Αρχική Επικαιρότητα Ν.Βούτσης: Συγκλίσεις με θετικό πρόσημο για ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο στη Ελλάδα...

Ν.Βούτσης: Συγκλίσεις με θετικό πρόσημο για ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο στη Ελλάδα και την Ευρώπη

Συνέντευξη του ΠτΒ, κ. Νίκου Βούτση, στο ραδιόφωνο «Νews247-88,6»

  • Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος του κοιμάται στο σπίτι του. Όλα αυτά δεν είναι μια ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό;

Εξελίσσεται σε μια ντροπή, σε ένα όνειδος, που οφείλεται σε σαφείς και δικαιολογημένες αδυναμίες του δικανικού μας συστήματος , το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει στο πλαίσιο μιας άμεμπτης διαδικασίας που διεξάγεται, το σύνολο των μαρτύρων κλπ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόθεση πίσω από αυτή την καθυστέρηση, πλην όμως αυτή η καθυστέρηση συνιστά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο λειτουργεί και ως αφύπνιση για να τιμηθεί ένα σύμβολο του διαχρονικού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα. Ήταν ένα τραγικό ορόσημο, τα έζησα από πάρα πολύ κοντά μέσα στη Βουλή, το οποίο ήρθε ως επιστέγασμα 80 εγκληματικών περιστατικών βίας, μέσα στο 2012 και το 2013.

  • Μήπως την περίοδο 2012-2013 υπήρχε μια ανοχή απέναντι στη βία;

Επί ενάμιση χρόνο ήταν σαφής η ανοχή της βίας μέσα στη Βουλή. Τότε είχε γίνει και το περίφημο γραφείο για καταγγελίες στην Αστυνομία, κάτω από την πίεση που ασκούσαμε, και το οποίο ουδέποτε λειτούργησε επί της ουσίας. Οι υπουργοί των κυβερνήσεων της περιόδου 2012-2012, στις εμπεριστατωμένες μελέτες που μας ερχόντουσαν, έδειχναν ότι δεν είχαν διάθεση συρρίκνωσης του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στη χώρα.

Τότε ήρθε η δολοφονία Φύσσα, ο οποίος ακριβώς επειδή ήταν Έλληνας, έσπασε την ομερτά του πολιτικού μυθριδατισμού και το «σπυρί» βγήκε στην επιφάνεια. Δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί αυτή η μαζική βία, η οποία είχε ξεκινήσει από τον Α.Παντελεήμονα και έφτασε στη δολοφονία Φύσσα.

Πιστεύω ότι το δικαστικό μας σύστημα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τεκμηριωμένα όπως γίνεται μέχρι τώρα, θα προχωρήσει με θάρρος στον καταμερισμό των ευθυνών για αυτή τη δολοφονία και όχι μόνο. Θα ανοίξει ο δρόμος για όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο.

  • Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εκδοθεί απόφαση για την Χ.Α. που να την χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση, στις επόμενες εκλογές;

Eπ’ αυτού είναι προφανές ότι θα είναι μια δραματικά πρωτότυπη κατάσταση όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν μια sui generis υπόθεση, για την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα, όπως η παύση χρηματοδότησης του κόμματος και άλλες αποφάσεις που πήραμε με ευρεία συναίνεση μέσα στη Βουλή.

Προβλέπεται από το Σύνταγμα και από το νόμο , τιμωρίες και αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής.

  • Μια εγκληματική οργάνωση μπορεί να κατέβει στις εκλογές;

Σας λέω ευθέως ότι, όταν συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση μέσα στο 2018, τέτοια ζητήματα θα τεθούν. Μιλάμε για τη μη συμμετοχή οργανώσεων και κομμάτων που έχουν αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα. Είναι σαφές ότι, γίνεται και μέσα και έξω από τη Βουλή αποτίμηση των συμπεριφορών αυτών και θα ληφθούν αποφάσεις, όπως έγινε και με τον κ. Μπαρμπαρούση… δεν μπορεί η Βουλή πέραν όσων υπάρχουν στον Κώδικα Δεοντολογίας, στη βάση οποιασδήποτε εκτίμησης, να πάρει μέτρα που θα υποκαθιστούν την λαϊκή βούληση και θέληση. Δεν μπορεί να τους απαγορεύσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Είναι κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, για την συνύπαρξη, για την αλληλεγγύη, για την δικαιοσύνη και δεν μπορεί η Δημοκρατία και η Βουλή να τους εξαφανίσει.

Τα φαινόμενα των εθνικισμών και με αφορμή το Μακεδονικό, προφανώς με ανησυχούν. Η ενίσχυση ακροδεξιών, φιλοναζιστικών κομμάτων οι οποίες θέλουν μια Ευρώπη φρούριο και πολύ μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές, όπως αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός προχθές, είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

Όπως, επίσης, είναι ανησυχητικό, ότι υπάρχουν δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού που παίρνουν διαζύγιο από τον κλασσικό φιλελευθερισμό με τον οποίον συνυπήρχαν από την ίδρυση τους και προσεγγίζουν τέτοιες δυνάμεις του ακροδεξιού ρεύματος.

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και παίρνει ουσία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το κρίσιμο ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας είναι να σχηματιστούν και να καταγραφούν αδρά οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι στρατηγικές για το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Στο πεδίο της οικονομίας, των θεσμών, των ελευθεριών.Η προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι ο σχηματισμός ενός προοδευτικού μετώπου, θετικού πρόσημου και μόνο έτσι θα μπορέσουν να διαμορφωθούν οι συγκλίσεις και στην Ευρώπη.

Με ενδιαφέρουν οι συγκλίσεις και όχι το «αντί».

ροη ειδησεων