Αρχική Επικαιρότητα Αν. Καββαδία: Δεν έχουμε να κάνουμε με το "Αυγό του φιδιού", αλλά...

Αν. Καββαδία: Δεν έχουμε να κάνουμε με το «Αυγό του φιδιού», αλλά με το ίδιο το φίδι

Συνέντευξη στο «kokkino» και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο:

  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ελαφρύνσεις και η ΝΔ τις αντιμετωπίζει σαν παροχές. Ταυτόχρονα η ΝΔ προτείνει ελαφρύνσεις μόνο στις επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Πως το βλέπει αυτό η κυβέρνηση;

Δεν εκπλήσσει κανέναν, γιατί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ είναι ευαγγέλιο για την ΝΔ. Έχει ενδιαφέρον το ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται δυο μέρες πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη. Ανοίγει την βεντάλια. Αυτό είναι η αποκάλυψη του αληθινού προσώπου της ΝΔ, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.

Υπενθυμίζω όσα είπε ο ένας εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκις, για τους συμβασιούχους, το οποίο είναι ένα θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Χαρακτήρισε τους συμβασιούχους ως «κομματικά ρουσφέτια» του ΣΥΡΙΖΑ και επέμενε ότι δεν θα τους μονιμοποιήσουν. Δηλαδή υποσχέθηκε ότι θα χάσουν τη δουλειά τους 80.000 κόσμος και θα αναβιώσει το γνωστό φαινόμενο των εργολάβων. Να θυμίσουμε όσα γίνονταν στα νοσοκομεία. 

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι σαφές νεοφιλελεύθερο και είναι καλό που εμφανίζεται το ξήλωμα της δημόσιας ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, η παράδοση του δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες… είναι πράγματα που δεν τα κρύβουν πια. 

Αυτή η «μεταρρύθμιση» στυλ Πινοσέτ, ουσιαστικά ευνοεί αυτούς που είναι υψηλά αμειβόμενοι, καθ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ειλικρινά αυτό θα είναι καταστροφή για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και είναι ευχή για τα golden boys. 

Αυτή η προσέγγιση μας οδηγεί και στο γενικότερο πεδίο της Ε.Ε. όπου εμφανίζεται πλέον μη ελκυστική. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν αρέσει πιά. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών. 

  • Για την ψηφοφορία του άρθρου 7 στο Ευρωκοινοβούλιο

Θέλω να επισημάνω τους 448 ψήφους της καταδίκης της Ουγγαρίας, αλλά έχουμε 197 ψήφους υπέρ και 48 αποχές. Αν αθροίσουμε τους 197 με τους 48 αντιλαμβανόμαστε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ε.Ε. και πολύ φοβάμαι ότι στις επόμενες ευρωεκλογές μπορεί να έχουμε χειρότερη σύνθεση. Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά όλα τα στοιχεία προς αυτό δείχνουν.

 Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν το έλλειμμα της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με μια αμιγώς νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει αυτό το εκρηκτικό μείγμα. Αν ρωτούσε κανείς: Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μέλλον με κοινωνική ασφάλεια και αλληλεγγύη; Ποια θα ήταν η απάντηση; Πως αντιδρά αυτή η Ε.Ε. στο κλείσιμο των συνόρων; Πως αντιδρά αυτή η Ε.Ε στο γεγονός ότι υπάρχουν ναυαγοσωστικά που τα στέλνουν από λιμάνι σε λιμάνι; Όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ. Γιατί πια δεν έχουμε να κάνουμε με το «Αυγό του φιδιού» και την επώασή του, αλλά με το ίδιο το φίδι που είναι αποκρουστικό, απειλητικό και επικίνδυνο και πλέον είναι εδώ.

  • Κάποιος θα αναρωτηθεί τι γίνεται από την πλευρά του προοδευτικού πόλου.

Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων. Θα πρέπει να γίνει δουλειά. Δεν υπάρχουν περιθώρια ο καθένας να περιφρουρεί και να είναι κλεισμένος στο δικό του «οικόπεδο». Χρειάζονται ευρύτερες συγκλίσεις, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο για την Ευρώπη.

 

 

 

ροη ειδησεων