Αρχική Κόσμος Κολομβία: Μεγάλο προβάδισμα για τον υποψήφιο της σκληρής δεξιάς Ιβάν Ντούκε

Κολομβία: Μεγάλο προβάδισμα για τον υποψήφιο της σκληρής δεξιάς Ιβάν Ντούκε

Ο υποψήφιος της σκληρής δεξιάς για την προεδρία της Κολομβίας, ο Ιβάν Ντούκε, διατηρεί και διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του υποψήφιου της λεγόμενης αντισυστημικής αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τη 17η Ιουνίου, κατέδειξε δημοσκόπηση.

Ο Ντούκε, ο οποίος εξαγγέλλει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί και θα κάνει πολύ πιο αυστηρούς για τους αντάρτες τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη το 2016 με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και ότι θα μειώσει τους φόρους, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 27η Μαΐου, ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 39%. Ενόψει του δεύτερου γύρου, ο Ντούκε συγκεντρώνει το 55% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Centro Nacional de Consultoría.

Ο Πέτρο, άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κολομβίας, συγκεντρώνει το 35% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η οποία έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3%.

Ο Πέτρο, που υπόσχεται να καταπολεμήσει την ανισότητα, να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC–η οποία σήμερα έχει πλέον αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά–να αλλάξει την κατεύθυνση της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Ecopetrol στρέφοντάς τη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και να απαγορεύσει τα ανοιχτά μεταλλεία, συγκέντρωσε το 25% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι που πλέον προσπαθούν να προσελκύσουν τις ψήφους των υπολοίπων, που αποκλείστηκαν από την κούρσα.

Ο Ντούκε, τον οποίο επέλεξε προσωπικά ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου του οποίου συμμετείχε μέχρι πρόσφατα σε συμμαχία με το Συντηρητικό Κόμμα, λογαριάζει στην υποστήριξη των Φιλελεύθερων στον δεύτερο γύρο.

Το κεντροαριστερό κόμμα του Δημοκρατικού Πόλου, που είχε υποστηρίξει τον Σέρχιο Φαχάρδο στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τάσσεται υπέρ του Πέτρο. Οι Πράσινοι, οι οποίοι επίσης στήριξαν τον Φαχάρδο, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν τον Ντούκε.

Ο ίδιος ο Φαχάρδο δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει λευκό.

Το κυβερνών κόμμα U του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε πως προτρέπει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Το κόμμα είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του αντιπροέδρου Χερμάν Βάργκας Γιέρας στον πρώτο γύρο, αλλά ο Βάργκας περιορίστηκε στην απογοητευτική, τόσο για τον ίδιο όσο και το U, τέταρτη θέση.

ΑΜΠΕ

ροη ειδησεων