Αρχική Επικαιρότητα Οι αγρότες απελευθερώνονται από δεσμά του παρελθόντος

Οι αγρότες απελευθερώνονται από δεσμά του παρελθόντος

«Οι αγρότες έχουν μπροστά τους ευρύ φάσμα λύσεων που τους απελευθερώνει με συντεταγμένο και ρεαλιστικό τρόπο από αντιπαραγωγικά δεσμά του παρελθόντος».

Αυτό τονίζει σε δήλωση του στον «Αγρότη» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος προαναγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση του προβλήματος με την υποθηκευμένη αγροτική περιουσία.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού

“H υπερχρέωση είναι ένας πραγματικός βραχνάς για τον αγροτικό χώρο, κυρίως από την παραγωγική και αναπτυξιακή σκοπιά. Αυτό ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και για τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις. Με τη ρύθμιση που πρόκειται να ξεκινήσει περί τα μέσα του μήνα, οι αγρότες έχουν επιτέλους τη δυνατότητα να κάνουν μια νέα αρχή.

Να ρυθμίσουν πολύ ευνοϊκά τις παλιές οφειλές τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο και προς την Εφορία και ταυτόχρονα να μπουν σε μια εντελώς διαφορετική βάση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην παλιά Αγροτική Τράπεζα, που βρίσκεται πλέον σε εκκαθάριση.

Ταυτόχρονα μπορούν βεβαίως να αξιοποιήσουν και τις ισχύουσες ρυθμίσεις με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κλπ. Δηλαδή οι αγρότες έχουν μπροστά τους ευρύ φάσμα λύσεων που τους απελευθερώνει με συντεταγμένο και ρεαλιστικό τρόπο από τα αντιπαραγωγικά δεσμά του παρελθόντος.

Το επόμενο θέμα που προσπαθούμε να λύσουμε είναι να μείνει στον αγροτικό χώρο και να ενισχύσει την προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση η υποθηκευμένη αγροτική περιουσία που είναι αξιοποιήσιμη. Το υπουργείο μας αυτή την περίοδο επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση-λύση με την οποία η υποθηκευμένη περιουσία καταγράφεται, εκτιμάται η αξία της και διαχωρίζεται σε αγροτική και σε αστική. Η πρώτη μεταφέρεται στον ΟΔΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης που έχει συστήσει του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η δεύτερη μένει στη διάθεση της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Ο σκοπός είναι σε όσους έχουν βιώσιμη προοπτική να εκχωρείται για χρήση σε άλλα συνεργατικά σχήματα της περιοχής που πληρούν τις προϋποθέσεις. Έτσι και η αστική περιουσία μπορεί να καλύψει ένα μέρος των οφειλών και η αγροτική να συμβάλλει στην υπηρέτηση του σκοπού της, που είναι η αγροτική δραστηριότητα.»

ροη ειδησεων