Αρχική Πολιτική Ρ.Σβίγκου: Προσπαθώντας να "χαμηλώσουν" τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να "ψηλώσουν" τον...

Ρ.Σβίγκου: Προσπαθώντας να «χαμηλώσουν» τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να «ψηλώσουν» τον κ. Μητσοτάκη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Contra με τον δημοσιογράφο Γ.Μελιγκώνη

Η συνέντευξη

 • Τι έγινε εχθές στο EWG;

Εχθές έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την ακύρωση αυτού του άδικου μέτρου, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ότι ήταν ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόταν και φόρτωνε βάρη τον ελληνικό λαό τη στιγμή που η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια και η λιτότητα έχει τελειώσει. Τα επιχειρήματά μας επιβεβαιώθηκαν, όπλο μας ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και κυρίως των κοινωνικών δεικτών, η καταπολέμηση της ανεργίας η οποία έχει πέσει κάτω από το 19%… όλα αυτά ήταν τα επιχειρήματά μας, αλλά η μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε είναι για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστούν όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβρη και προχωρούμε κανονικά στην υλοποίηση του συλλογικού μας σχεδίου το οποίο αποκαθιστά αδικίες και θα φέρει τη χώρα στην κανονικότητα.

Οπότε τα νέα είναι σίγουρα θετικά, η ΝΔ «τα έχει βάψει μαύρα» που είχε ποντάρει τα πάντα στη μείωση των συντάξεων. Επί πάρα πολλούς μήνες κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους και όταν τελικά είδε ότι υπάρχει περιθώριο για να ακυρωθεί το μέτρο είδαμε τον κ. Χατζηδάκη να μαλώνει τον κ. Μοσκοβισί για να μειωθούν οι συντάξεις και τώρα θα προσπαθήσουν βέβαια για να μειώσουν τη σημασία αυτής της μεγάλης επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης.

 • Τα στελέχη της ΝΔ λένε ότι εσείς ψηφίσατε τις μειώσεις…

Η ΝΔ προσπάθησε με διάφορους τρόπους να βγάλει την ουρά της απέξω. Γνωρίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση ήταν σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έλεγε, «κλείστε τη διαπραγμάτευση τώρα», ενώ εμείς καθυστερούσαμε γιατί ακριβώς διαπραγματευόμασταν τα μέτρα και τα αντίμετρα και με την επιβολή της θέσης του ΔΝΤ ψηφίσαμε αυτό το μέτρο της περικοπής. Αλλά πλέον αυτό δεν υπάρχει, όπως είχαμε πει ότι δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή, έτσι λέμε ότι θα εφαρμοστούν όλα τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

 • Σήμερα είδα παραπολιτικό θέμα σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, κάτι που δεν το συνηθίζει. Τελικά, οι ευρωπαίοι σας παραχώρησαν την μη περικοπή των συντάξεων;

Είναι η ίδια εφημερίδα που τις προηγούμενες ημέρες έγραφε ότι θα εφαρμοστεί η περικοπή ή ότι θα έρθει μια προσωρινή αναβολή έξι μηνών… τέτοια αξία έχουν αυτά τα δημοσιεύματα.

Πριν λίγες ημέρες υπήρξε πρωτοσέλιδο που έγραφε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φέρνει αντιρρήσεις στο θέμα και τελικά διαψέυστηκε το δημοσίευμα από τον ίδιον τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Έχουμε να δούμε πάρα πολλά τέτοια την επόμενη περίοδο, είμαστε συνηθισμένοι στα fake News και η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι το πραγματικό έργο που υλοποιεί η κυβέρνηση και τίποτα άλλο.

 • Βλέπω σε σχέση με τον πρωθυπουργό να υπάρχει μια ειδική στοχοποίηση…

Προσπαθώντας να «χαμηλώσουν» τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να «ψηλώσουν» τον κ. Μητσοτάκη, οπότε αυτές είναι αστειότητες που κάνει η ΝΔ.

Δεν μπορώ να βρώ καμία από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που έχει κάνει η ΝΔ από το 2016 που έχει εκλεγεί αρχηγός ο κ. Μητσοτάκης, που να έχει επιβεβαιωθεί. Δεν λέω για τις εκλογές που τις προβλέπει κάθε μήνα, λέω για τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας, της ανεργίας, με την Συμφωνία των Πρεσπών, για το τι θα γίνει με την Συνταγματική Αναθεώρηση και για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που πόνταραν τα λεφτά τους στην αποτυχία της κυβέρνησης και τελικά έχασαν αυτοί.

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώ ότι και θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και με μεγάλη πλειοψηφία και τελικά το όφελος της χώρας και της κυβέρνησης θα είναι μεγάλο.

 • Το προσύμφωνο Εκκλησίας – Πολιτείας υπάρχει ακόμα;

Kαταρχήν στο κοινό ανακοινωθέν καταγράφηκε η επιθυμία του Πρωθυπουργού αλλά και του Αρχιεπισκόπου, ώστε να λυθεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Γιαυτό μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για μια ιστορική συμφωνία η οποία πρέπει να προχωρήσει, κατά την άποψή μου. Είδαμε την ανακοίνωση από το Γ.Τ του Πρωθυπουργού που χαιρέτισε τη διάθεση και το πνεύμα διαλόγου το οποίο καταγράφηκε στην επιστολή της Ι.Συνόδου, και επιβεβαιώνει ότι η μισθοδοσία των κληρικών αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης.

