Αρχική Πολιτική Δ. Παπαδημούλης (βίντεο): Να ζητήσουμε από την ΕΤΕπ περισσότερο φιλοεπενδυτικές πολιτικές

Δ. Παπαδημούλης (βίντεο): Να ζητήσουμε από την ΕΤΕπ περισσότερο φιλοεπενδυτικές πολιτικές

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την «Ετήσια Έκθεση για τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» «Annual Report onthe financial activities of the European Investment Bank), είπε τα εξής:

«Θα προσπαθήσω να μιλήσω εκ μέρους όχι μόνο της πολιτικής μου ομάδας, αλλά ενδεχομένως και άλλων σκιωδών εισηγητών που δεν είναι σήμερα παρόντες. Νομίζω πως ένας από τους λόγους που έχουμε καταθέσει σε αυτή την έκθεση, που μας παρουσίασε η εισηγήτρια, πολύ περισσότερες τροπολογίες από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές δεν είναι μόνο το μικρό μέγεθος της έκθεσης, αλλά και μια μειωμένη μέχρι τώρα πρόθεση από την εισηγήτρια να ενσωματώσει παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ, στη διάρκεια της συζήτησης.

Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ανάγκες, που δεν μπορούμε να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί, γράφοντας απλώς μια έκθεση για την ιστορία του πώς ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Είμαστε σε μια φάση που χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξους στόχους από την ΕΤΕπ, αποτελεσματικότερη στοχοθεσία των επενδύσεων. Να πάνε περισσότερο οι επενδύσεις στις περιφέρειες που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, που έχουν μεγαλύτερη αποεπένδυση τα χρόνια της κρίσης, που έχουν υψηλότερη ανεργία.  Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις, ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας, ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και μέσα από τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ σε συνδυασμό με τις πολιτικές συνοχής. Να πάρουμε και περισσότερο υπόψη μας τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θέτει ενόψει του 2030 ο ΟΗΕ.

Θέλουμε μέσα από την έκθεση να ζητήσουμε από την ΕΤΕπ περισσότερο φιλοεπενδυτικές πολιτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με ισχυρότερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το περιβάλλον, την καινοτομία. Υπάρχει ανάγκη να φύγουμε από τη λογική του «business as usual» -ιδιαίτερα για περιοχές που υποφέρουν από μακροχρόνια ανεργία, νεανική μετανάστευση και ελλείμματα κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.

Θα έχουμε μια ακόμη σκιώδη συνάντηση, στην οποία θα προσέλθουμε με θέσεις και προτάσεις, γιατί πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις της εισηγήτριας για συμβιβαστικές λύσεις δεν είναι επαρκείς. Ευελπιστώ ότι οι προτάσεις μας ή παρόμοιες προτάσεις θα υποστηριχθούν και από άλλους σκιώδεις εισηγητές, άλλων πολιτικών ομάδων, που σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να είναι παρόντες.

Σας ευχαριστώ».

ροη ειδησεων