Αρχική Επικαιρότητα Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Ανάγκη συστράτευσης για την ανασυγκρότηση ενός δημοκρατικού-προοδευτικού πόλου

Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Ανάγκη συστράτευσης για την ανασυγκρότηση ενός δημοκρατικού-προοδευτικού πόλου

Η συνέντευξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στο ραδιόφωνο «news247-88,6».

  • Μας είπε ο κ. Χατζηδάκις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ότι προβλέπει το σύνταγμα για τους συμβασιούχους. Ο κ. Χαρίτσης μας είπε ότι κάθε ομάδα θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση. Μας διευκρινίζετε τι ακριβώς θα κάνετε;

Kαταρχάς ένα σχόλιο. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αποκάλυψε το πραγματικό πρόγραμμα και την επιδίωξη της ΝΔ. Δηλαδή, έβγαλε ένα συγκεκριμένο νεοφιλελεύθερο πρόσωπο και μάλιστα συγκαλυμμένο ως προς τις συνέπειες που θα έχουν οι πολιτικές της ΝΔ για τον κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα δεν ισχύει αυτό που επικαλείται η ΝΔ περί αύξησης των συμβασιούχων και μάλιστα με κομματικά κριτήρια. Υπήρχε μείωση των συμβασιούχων σε απόλυτα νούμερα. Το 2016 ήταν 49.000 και το 2018 οι συμβασιούχοι είναι 47180 και βέβαια πάντα με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Από κει και πέρα, για να μπορέσει να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, χρειάζεται να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δηλαδή, θα συρρικνώνεται συνεχώς ο αριθμός των συμβασιούχων και θα μονιμοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών, των επιχειρήσεων, της λειτουργίας του κράτους.

 Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: Όταν ο κ. Χατζιδάκις μιλάει για απολύσεις, περί αυτού πρόκειται, και λέει ότι θα πάει στην κλίμακα 1/5, πως θα λειτουργήσει το δημόσιο;

Τίθεται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. 

Από τη μία λέει ότι θα απολύσουν συμβασιούχους και ταυτόχρονα θα μειώσουν και το μόνιμο προσωπικό. Πως θα λειτουργεί το κράτος; Αυτό υποκρύπτει την ιδιωτικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών του δημοσίου, αυτό που ο ίδιος ανέφερε ως «Outsourcing». Kαι μπορεί στα Μέσα να μιλάει για τον ΟΣΕ, αλλά μην γελιέστε, αναφέρεται στο κοινωνικό κράτος, αναφέρεται στο μέλλον για την υγεία και για την κοινωνική πρόνοια. Για την καρδιά του κοινωνικού κράτους.

  • Eσεις δεν θα απολύσετε συμβασιούχους;

Οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο έργο. Τώρα που , πχ στον τομέα της καθαριότητας, θα προκηρυχτούν θέσεις για μόνιμες προσλήψεις, οι συμβασιούχοι θα έχουν προτεραιότητα βάσει μοριοδότησης, έναντι των άλλων. 

Η βασική ανάγκη είναι να καλύψουμε τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους με μόνιμους υπαλλήλους. Έχουμε μια δημόσια διοίκηση που έχει γεράσει. Όταν ζητάμε και θέλουμε να λειτουργεί αξιοκρατικά και σύγχρονα με νέες τεχνολογίες, πρέπει να μπουν και νέοι άνθρωποι. Στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στις ηλικίες από 17-35. Δεν μπορούμε έτσι να λειτουργούμε, στη σύγχρονη εποχή. Πως να εισάγουμε τη νέα τεχνολογία, όταν έχουμε μια γερασμένη διοίκηση που εκ των πραγμάτων λειτουργεί με την λογική προηγούμενων δεκαετιών και για άλλο τύπο κοινωνίας;

Yπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να το αναδείξουμε, γιατί είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Η ΝΔ λειτουργεί με μια αντίληψη κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή προσπαθεί να πει: «νάτη η κακή δημόσια διοίκηση και ο καλός ιδιωτικός τομέας». Δηλαδή ο επιχειρηματίας, ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο ιδιώτης, δεν θέλουν ένα καλό δημόσιο σχολείο για τα παιδιά τους; Δεν θέλουν ένα καλό νοσοκομείο, δεν θέλουν καθαριότητα στον δήμο τους, δεν θέλουν ένα καλό σύστημα πρόνοιας για τους ηλικιωμένους; Αυτά όλα, είναι μια παραπλάνηση και μια παραφιλολογία. 