Από αυτή την ανακοίνωση εγώ καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, πάντοτε βέβαια κρατώντας την δυναμική και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

 • Αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα πάνε σε σύγκρουση;

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου δεν δείχνει αυτό. Ο αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε την δήλωση του Γ.Τ του Πρωθυπουργού που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Εγώ δεν εκπροσωπώ την Εκκλησία, λέω ότι η ανακοινώσεις εκατέρωθεν είναι πολύ ακριβείς

 • Την απόφαση πριν τη δήλωση του αρχιεπισκόπου πως την κρίνετε;

Aυτό που δείχνει η δήλωση του Γ.Τ του Πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σύνολό της την συμφωνία στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος.Αυτό μας καλύπτει.

 • Είναι συμβιβασμός ότι δεν διαγράφεται στο Σύνταγμα το «στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος» ή ότι «η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία»;

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι τα βήματα που θέλουμε να κάνουμε μέσα από την αναθεώρηση, δεν μπορείς να κάνεις μονοκοπανιά κάποια πράγματα, χρειάζεται μέσα από συναινέσεις να προχωράς μπροστά. Θεωρώ μέσα απο την αλλαγή στο άρθρο 3 και την αλλαγή για τον πολιτικό όρκο λύνονται ζητήματα δεκαετιών και πραγματικά πρόκειται για μια ριζοσπαστική αλλαγή στο σύνταγμα της Ελλάδας. Από κει και πέρα καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις που έχουν συζητηθεί εντός του κόμματος και της Κ.Ο, και βλέποντας τις αντιδράσεις και της ΝΔ και την σιωπή του ΚΙΝΑΛ απέναντι σ΄αυτές τις προτάσεις, θεωρώ ότι αυτό από μόνο του δείχνει ότι αυτό που πάμε να κάνουμε δεν είναι καθόλου μικρό και καθόλου αυτονόητο.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν άνοιξαν τέτοια ζητήματα, το ότι τα ανοίγει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και μάλιστα με συναινέσεις δείχνουν ότι πάμε να κάνουμε κάτι αρκετά ριζοσπαστικό με πολύ προσεκτικά και μεθοδευμένα βήματα

 • Η εικόνα που δόθηκε είναι πως προκειμένου να υπάρξει αυτή η συμφωνία, θα μπορούσε να μπει λίγο νερό στο κρασί του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις του για την αναθεώρηση και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπαίναμε σε «παζάρι», δεν πήραμε αυτό θα πάρουμε το άλλο. Προφανώς το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους είναι ένα ευρύ ζήτημα, περιλαμβάνει θέματα που έχει αναφερθεί το κοινό ανακοινωθέν, αλλά βεβαίως υπάρχουν και θέματα που δεν μπορούν να λυθούν δια νόμου. Το πως θα προχωρήσει είναι ένας διάλογος που θα γίνει στο κοινοβούλιο και αποζητούμε συναινέσεις σε όσα έχουμε συναινέσει και περιμένουμε από το ΚΙΝΑΛ ιδιαίτερα να δηλώσει τι ακριβώς θα υποστηρίξει …

 • Έχω σημειώσει πολλά στελέχη σας και τον Πρωθυπουργό, να επιτίθενται στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός είναι απόλυτα ειλικρινής και λέει το αυτονόητο, ότι οφείλει το ΚΙΝΑΛ, ως μια δύναμη που εντάσσει τον εαυτό του στην σοσιαλδημοκρατία, να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και κάνανε στροφή προς τα Αριστερά, έχουν αποδεσμευτεί από τον νεοφιλελευθερισμό και προσπαθούν να προχωρήσουν σε συνεργασία με δυνάμεις της αριστεράς.

Αυτά αντί να τα παρακολουθήσει η κ. Γεννηματά, ειδικά το τελευταίο διάστημα, βλέπω έναν ιδιαίτερο εκνευρισμό από την πλευρά της, και στην επετειακή γιορτή ενός χρόνου από την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «βαρίδι της αριστεράς» και πρέπει να καταλάβει ότι αυτά δεν αμαυρώνουν την αριστερά, τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ… Αν συνεχίσει σ’ αυτό τον δρόμο θα κάνει κακό στον εαυτό της και θα το βρει μπροστά της…

 • Είναι κόμμα της κεντροαριστεράς το ΚΙΝΑΛ;

Είναι άλλο πράγμα να κάνεις διακηρυκτικές εξαγγελίες και άλλο να εφαρμόζεις κοινωνικά μέτρα στην πράξη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει πάρα πολλά μέτρα στοχοποίησης του ελληνικού λαού και πλέον προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά αντί να λειτουργεί απολογιστικά που ήταν στην κυβέρνηση Σαμαρά και να δει τι έφταιξε και τελικά μειώθηκε τόσο πολύ η δυναμική του, έχει επιλέξει μια μονομετωπική αντιπαράθεση απέναντι στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων