Αρχική Κοινωνία Νέα Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Επιδότηση εισφορών για συνταξιούχους χηρείας

Νέα Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Επιδότηση εισφορών για συνταξιούχους χηρείας

Εφόσον ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος εντός 5ετίας από την πρώτη καταβολή της σύνταξης χηρείας, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για δύο χρόνια».

Χρονικό περιθώριο έξι εβδομάδων έως και τις 19 Ιουλίου, έχουν οι χήρες/χήροι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν μεταπηδήσει από την ανεργία σε μισθωτή εργασία ή σε ελεύθερο επάγγελμα, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Χθεσινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ περιγράφει το τοπίο αναφορικά με τη διαδικασία για την αναδρομική επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών έως και 24 μηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι εφόσον ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος εντός 5ετίας από την πρώτη καταβολή της σύνταξης χηρείας, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για δύο χρόνια.

Η εγκύκλιος καλύπτει αναδρομικά ως δυνητικούς δικαιούχους και τους 12.000 που έχουν καταστεί τα δυο τελευταία χρόνια συνταξιούχοι χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου.

Εφόσον ήταν άνεργοι έστω και μία μέρα αλλά αργότερα βρήκαν δουλειά, μπορούν τώρα να λάβουν πίσω αναδρομικά το σύνολο των εισφορών που έχουν πληρώσει.

Δεδομένου ότι οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ισχύουν για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, η αναδρομική επιστροφή των εισφορών μπορεί να αφορά το ανώτερο έως και 24 μήνες.

Προϋπόθεση είναι η υποβολή στον ΕΦΚΑ μέχρι 19 Ιουλίου σχετικής αίτησης, όπως επίσης δελτίου ανεργίας σε ισχύ κατά την προηγούμενη ημέρα έναρξης της εργασίας και αντιγράφου της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες αν η χήρα/χήρος εργάζεται με μισθωτή απασχόληση ή οι ίδιοι οι ωφελούμενοι αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξαιρούνται οι αγρότες και οι αγρότισσες. Η διαδικασία αναδρομικής επιστροφής των εισφορών γίνεται με δύο βήματα:

1) Συμψηφισμός με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συν-εισπράττει εισφορές.

2) Άτοκη επιστροφή στους δικαιούχους του ποσού εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές ή του τυχόν πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει μετά τον συμψηφισμό.
Στους μισθωτούς το ποσόν επιστρέφεται άμεσα. Στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ετήσια εκκαθάριση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών (το υπερβάλλον ποσό μπορεί να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο).

H υποχρέωση του Δημοσίου διαρκεί δυο ημερολογιακά έτη από την υπαγωγή στη ρύθμιση και μέχρι την συμπλήρωση συνολικά δύο ετών ασφάλισης, ανεξάρτητα αν στην περίπτωση μισθωτού πρόκειται για πλήρη, μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση.

ροη ειδησεων