοιτάμε τα στοιχεία και να περάσουμε σε μια κανονικότητα και να έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκεται, δηλαδή, στην προστασία των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε πτώχευση…

  • Ακόμα και με το κομμάτι της πρώτης κατοικίας …

Μα εκεί ήταν το πρόβλημα. Επειδή υπήρξε μια αθρόα προσφυγή στα δικαστήρια, λόγω της κρίσης, υπήρχε η υπερβάλλουσα ζήτηση για προστασία κάτω από τις διατάξεις του νόμου. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στα δικαστήρια και πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες

  • Πιέζουν οι τράπεζες για να αλλάξει αυτό…

Οι τράπεζες δεν πρέπει να πιέζουν άλλο, δεν υπάρχει λόγος να πιέζουν. Το καλοκαίρι αυστηροποιήθηκε ο νόμος και τα κριτήρια ένταξης, ελήφθησαν μια σειρά μέτρα που έχουν απόλυτη σημασία διότι και σε κάποιες περιπτώσεις που κάποιοι ήθελαν να προστατευθούν έστω και για μερικούς μήνες και να αναβάλλουν τις πληρωμές τους, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν τυπικές προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο νόμο, τώρα πια δεν γίνεται, υπάρχει άρση τραπεζικού απορρήτου, γίνεται διεξαγωγή ελέγχου από τη γραμματεία των δικαστηρίων και μια σειρά άλλες διατάξεις που τελικά περιφρουρούν τις δόλιες αιτήσεις για προσφυγή στο νόμο.

  • Άρα λέτε ότι ο νόμος πρέπει να συνεχίσει με όλες αυτές τις προϋποθέσεις και στην ίδια κατεύθυνση…

Απολύτως.

  • Είσασταν συμπρόεδρος με τον κ. Ράσμουνσεν σ΄αυτή την πολύ σημαντική έκθεση για την «Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη». Η έκθεση έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί παραγγέλθηκε και υιοθετήθηκε από τη Συμμαχία Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Τι καινούριο δείχνει αυτό;

Και η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αλλάξει και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προκειμένου να καταστεί βιώσιμη. Αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε, με αυτές τις πολιτικές, με αυτούς τους κανόνες, με αυτή τη διακυβέρνηση και τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς θα καταποντιστούν, αλλά και το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα διαλυθεί. Ακριβώς μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο και οι σοσιαλιστές δημοκράτες και οι Αριστεροί και οι Πράσινοι αναζητούν νέες προγραμματικές συγκλίσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα, μεγάλες προκλήσεις και νέες πολιτικές οι οποίες θα αναχαιτίσουν την άνοδο των ακροδεξιών, εξτρεμιστικών, λαϊκιστικών απόψεων οι οποίες βλέπουμε να εμφανίζονται στις χώρες μας.

Γι’ αυτό συστήθηκε η Ανεξάρτητη Επιτροπή στην οποία είχα την τιμή να συμπροεδρεύω με τον π. Πρωθυπουργό της Δανίας τον κ. Ράσμουνσεν, μαζί με άλλους 30 συναδέρφους από όλη την Ευρώπη, με μέλη ΜΚΟ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων και φτιάξαμε την έκθεση η οποία εστιάζεται σε 110 μέτρα πολιτικής που μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη.

Τα πιο καινοτόμα:

  1. Δεν μιλάμε για μικρές αλλαγές, αλλά προτείνουμε ένα ριζοσπαστικό εναλλακτικό σχέδιο με ένα σαφές πρόγραμμα για μια Ευρώπη δίκαιη βιώσιμη, με συνοχή και η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.
  2. Προτείνουμε μια στρατηγική η οποία είναι συμβατή με δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να μπορεί να είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Δηλαδή, πριν από 3 χρόνια, το 2015, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης υπέγραψαν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μία σειρά στόχων οι οποίοι πρέπει να είναι στο επίκεντρο της άσκησης πολιτικών μέχρι το 2030. Ένα από τα ζητούμενα είναι πως μεταφράζονται αυτοί οι στόχοι πολιτικής σε πραγματικά μέτρα άσκησης πολιτικής. Αυτό δεν είχε γίνει μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Εμείς χτίσαμε πάνω σ΄αυτή τη δέσμευση και είπαμε ότι η νέα Ευρώπη δεν μπορεί να βλέπει αποκομμένα τα ευρωπαϊκά προβλήματα και τις προκλήσεις χωριστά από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις κοινωνικές, σημερινές προκλήσεις. Δείτε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία, όπου λόγω κλιματικού φόρου δημιουργήθηκε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και κάνουν μια μικρή εξέγερση. Αυτό έγινε διότι ακριβώς ο κ. Μακρόν δεν συνέδεσε την μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας με το κοινωνικό κόστος, δηλαδή, ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. Σε αυτό το σημείο εμείς εστιάζουμε στη «Δίκαιη Μετάβαση», δηλαδή ποιος θα επιμεριστεί το κόστος και πως θα πληρωθεί.
  3. Και για την χώρα μας, προτείνουμε την αντικαταστάση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δηλαδή η πολιτική που ασκείται η μακροοικονομική, η φορολογική, να συνδέεται με τις ανισότητες. Να υπάρχουν κοινωνικά μέτρα. Δεν μπορείς σε μια κοινωνία που έχει 30% του πληθυσμού της στον κίνδυνο φτώχειας να κάνεις μια πολιτική λιτότητας.
  • Αυτή η έρευνα στρέφεται σε μια νέα πορεία πιο αριστερή ή ακολουθεί την πεπατημένη;

Eίναι μια πολιτική πρόταση που αφορά τους πάντες οριζόντια. Δεν αφορά μόνο τους σοσιαλδημοκράτες. Έγινε δεκτή και από τους σοσιαλδημοκράτες και από την Αριστερά και από τους Πράσινους, γι΄αυτό για πρώτη φορά οι αρχηγοί τους βρέθηκαν μαζί την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες και μίλησε και ο κ. Παπαδημούλης και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια καινοτόμο σύγκλιση των Προοδευτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα σε ηγετικό επίπεδο μπορεί να μην συμβαίνει αυτή η συνάντηση, από το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ο κόσμος στη βάση κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες και με διαφορετικές προοπτικές. Θέλουν δεν θέλουν τα κόμματα θα γίνει γρήγορα η αλλαγή, γιατί ο κοινωνικός μετασχηματισμός που έχει γίνει στα χρόνια της κρίσης, θα εξελιχθεί γρήγορα ή αργά σε έναν ευρύτερο πολιτικό μετασχηματισμό.

 

 

ροη ειδησεων