Τώρα, στη μεταμνημονιακή εποχή, το κάθε κόμμα πρέπει με βάση την ιδεολογία του να αναδείξει και το πρόγραμμά του. Και εφόσον δεν υπάρχει το μνημόνιο για να κρυφτεί πίσω του η ΝΔ, αναγκάζεται να βγάλει μια καθαρή νεοφιλελεύθερη πρόταση, που όμως οι πολίτες την καταλαβαίνουν.

  • Πότε θα διαχωριστεί η Εκκλησία απο το Κράτος;

Είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη, με την συνταγματική αναθεώρηση και εκεί θα συζητήσουμε για τους διακριτούς ρόλους.

  • Η υπουργοποίησή σας προκάλεσε πολύ μεγάλη αντίδραση από το πρώην κόμμα σας. Τι απαντάτε;

Έχω απαντήσει πολιτικά εδώ και έξι χρόνια που αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ με έντονη κριτική και για το δεύτερο μνημόνιο αλλά και για την μετάλλαξη του κόμματος που υπηρέτησα 30 χρόνια.

Δεν απαντώ σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις γιατί όποιος χρησιμοποιεί τέτοια όπλα δείχνει πολιτική αδυναμία. Η άποψή μου είναι ότι, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και χρειάζεται να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός του προοδευτικού χώρου, αυτό που λέμε «ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου», και αυτό πρέπει να γίνει σε ολόκληρη της Ευρώπη και όχι μόνο στη χώρα μας. Συνεπώς το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές, στρέφονται προς τον προοδευτικό δημοκρατικό πόλο ή προς την δεξιά.

  • Το ΚΙΝΑΛ που στρέφεται;

O χώρος είναι ανομοιογενής. Δεν υπάρχει μία τάση. Υπάρχουν δύο τάσεις,η μία που έχει καθαρά κεντροδεξιό προσανατολισμό και επιδίωξή τους στην επόμενη περίοδο θα είναι η σύγκλιση με την ΝΔ, αλλά υπάρχει και ένα ισχυρό προοδευτικό κομμάτι, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία , γιατί έχει εγκλωβιστεί σε έναν αντικυβερνητισμό και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας εποχής. Πιστεύω όμως ότι οι ανάγκες και εντός της χώρας αλλά και οι ευρωπαϊκές θα το στρέψουν, αυτό το προοδευτικό κομμάτι, στη συνδιαμόρφωση του προοδευτικού πόλου.

  • Κάποιοι από τους παλιούς συντρόφους σας θα σας ρωτούσαν πως αισθάνεστε που βρίσκεστε στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με τον Πάνο Καμμένο.

Είμαστε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη κρατάμε τα ιδεολογικά μας χαρακτηριστικά και συμφωνούμε στους στόχους που τίθενται. Να υπενθυμίσω όμως ότι και πολλοί παλιοί σύντροφοι του ΚΙΝΑΛ είχαν συνεργαστεί με τη ΝΔ και μάλιστα ως κόμμα μειοψηφίας. Εδώ έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και αυτό φάνηκε από το πρόγραμμα για το μέλλον και από την ομιλία του πρωθυπουργού.

  • Είσασταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ποιά είναι η αίσθησή σας για όλο αυτό που έγινε με τις χρηματοδοτήσεις 

Καταρχάς, ήμουν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2005-2006 και δεν είχα την αρμοδιότητα των οικονομικών, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω επί του συγκεκριμένου. Υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί, θα βγουν τα συμπεράσματα. Νομίζω, πάνω από όλα να σκεφτούμε το μέλλον. Δηλαδή τα κόμματα είναι οι πυλώνες της Δημοκρατίας, όπως και όλοι οι θεσμοί, δεν πρέπει να λειτουργούμε με όρους ισοπεδωτικούς, αλλά με όρους διαφάνειας απέναντι στους πολίτες και ταυτόχρονα να επιτελούμε το έργο μας εκφράζοντας τον λαό.

  • Θα κατέβετε στις επόμενες εκλογές;

Είναι κάτι που δεν το  έχω συζητήσει , οπότε δεν μπορώ να σας πω. Η επιλογή μου να συμμετέχω στην κυβέρνηση, είναι μια επιλογή συστράτευσης τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, να υλοποιηθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τη χώρα. Είναι βαθιά και διαχρονική μου πεποίθηση ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη ανασυγκρότησης και αυτή δεν μπορεί να εκφραστεί χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια πλειοψηφική δύναμη και με διάλογο και σύγκλιση από όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την πρόοδο.

 

 

 

 

 

ροη ειδησεων