Αρχική Πολιτική Δ.Παπαδημούλης (Βίντεο): Να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις με κοινωνική ατζέντα

Δ.Παπαδημούλης (Βίντεο): Να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις με κοινωνική ατζέντα

Να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνική και οικονομική δομή, βασισμένη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα – Ένα μοντέλο που εναντιώνεται στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές μπορούμε να εντείνουμε το έργο μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις με μια κοινωνική ατζέντα που ανταποκρίνεται στις ελπίδες του λαού και δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στις ανησυχίες του

Ομιλία στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας των εργασιών του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου

 

Η ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, Το πάνελ μας καταπιάνεται σήμερα με ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της ατζέντας μας.

Ποιο είναι το οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε;

Πώς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για ισχυρότερη κοινωνική συνοχή, κοινωνική δικαιοσύνη, ασφάλεια εργασίας μέσω του μοντέλου μας;

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα από τα οποία πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνική και οικονομική ιδεολογική δομή, βασισμένη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ένα μοντέλο που εναντιώνεται στη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό.

Πάνω από όλα, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να πολιτικοποιήσουμε ξανά τη συζήτηση για την οικονομία, να επαναφέρουμε την ηθική διάσταση και να ασχοληθούμε με την ισορροπία μεταξύ των οικονομικών αποτελεσμάτων και της λήψης πολιτικών αποφάσεων. Πρέπει να δούμε ποιες οικονομικές αποφάσεις έχουν προκαλέσει πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά πρέπει επίσης να δούμε πέρα από την κρίση και να δώσουμε απαντήσεις που θα μπορέσουν να μας αποτρέψουν από μια νέα οικονομική κρίση.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να προτείνουμε έναν νέο τρόπο σκέψης, που να καταπολεμά τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της οικονομίας και να επικεντρώνεται σε ένα πράσινο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.

Αυτό που έχουμε σήμερα ως συνέπεια στην ΕΕ, και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς από πολυεθνικές εταιρείες, τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Ως Αριστερές, Πράσινες και Προοδευτικές δυνάμεις, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι η οικονομική δημοκρατία που επιζητούμε είναι ένα πλαίσιο που πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες και πολιτικά ελκυστικές προτάσεις.

Πρέπει να περάσουμε αυτό το μήνυμα στους ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δεσμευτούμε σε μια οικονομία αλληλεγγύης ως μοντέλο παραγωγής, επενδύσεων και κατανάλωσης, που διασφαλίζει την ευημερία και την πρόοδο και προσφέρει υψηλή ποιότητα και ασφάλεια απασχόλησης για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Σε αυτό το μοντέλο, στο μοντέλο μας, δεν υπάρχει χώρος για λιτότητα.

Ποιοι θα είναι οι κύριοι στόχοι του οικονομικού μας μοντέλου;

Πρώτον, η σύνδεση της παραγωγικότητας με την αύξηση των μισθών και την ευρύτερη κατανομή του πλούτου και των οφελών.

Δεύτερον, να αντιμετωπίσει με εποικοδομητικό τρόπο το δημόσιο χρέος και να χαλαρώσει τα βάρη για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Ο φαύλος κύκλος του χρέους πρέπει να μειωθεί αποτελεσματικά και να απελευθερώσει όλες αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις που υπόκεινται σε τεράστιο χρέος.

Τρίτον, να εκτιμήσουμε και να προστατέψουμε τα δημόσια αγαθά, να πιέσουμε για δημόσιες επενδύσεις, να επενδύουμε συνεχώς σε ανθρώπινο κεφάλαιο και να ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα ως βασικό χαρακτηριστικό του μοντέλου ανάπτυξής μας.

Και τέταρτον, να επιβάλει ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εμείς, οι Προοδευτικοί, χρειαζόμαστε το «Σενάριο που Λείπει» («Missing Scenario») – το 6ο μετά τα πέντε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, πάνω στο οποίο εγώ και άλλοι ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, υπό την «ομπρέλα» της Προοδευτικής Συμμαχίας, έχουμε δουλέψει στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις προτάσεις, ελπίζοντας ότι αυτό το συλλογικό έργο θα φανεί χρήσιμο στις συζητήσεις μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην πολιτική της ΕΕ.

Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε και να επιδιώκουμε κοινό έδαφος, ώστε οι πολιτικές προτάσεις μας να αποκτήσουν την ισχυρή υποστήριξη της κοινωνίας και τις διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές μπορούμε να εντείνουμε το έργο μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις με μια κοινωνική ατζέντα που ανταποκρίνεται στις ελπίδες του λαού και δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στις ανησυχίες του.

Ευχαριστώ πολύ».

ροη ειδησεων