Αρχική Επικαιρότητα Διεξαγωγή του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στη Λαμία

Διεξαγωγή του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων στη Λαμία

Για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσφέρει «μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών και υγιεινών προϊόντων, σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή για τον Γερμανό και γενικότερα τον διεθνή καταναλωτή» αναφέρθηκε, σε ομιλία του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Κατά τη διάρκεια του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, το οποίο πραγματοποιείται στη Λαμία, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, μερικά από τα βασικά ελληνικά τρόφιμα που εξάγονται είναι η φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, οι φυσικοί χυμοί και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο υφυπουργός μίλησε και για τις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που υλοποιούνται στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, που έχουν ως απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για «τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, καθώς και για τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους παραγωγή τους».

«Να βάλουμε όλοι εμείς ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα από τη μεγάλη περιπέτεια των δέκα τελευταίων ετών» τόνισε, κατά τον χαιρετισμό του, ο δενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης.

Όπως επισήμανε, το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα, καθώς «τα ποιοτικά προϊόντα ήδη τα έχουμε». Υποστήριξε πως αυτό που πρέπει να γίνει στη συνέχεια είναι να «γνωρίσουμε τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά και στις διεθνείς αγορές» και συμπλήρωσε: «Εδώ έρχεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με το Forum και τις άλλες πολύπλευρες δράσεις του».

Ο κ. Κελέμης μίλησε για τον αγροδιατροφικό τομέα, που «είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού της ελληνικής οικονομίας» και υπογράμμισε ότι «όσο πιο δυναμικά βήματα κάνει στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γυρίσουμε σελίδα».

Ο α’ αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Αθανάσιος Συριανός, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ως «»one stop shop» φορέας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία».

Όπως παρατήρησε, «την περασμένη χρονιά, το Επιμελητήριο υποστήριξε 800 επιχειρήσεις-εκθέτες και 11.722 ενδιαφερόμενους επισκέπτες από την Ελλάδα και την Κύπρο στη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις της Γερμανίας και σε άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φήμη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής επιχειρηματικότητας «έχουν ανέβει πολλά σκαλοπάτια τα τελευταία χρόνια», κάτι που κάνει την εισχώρηση των ελληνικών προϊόντων στην γερμανική αγορά πιο εύκολη. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2017 άγγιξε το 5,3% σε σχέση με το 2016.

Ο κ. Συριανός ζήτησε τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και της τυποποίησης, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής έρευνας, «με διαρκή και επίμονη εξωστρέφεια, με συμπράξεις και συνέργειες». Εάν γίνουν αυτά, «ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να εκπλήξει θετικά και να δώσει πρωτόγνωρη ώθηση στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.

«Ως τη σπουδαιότερη δουλειά στον κόσμο» χαρακτήρισε τη γεωργία ο διευθύνων αύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης. Κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε πως «η γεωργία δεν είναι μόνο η καλλιέργεια της γης, είναι η παροχή τροφής για όλους μας, είναι η παράδοσή μας και η βάση για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Γούναρης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη γεωργία της σε κάθε περιοχή της, προτείνοντας «συνολικό σκανάρισμα της γεωργίας» από αξιόπιστο φορέα, με τη συνεργασία έγκριτου πανεπιστημίου, «προκειμένου να καταγραφεί και να αξιολογηθεί τι καλλιεργείται και τι πρέπει να βελτιωθεί ή να αλλαχθεί, προκειμένου να αυξηθεί η μέση ακαθάριστη πρόσοδος, που σήμερα κυμαίνεται στα 150 ευρώ ανά στρέμμα».

Επίσης, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, που δεν είναι άλλες από την «έλλειψη ρευστότητας, την καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, την αύξηση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους της ενέργειας». Κάτι, που, όπως είπε, «έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και της ικανότητάς του να επενδύσει τη γεωργία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τη φετινή χρονιά προβλέπεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, κάτι που πρέπει να συνδυαστεί με την ελληνική γεωργία, καθώς «οι τουρίστες μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων, δημιουργώντας μία αειφόρο ζήτηση στις χώρες τους». Έτσι, ζήτησε τη συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή ελληνικών προϊόντων, καθώς και με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και επαγγελματικές οργανώσεις.

Ο τουρισμός και η αύξηση των εξαγωγών είναι οι δύο πυλώνες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, υποστήριξε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Μάρκ Μπόγκνταν. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαραίτητη την ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος διάσωσης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από επενδυτές και επιχειρηματίες. Ο κ. Μπόγκνταν στάθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και ποτών και ευχήθηκε οι Γερμανοί επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των γερμανικών καταστημάτων.

«Καταλυτικής σημασίας ο αγροτικός και ο πρωτογενής τομέας στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, και παρατήρησε ότι «πολλοί μιλάμε για τη σπουδαιότητα του πρωτογενή τομέα», ωστόσο «επιμένουμε να συντηρούμε ένα απαρχαιωμένο, ξεπερασμένο σύστημα. Το κάνει συστηματικά το πολιτικό μας σύστημα γιατί δεν μπορεί να αντισταθεί στον λαϊκισμό».

Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και συμπλήρωσε: «Για όλους εμάς στην Περιφέρεια, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη στήριξη των επιχειρήσεών μας».

Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια έλαβε μέρος το 2016 σε τέσσερις εκθέσεις, με τη συμμετοχή 40 παραγωγών και επιχειρήσεων. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε το 2017 σε 175 επιχειρήσεις, ενώ το 2018, σε 15 εκθέσεις, οι συμμετοχές μπορεί να ξεπεράσουν τις 250 επιχειρήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε πως σε λίγους μήνες θα παρουσιάσουν τον πρώτο χάρτη επενδύσεων στην Περιφέρεια, που θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι είναι η μοναδική περιφέρεια που διαθέτει ΚΥΕ (Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων) «που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια σε κάθε υφιστάμενο ή εν δυνάμει επιχειρηματία».

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο τής μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας πρέπει να εστιάζει πιο εντατικά στον πρωτογενή τομέα» δήλωσε, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης και υπογράμμισε πως η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί «το σημείο-κλειδί που μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην ενίσχυση των εξαγωγών».

Ακόμη, ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο «για τις ισχυρές πρωτοβουλίες», που, όπως τόνισε, «αναλαμβάνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», και έχουν ως στόχο τη «σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη» που πρέπει να είναι «εξωστρεφής και να βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών με προοπτική να φτάσουν τα ποσοστά των άλλων μεσογειακών χωρών».

Σημειώνεται, ότι το 5ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων πραγματοποιείται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Λαμιέων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ροη ειδησεων