Αρχική Απόψεις Το φίδι είναι ανάμεσά μας και τρέφεται από την αδιαφορία μας

Το φίδι είναι ανάμεσά μας και τρέφεται από την αδιαφορία μας

  • της Έλενας Καραμαγκάλη

Η εικόνα νεαρών παιδιών από την Πτολεμαΐδα να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Μικράς Ασίας (!) υπό την αιγίδα και με προμοτάρισμα εθνικιστικών κύκλων είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά ανησυχητική.

Στην Αττική, εδώ και αρκετό καιρό, στο ΕΠΑΛ Γέρακα διατυπώνονται καλέσματα για «ένα κύμα εθνικιστικών καταλήψεων σε ολόκληρη τη χώρα» για τη Μακεδονία, την Βόρεια Ήπειρο και τον Κατσίφα. Τα μιλιταριστικά συνθήματα και ο εθνικιστικός παροξυσμός έχουν απήχηση στα νεαρά παιδιά και η διείσδυση δεν είναι καθόλου τυχαία. Το φίδι του ναζισμού στοχεύει στη νεολαία και μάλιστα την ανιστόρητη, απολιτίκ νεολαία, τη γενιά που βλέπει πως δεν έχει μέλλον,  που σαγηνεύεται από τα καλέσματα για μια «Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες», μια Ελλάδα καθημαγμένη από την οικονομική κρίση που αναλαμβάνει να «υπερασπιστεί». Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αδιαφορία του κοινωνικού περίγυρου που είτε επικροτεί είτε αποστασιοποιείται από ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα. Και την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί είτε σιγοντάρουν είτε στοχοποιούνται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής όταν επιχειρούν να το εμποδίσουν.

Τα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Τα μίντια χάιδεψαν, ενίσχυσαν, μεταξύ άλλων και με fake news, κανονικοποίησαν τον εθνικισμό βαπτίζοντάς τον πατριωτισμό, εξήραν τις εθνικές ευαισθησίες, στήριξαν τα συλλαλητήρια και ξέπλυναν μέσα από αυτά τα πάντα.

Πολιτικές δυνάμεις στήριξαν επίσης κάθε προσπάθεια για κοινωνική αναταραχή, από τους «Παραιτηθείτε» μέχρι τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, στάθηκαν πλάι-πλάι με περιθωριακά στοιχεία, αποδέχτηκαν την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, φωτογραφήθηκαν με στελέχη της σε κοινοβουλευτικές αποστολές, σιγοντάρισαν την εθνικιστική ρητορική. Κατά τα άλλα, «η βία και η ανομία έχουν μήτρα την ακροαριστερά», όπως υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί στο – τόσο προσφιλές του twitter – τον «εθνικιστικό σεισμό», σύμφωνα με τα χρυσαυγίτικα σάιτ,  που προκαλεί η μαθητιώσα νεολαία και η Αριστερά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Αν κανείς δεν ανησυχεί, τότε όχι μόνο «συνηθίσαμε το τέρας», αλλά γίναμε το ίδιο το τέρας…

  • Η Έλενα Καραμαγκάλη είναι δημοσιογράφος

ροη ειδησεων